Peru’nun başkenti Lima’da yapılan 20. Taraflar Konferansı - COP20 Germanwatch ile Küresel İklim Ağı - Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi açıklandı. Raporda sera gazı salımlarının yüzde 90’ından sorumlu 58 ülkenin değerlendirildi. Türkiye listede “çok kötü ülkeler” kısmına girerek 51. oldu. 350 Ankara’nın* kurucularından Önder Algedik, "iklim değişikliğine karşı adres gösteren’ resmi belgelerin olmadığının, özellikle enerji sektöründe pek çok politikanın eylem karşılığının bulunmadığının raporda altının çizildiğini" söyledi
Türkiye'nin 52. Olması Ne Anlama Geliyor?
Alagedik, "İki sıra yükselmesinin asıl nedeni yenilenebilir enerjinin 2012'de öne çıkması. 2012 yılında yeni kömür santral açılmadı. Devreye giren yeni yenilenebilir enerji kurulu gücünün doğalgaz santrallerinde de fazla olması yenilenebilir yatırımlarını raporda öne çıkardı. Ancak, 2014'de ve geçen yıl eklenen yeni enerji santrallerin de böyle bir resim olmadığı için bu avantajı gelecek yıl kaybedeceğiz." dedi.
Endekste neler söyleniyor?
* İklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için ilk üç sıranın boş bırakıldı.
* Listede, sera gazı emisyonunu (su buharı, karbondioksit, metilen, azot oksit ve benzeri gazlarının atmosferdeki miktarı) azaltma ve politikalarda gösterdiği ilerleme nedeniyle listenin en üstünde sırasıyla Danimarka, İsveç ve İngiltere yer aldı.
* Geçen ay karbondioksit salımını azaltacak bir anlaşma yapan ABD ve Çin kötü ülkeler liginde yer almayı sürdürürken, Çin’in yenilenebilir enerji ve enerji verimliliğindeki ilerlemesi, kömür yatırımlarında azalma dikkat çekti.
* Ekonomik büyüme için emisyon artışının doğru orantılı olması gerektiği iddiasını bu sene çürütüldü.
* İklim değişikliği nedeniyle sıcaklık artışını 2 derecenin altında tutmak için kömür rezervlerinin yüzde 80’inin toprakta kalması gerektiğini hatırlatan çalışmada, küresel kömür sektörünün pozitif büyüme özelliğini kaybetmeye başladığını raporda ifade ediliyor.
Fas ve Kıbrıs, Türkiye’ye örnek!
* 2015 endeksinde sürpriz yapan ülkeler ise Kıbrıs ve Fas oldu.
* Kıbrıs bir önceki endeks de 27. sırada iken bu sene 6. sıraya yükseldi.
* Gelişmekte olan ülkeler arasındaki Fas, 15. Sıradan dokuzuncu sıraya yükseldi.
* Fas’ın 9. sıraya yerleşmesinde yenilebilir enerji, iklimle uyumlu stratejileri, petroldeki sübvansiyonları kaldırması ve dünyanın en büyük güneş enerjisi yatırımına sahip olması en büyük nedenleri. (RK/HK)
* 350 Ankara, iklim değişikliğini durdurmak için mücadele eden bir eylem imecesidir. Atmosferde olması gereken karbondioksit miktarının milyonda 350 parçacık olmasını hedefler. Bugün bu rakam 400 parçacık mertebesindedir. 350 Ankara küresel düzeyde eylemlere destek verir, yerel mücadeleyi örgütler. 350 Ankara aktivistlerin ve destekçi örgütlerin gönüllü olarak çalıştıkları bir eylem aktivizmi olup Sivil İklim Zirvesi destekçilerindendir.
Raporun tümüne ulaşmak için tıklayın.