Türkiye, tüm dünyada olduğu gibi 2020'yi ölümcül bir salgının gölgesinde yaşadı. 2020'ye "yaşamlarımızın dönüm noktasıydı" demek için henüz erkense de 2021'i umutla beklediğimiz bir gerçek.
Sokağa çıkma yasakları, salgın önlemleri, yaşamımıza dahil etmek zorunda kaldığımız maskeler, kolonyalar, dezenfektanlar ve tüm bunlar için icat edilen "yeni normal" kavramı; sokağı ve sosyalleşmelerimizi görece sanala taşıdı ve her şey çevrimiçi yapılır oldu.
"Tünelin ucundaki ışık" görüldü deniliyor, ancak koronavirüs salgını bir süre daha yaşamlarımızı şekillendirecek gibi.
Salgının etkisinde Türkiye siyasetinin 2020'si, 2019'dan ve aslında 2018'den, 2017'den, 2016'dan, 2015'ten çok da farklı değildi.
Baskılar, gözaltılar, tutuklamalar
Muhalefete yönelik baskılar, gözaltılar, tutuklamalar sürdü. Bundan payını yine en çok, 7 Haziran 2015'ten bu yana olduğu gibi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) aldı.
Her ne kadar, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yargı reformu yapılacağını söylese de uzun süredir hapiste tutulan Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş hakkında Avrupa İnsan hakları Mahkemesi'nce (AİHM) verilen serbest bırakma yönündeki kararlar halen uygulanmadı. Yani yurttaşların adalet arayışı bu yıl da katlanarak büyüdü.
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ortaklığı da devam etti. Derinleşen ekonomik kriz ve şeffaf yönetilmediği yılın son çeyreğinde Sağlık Bakanlığı'nca da itiraf edilen salgının neden olduğu kargaşa, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın sosyal medyada istifasını gündeme getirdi. Ancak sadece Albayrak'ın "görevden affı" kabul edildi.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) de AKP ve MHP'nin hedefindeydi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'ndan İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na kadar pek çok CHP'li, iktidarın engellemeleriyle "uğraştı".
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise infaz yasasıyla tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye edilen organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'nın tehditlerine ve hakaretlerine maruz kaldı. Pek çok muhalif siyasetçi bunu, "Organize suç örgütleri Türkiye siyasetini yeniden etkisi altına alıyor" diye yorumladı.
Türkiye siyasetinin 2020'si nasıldı? bianet okuyucuları için derledik.
CHP
Belediyelerin banka hesaplarına bloke
31 Mart
İçişleri Bakanlığı, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, koronavirüs salgını nedeniyle başlattığı dayanışma kampanyasının ardından genelge yayımladı.
Genelgede, bağış toplayan belediyeler hakkında kovuşturma yapılması istendi. Vakıfbank da İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin hesaplarına bloke koydu.
23 Nisan
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında "suçluyu övme ve suça azmettirme" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı.
Kaftancıoğlu'nun, CHP Üsküdar İlçe Başkanı Suat Özçağdaş hakkında başlatılan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un evinin fotoğraflanmasıyla ilgili "özel hayatın gizliliğini ihlal" soruşturmasına dahil edildiği belirtildi.
23 Haziran
İstinaf Mahkemesi, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'na geçmiş yıllarda attığı tweetler nedeniyle verilen 9 yıl 8 aylık hapsi onadı.
19 Ağustos
İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Kanal İstanbul afişlerini kaldırdı.
Deprem, yıkım ve yetki tartışmaları
31 Ekim
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 30 Ekim'de Ege Denizi'nde meydana gelen depremin ardından İzmir'e gitti.
Burada konuşan Kılıçdaroğlu, "Bundan sonra hızla kentsel dönüşüme ihtiyacımız var. Merkezi yönetimin de burada yerel yönetimlerin önündeki engelleri kaldırması gerekiyor" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bu kadar şiddetli bir depremde çok daha ağır bir tahribat, çok büyük bir yıkım söz konusu olabilirdi" diye konuştu.
Van'a giden AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise depremin yarattığı tahribatı "vesayetçi zihniyete" bağladı.
16 Kasım
İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında Kanal İstanbul projesine karşı çıktığı için soruşturma açıldığını söyledi. İstanbul Büyükşehir Belediye Sözcüsü Murat Ongun, Akşener'i doğruladı.
