Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda ortak bir dayanışma zemininin yaratılması amacıyla yapılan Eşitlik, Adalet ve Kadın Zirvesi’nin ikinci ve son oturumu bugün yapıldı.
Zirvede bugün “Eşitlik ve Adalet İçin Yerel Yönetim” ile “Eşitlik ve Adalet İçin Kadın Politikacılar” başlıklı paneller düzenlendi.
Zirve bugün sonuç raporu açıklandıktan sonra sona erecek.
Eşitlik ve adalet için kadın politikacılar
Televizyon programcısı Şirin Payzın’ın moderatörlüğünü yaptığı ve kadın politikacıların konuşulduğu panele Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Kadın Adayları Destekleme Derneği (KA-DER) Başkanı Nuray Karaoğlu, eski CHP Milletvekili ve KA.DER üyesi Gönül Saray, avukat, eski Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı ve akademisyen Önay Alpago konuşmacı olarak katıldı.
Söz konusu kadınlar olduğunda toplumun ekseriyetinde tutulma olduğunu belirten Yüceer meclisteki kadın kotasının da bu ekseriyetten payını aldığını söyledi:
“Bu kadar türlü eşitsizlikle doğduğu andan itibaren mücadele eden kadınların her yerde ‘ben de varım’ demesi, karar verme organlarında etkin, özel hayatlarında mutlu, çalışma hayatlarında başarılı olabilmesi mümkün olmuyor. Adaylaşma sürecinden sonuna kadar giden süreç Türkiye’deki kadınların yaşadığı eşitsizlik gerçekliğiyle bağdaşmıyor ama maalesef bu Türkiye siyasetinin sorunu.
“Biz ayrıcalık istemiyoruz. Hak ettiğimizi istiyoruz. Özel önlemlerle bu yapılabilecek bir şey. Adaletin olmadığı yerde eşitlikten söz edilemez. Fakat öyle bir ortamdayız ki ihtiyaç dahilinde olan kanun tekliflerimiz bile reddediliyor.”
Alpago: Emeği veren söz sahibi olmalıdır
Ülke tarihlerinden kadınların da içinde olduğu önemli olayların örneklerini sunan Alpago, “Fakat şu anda bu ülkelerin hepsinde artık kadın temsiliyeti önemli bir oranda. Ancak Türkiye’de yüksek olan temsiliyet düşürülüyor” diye konuştu.
Cumhuriyet Halk Partisi’ni de eleştiren Alpago “Kota parti tüzüğünde var ama rakamlar uygulanmadığı takdirde nasıl bir yaptırım uygulanacağı tüzükte yok. Emeği veren söz sahibi olmalıdır” dedi.
Karaoğlu: Türkiye siyaseti ‘erkekler kulübü’ gibi
Karaoğlu ise konuşmasında dünya genelinde kadınların temsil oranının yüzde 23,4 Türkiye özelinde yüzde 14 olduğunu söyledi:
“Türkiye siyaseti ‘erkekler kulübü’ şeklinde dizayn edilmiş bir yapıya sahip. Sürdüğünüz rujun, giydiğiniz kıyafetin şekline kadar sizinle uğraşılıyor. Oysa bir erkeğin bacaklarını açarak oturması, kahverengi takım elbise giymesi konuşulmuyor.
“Yüzyıllardır hepimize kodlanan geleneksel aile kodlarına karşı örgütlenme biçimi oluşturulmalı, parti içerikleri değiştirilerek mücadele edilmeli. Kadınların temsiliyeti yerelden başlayarak arttırılmalı.”
Saray: Mecliste yüzde 14 temsiliyet HDP sayesinde var
Aynı zamanda eski CHP Milletvekili olan Saray, “HDP’yi sevmiyor olabilirsiniz ama mecliste kadın oranı yüzde 14 ise ne benim gurur duyduğum CHP ne de AKP sayesinde değil, HDP sayesindedir” ifadelerini kullandı.
Saray CHP’nin 12 Eylül 1980 darbesinden sonra değiştiğini söyleyerek CHP’nin bazı değişikliklere ihtiyacı olduğunu belirtti ve taleplerini sıraladı:
“Kadın kolları ve çocuk kollarına imza yetkisi verilmeli, delege sisteminin, hiyerarşik yapının yok edildiği ve sadece üyelerin oy kullandığı bir sistem oluşturulmalı, bütün belediyeler ve CHP Genel Merkezi kadın çalışmalarına bütçe ayırmalı ve yeni bakış açısı geliştirmeli, yüzde 33 kota harika ama kadın milletvekili adayları alt sıralara bırakıldığı için fermuar sistemi getirilmeli.”
Eşitlik ve adalet için yerel yönetim
Moderatörlüğünü gazeteci Nevşin Mengü’nün yaptığı ve yerel yönetimlerin konuşulduğu ilk panele İstanbul, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak konuşmacı olarak katıldı.
Konuşmacılar, zirveye katılan katılımcıların sorularını yanıtlarken başkanı oldukları belediyelerin kadın çalışmalarını nasıl yürüttüğünü, belediyelerde kadınların karar mekanizmalarına dahil edilişlerini anlattılar. (TP)