1 Aralık
Oda Tv, Ekrem İmamoğlu'na suikast hazırlığı yapıldığını ve saldırı girişiminin son anda engellendiğini öne sürdü.
Emniyet Genel Müdürlüğü, konuyla ilgili açıklamasında "Haberde yer aldığı şekilde bir suikast girişimi veya bir suikastçının yakalanması söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.
2 Aralık
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İmamoğlu'na yönelik suikast girişimi iddiasına ilişkin "Böyle bir suikast girişimi söz konusu değildir. Böyle bir suikast girişimiyle yakalanan kimse de söz konusu değildir" dedi.
Heykeller ve yolsuzluk dosyaları
7 Aralık
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, geçmiş dönemlere ait "3 katrilyonluk yolsuzluk dosyasını" savcılığa verdiklerini söyledi.
Belediye meclisinin aylık olağan toplantısında AKP'li Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ile tartışan Yavaş, Köse'nin önergesini geçerli süre içinde verilmediği için reddetti. Köse, önergesini okumakta ısrar edince mikrofonu kapatıldı. Yavaş, masalara vurarak duruma tepki veren AKP'li belediye meclisi üyelerine "Masaya çıkıp tepinin isterseniz, burası babanızın çiftliği değil" dedi.
Bunun üzerine AKP'liler salonu terk etti. Yavaş da "Konuşmamı engelleyemeyeceksiniz" diyerek kendisinden önceki döneme ait projelerin maliyetini ve zararlarını gösteren bir sunumu basınla paylaştı.
Yavaş'ın açıkladığına göre, önceki dönemlerde Ankapark'a 5,8 milyar lira, kent kapılarına 95,3 milyon lira, Gökkuşağı projesine 20 milyon lira, Samanyolu projesine 19,5 milyon lira, kedi heykellerine 1 milyon lira, robot heykeline 326 bin lira, metal robot heykeline 2,1 milyon lira, hayvan heykellerine 17,2 milyon lira, futbolcu heykellerine 679 bin lira, ışıklı palmiyeye 398 bin lira, 1996 adet heykele 25,4 milyon lira, kol saati heykeline 1,5 milyon lira, diğer heykel, saat ve plastik kent mobilyalarına ve kapılara 1,3 milyar lira harcandı.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 2021 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ile 2019 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi üzerine konuştu:
"Gayrimilli bir ittifak bulunuyor. İhaleyi yapan Türkiye, ihaleyi alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, ihale konusu Türkiye'de. Niye Türk lirası değil de Amerikan doları? Sizin yerliliğiniz, milliliğiniz bu mudur?
"Bu insanlara, beşli çete diyoruz. Bunlara sadece dolar vermiyorsunuz, aynı zamanda Türk lirası eridikçe kur farkı veriyorsunuz. Allah'ın izniyle iktidarda olacağız, bu soygun düzenine son vereceğiz. Beşli çetenin, bizim torunlarımızı dahil sömürecek olan bütün bu yatırımları kamulaştıracağız."
15 Aralık
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'un evinin fotoğraflanmasıyla ilgili soruşturma kapsamında CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında iddianame hazırladı.
İddianamede, Kaftancıoğlu'nun, "suç işlemeye tahrik" ve "suçu ve suçluyu övmek" suçlamasıyla 9 aydan 10,5 yıla kadar hapsi istendi.
HDP
Demokrasiye darbe
4 Haziran
CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkâri Milletvekili Leyla Güven ve HDP Diyarbakır Milletvekili Musa Farisoğulları'nın milletvekillikleri, Yargıtay'da kesinleşen cezalarının TBMM Genel Kurulu'nda okunmasının ardından düşürüldü.
Ankara'ya yürüyüş
8 Haziran
HDP, Leyla Güven ile Musa Farisoğulları'nın milletvekilliklerinin düşürülmesinin ardından "Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü" başlatma kararı aldı. Yürüyüşün, 15 Haziran'da Edirne ile Hakkari'den başlatılacağı ve Ankara'da sonlandırılacağı duyuruldu.
15 Haziran
HDP'nin "Darbeye Karşı Demokrasi Yürüyüşü" Edirne ve Hakkâri'den eşzamanlı olarak, polis engeline rağmen başladı.
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın ve eski Hakkâri Milletvekili Abdullah Zeydan'ın dört yılı aşkın süredir tutulduğu Edirne Cezaevi önüne varıp buradan Ankara'ya yürüyüş başlatmayı hedefleyen ve bu nedenle İstanbul Silivri'de buluşan HDP'lilere, plastik mermi ve biber gazıyla müdahale edildi.
Edirne Cezaevi'ne varıldığında ise HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın da aralarında bulunduğu partililer, cezaevine kampüsüne dahi yaklaştırılmadı. Kampüsün etrafı kolluk güçlerince çevrildi, cezaevi girişine giden patika yollar kapatıldı.
25 Eylül
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 6-12 Ekim 2014 tarihleri arasında düzenlenen Kobani eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında yedi ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Alp Altınörs, eski milletvekilleri Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Aka, Emine Ayna, Beyza Üstün ve Altan Tan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Kars'a kayyım
30 Eylül
Gözaltında tutulan Kars Belediyesi Eş Başkanı Ayhan Bilgen, Twitter'dan avukatları aracılığyla yaptığı paylaşımla istifa edeceğini duyurdu.
Bilgen, açıklamasında "Ben demokrasicilik oynanacak yaşı geçtim. Türkiye'nin koşulları da oyun oynanacak bir ortama sahip değil. Keyfi gözaltılarla bir şehrin iradesi ile oynanmasına izin vermem. İster tutuklayın ister serbest bırakın, gözaltı sürem bitene kadar kayyım atanmamış olursa görevimden istifa edeceğim" dedi.
2 Ekim
Kobani soruşturması kapsamında gözaltına alınan, Kars Belediye Eş Başkanı Ayhan Bilgen'in de aralarında olduğu, 17 kişi tutuklandı. Kars Belediye Eş Başkanı Şevin Alaca da görevden alındı. İçişleri Bakanlığı, Kars Belediyesi'ne Vali Türker Öksüz'ü kayyım atadı.
Hukuksuzlukta ısrar
22 Aralık
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Daire, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'la ilgili kararını açıkladı. AİHM'in daha önce verdiği Demirtaş'ın siyasi nedenlerle hapsedilmesine ilişkin tespit Büyük Daire'ce de tekrarlandı. Daire, Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması gerektiğini belirtti.
Demirtaş, avukatları aracılığıyla yaptığı açıklamada "Bu karar, Türkiye'de hukuk ve adalet sisteminin bizzat hükûmet eliyle çökertildiğinin tescilidir. Bizi içeri atanların siyasi kumpas kuracak kadar ağır suçlar işledikleri kesinleşti" dedi.
Daha önce milletvekilliği düşürülen ve hakkında 22 yıl 3 ay hapis kararı bulunan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven tutuklandı.
Güven, 21 Aralık'ta gözaltına alınırken "Ben kaçacak olsam sizin ruhunuz bile duymazdı. Hiçbir yere gitmiyorum. Bu ülkede siyaset yapmaya devam edeceğim. Ama içeride ama dışarıda" diye konuştu.
'Eve dön' çağrısı
İYİ PARTİ
27 Ekim
İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın "FETÖ'cü" dediği İyi Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu hakkında soruşturma başlatıldı.
29 Ekim
İyi Parti İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ, partisince Disiplin Kurulu'na sevk edildi.
16 Ekim
İyi Parti Disiplin Kurulu, İstanbul Milletvekili Ümit Özdağ'ın partiden ihracına oy birliğiyle karar verdi.
24 Aralık
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener'e daha önce de yaptığı MHP'ye dönme çağrısını yineleyip "Muhatabına 'Masa kur' demedik. 'Evine dön' dedik. Hâlâ zaman vardır, bu önerimiz geçerliliğini korumaktadır. Diyorum ki 'Dön evine, bitsin bu çile" dedi.
Meral Akşener de Twitter'dan yaptığı paylaşımla "Genel Merkez'deki çalışmaları bitirdik, evime dönüyorum" diyerek Bahçeli'nin çağrısını tiye aldı.
AKP-MHP
Sosyal medya istifaları
12 Nisan
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 10 Nisan'da alınan 48 saatlik sokağa çıkma yasağı kararının ardından istifa etti. Soylu, Twitter adresinden yaptığı ve artık ulaşılamayan paylaşımında şu ifadeleri kullandı:
"Hafta sonu sokağa çıkma kararının uygulanmasının sorumluluğu her yönüyle şahsıma aittir. Başlangıçta kısıtlı saatlerde de olsa ortaya çıkan görüntüler, mükemmel yönetilen bu süreçle uyuşmadı. Yaşadığım onca tecrübe, sorumluluk kısmı üzerimizde olan bu olayda, böyle görüntülere yol açmamalıydı.
"İyi niyetle, hafta sonunda salgını ve bulaşı bir nebze durdurabilmek adına atılan bir adımdı. Hiçbir zaman zarar vermek istemediğim aziz milletimiz, hayatımın sonuna kadar da sadık olacağım Sayın Cumhurbaşkanım beni bağışlasın. Onurla yürüttüğüm İçişleri Bakanlığı görevimden ayrılıyorum."
13 Nisan
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Soylu'nun istifasının kabul edilmediğini açıkladı. Açıklamada "Sayın Bakanımız istifa talebini sayın Cumhurbaşkanımıza sunmuş, Cumhurbaşkanımız bu talebi uygun bulmadığını kendisine ifade etmiştir. Bir makam sahibinin istifasını sunması kendi takdiridir, fakat nihai karar sayın Cumhurbaşkanımıza aittir" denildi.
10 Temmuz
Danıştay 10. Dairesi, Ayasofya'nın camiden müzeye dönüştürülmesi hakkındaki 24 Kasım 1934 tarihli Bakanlar Kurulu kararını iptal etti. Müzenin, Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilmesine ilişkin karar Resmi Gazete'de yayımlandı.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ulusa sesleniş konuşması yapıp Ayasofya'yı 24 Temmuz'da cuma namazıyla ibadete açmayı planladıklarını söyledi.
24 Temmuz
86 yıl sonda camiye dönüştürülen Ayasofya Müzesi ibadete açıldı.
21 Ağustos
Erdoğan, 19 Ağustos'ta "Cuma günü bir müjdemiz var" diyerek duyurduğu konuyu Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde yaptığı toplantıyla açıkladı: "Türkiye, tarihin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulundu."
Derinleşen ekonomik kriz ve askıda ekmek
13 Ekim
İstanbul'da fırıncıların zam talebi 10 ay sonra kabul edildi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) komisyonunda alınan karara göre, İstanbul'da ekmek fiyatlarına yüzde 20 oranında zam yapıldı. 200 gram ekmek 1.25 liradan 1.50 liraya, 240 gram ekmek de 1.50 liradan 1.75 liraya çıktı.
16 Ekim
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, ekmek fiyatlarındaki artışa tepki olarak "askıda ekmek" kampanyası başlattıklarını söyledi. İktidar ortağı MHP'nin bu kampanyası, muhalefet partilerince "ekonomik krizin itirafı" olarak nitelendi.
25 Ekim
Erdoğan, partisinin kongresine katılmak üzere gittiği Malatya'da "Evimize ekmek götüremiyoruz" diyen esnafa "Bu bana abartılı geldi. Keyif çayı bak, bu çayı iç" diyerek bir paket çay verdi.
Enkaz altında
30 Ekim
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Ege Denizi'nde meydana gelen depremin ardından İzmir'in Bayraklı ilçesine gitti. Burada yıkılan bir evin enkazının üzerine çıkan Pakdemirli, enkaz altındaki bir yurttaşla konuşan görevlinin elinden telefonu alıp konuşmaya başladı. Bakan Pakdemirli'nin enkaz altındaki yurttaşla konuşması pek çok kanalda canlı yayınlandı. Çok sayıda kişi, Pakdemirli'yi "şov yapmakla" eleştirdi.
Görevden af
8 Kasım
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, sağlık sorunlarını gerekçe göstererek istifa ettiğini duyurdu. Albayrak, Instagram'da paylaştığı açıklama metninde "Gaybı, kalpleri ve hakiki niyetleri bilen mutlak güç sahibi Cenab-ı Allah bizleri Sırat-ı Müstakim'den ayırmasın. Sonumuzu hayreylesin" ifadelerine yer verdi.
9 Kasım
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Albayrak'ın istifasının kabul edildiğini duyurdu. Yazılı açıklamada "Cumhurbaşkanımız tarafından yapılan değerlendirme sonunda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın görevden af talebi kabul edilmiştir" denildi.
Mafya devrede
17 Kasım
Organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu Twitter'da paylaştığı bir mektupla tehdit etti.
18 Kasım
CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, partinin 39 ilçe başkanı ve 14 ilçe belediye başkanı ortak basın açıklamasıyla Çakıcı'ya tepki gösterdi.
Açıklamayı okuyan Kaftancıoğlu, "Bu fütursuz cesaret gösterisi, ülkedeki yönetim boşluğunun, devlet otoritesi eksikliğinin, kısacası bitmiş bir iktidarın mafya yapılanmalarından medet ummasından başka bir şey değildir" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Çakıcı için "mafya bozuntusu" ve "yeraltının karanlık yüzü" denmesine tepki gösterip "O benim dava arkadaşımdır" dedi.
Kılıçdaroğlu, avukatı Celal Çelik aracılığıyla organize suç örgütü liderliğinden hüküm giyen ve 15 Nisan'da "infaz yasası" ile tahliye edilen Alaattin Çakıcı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
11 Aralık
Bahçeli, farklı meslek ve kurumlardan kişilerin aralarında bulunduğu 805 yurttaşın 10 Aralık İnsan Hakları Günü dolayısıyla yaptıkları ortak açıklamayı hedef aldı.
Twitter'da yaptığı paylaşımda HDP'nin kapatılması gerektiğini savunan Bahçeli, "Zillet ittifakının istismar kozları elinden alınmalıdır. Uzayıp giden davalar süratle karara bağlanmalıdır. Terörist Demirtaş veya Sorosçu Kavala hakkında karar oluşmalı, hukuken suçlu olup olmadıkları da teyit ve tescil edilmelidir. Yargı reformunun önceliği bu olmalıdır" ifadelerini kullandı.
Ümmeti bölmek
DEVA PARTİSİ
9 Mart
Eski Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ın partinin çalışmaları tamamlandı. İsminin Demokrasi ve Atılım Partisi (Deva) olacağı belirtilen yeni partinin başvuru dilekçesi İçişleri Bakanlığı'na teslim edildi.
11 Mart
Yeni partisi Deva'nın Ankara'daki tanıtım toplantısında konuşan Ali Babacan, "Keşke ülkede şartlar biraz daha normal olsaydı, destek veren arkadaşlarımızın hepsi açıkça burada olsaydı. Kendini yenileyemeyen, halkın ihtiyaçlarına duyarsız bir siyaset anlayışıyla Türkiye'nin yola devam etmesi mümkün değil. Yepyeni kadrolarla tertemiz sayfalar açma zamanı" dedi.
10 Temmuz
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna-Hersek dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ali Babacan, Ahmet Davutoğlu ve Abdullah Gül'e kırgın olduğunu söyleyen Erdoğan, "Ben Ali Bey'in kendisine de söyledim. 'Bu ümmeti parçalamaya hakkınız yok. Siz bunu yapıyorsunuz. Bunun parçalanmasıyla da bir yere gidemeyeceksiniz' dedim" ifadelerini kullandı.
29 Temmuz
Deva Partisi 1. Olağan Büyük Kongresi, Ankara Atatürk Spor Salonu'nda toplandı. Babacan, 28 Şubat döneminde kız kardeşinin başörtüsü nedeniyle üniversiteden uzaklaştırıldığını anlatırken ağladı.
Babacan, uzun süre birlikte siyaset yaptığı Erdoğan'ı işaret ederek "Koskoca devlet, hukuka sadakat yerine, tek bir kişiye sadakat ile yönetiliyor. Şahsileştirilmiş kararlarla dış politika yönetiliyor, ülkemizin dünyadaki itibarı yerlerde sürünüyor. 84 milyonluk bu büyük ülke tek bir kişi ve dar bir karar mercii tarafından yönetiliyor" dedi.
GELECEK PARTİSİ
27 Şubat
Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci, "Türkiye'de 'pelikan söylemini 'ilk ben kullandım" sözlerinin yer aldığı videonun yayınlanmasının ardından ifadeye çağrıldı. Temurci hakkında "hakaret, iftira, suç uydurma, suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve örgüt üyeliği ve örgüte üye olmamakla birlikte örgüt propagandası yapmak" suçlamalarıyla soruşturma açıldı.
15 Eylül
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, hapiste tutulan Selahattin Demirtaş'ın "Davutoğlu'yla yan yana gelip konuşmamız, Türkiye'de özgürlükler için faydalı olacaktır" sözlerine yanıt verdi:
"Prensip olarak Türkiye'de demokrasiye inanmış, terörle arasına mesafe koymayı başarmış herkesle görüşmeyi bu ülkenin geleceği açısından doğru görürüm. Bu bağlamda geçmişte de sert siyasi mücadelede bulunduğumuz liderlerle de bir araya gelmekten hiç çekinmedim."
(DŞ)