* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
Dışişleri Bakanı Yardımcısı Faruk Kaymakcı, TBMM Dışişleri Komisyonu toplantısında Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamada bulundu.
Türkiye'nin Ukrayna'nın işgali sebebiyle Rusya'ya uygulanan yaptırımları deldiği iddiaları hakkında konuşan Kaymakcı, Türkiye'nin şu ana kadar Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların delinmesine zemin oluşturacak hiçbir adım atmadığını söyledi.
AB'nin bugün anlaşmaya varılan dokuzuncu yaptırım paketi öncesinde Rusya'ya yönelik sekiz yaptırım paketini kabul ettiğini anımsatan Faruk Kaymakcı, "Türkiye, AB'nin yaptırımlarını anlıyor ancak kendi çıkarlarını korumak ve kendi politikasını gütmek zorunda" dedi.
Kaymakcı, Türkiye'nin Ukrayna'nın birliği ve bütünlüğünü savunduğunu, bunda bir tereddüdün olmadığını söyledi: "Şu ana kadar AB'nin Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların delinmesine zemin oluşturacak hiçbir adımı atmadık hatta bu konuda getirilen önerileri reddettik."
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in "Türkiye'nin Rusya'ya uygulanan yaptırımları deldiği" iddiasını gündeme getirdiğini söyleyen Kaymakcı, özetle şöyle konuştu:
"Avrupa Birliği ülkelerinden bu konunun gündeme getirildiğini pek duymadık ama komşu ülkeler, özellikle Türkiye'ye karşı, AB'nin her toplantısını kullanarak bu konuyu gündeme getiriyorlar.
"Türkiye'nin herhangi bir şekilde, AB yaptırımlarını deldiğine, deldirilmesine zemin hazırladığına veya bunu kolaylaştırdığına dair hiçbir durum, veri yok; bunu da karşı tarafa ilettik."
Ne olmuştu?
ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Yaptırım Koordinatörü Büyükelçi James O'Brien, bir toplantı sonrası, aralarında Deutsche Welle (DW) Türkçe muhabirinin de olduğu basın mensuplarına açıklamada bulunmuş, Türkiye'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlara uymasını beklediklerini söylemişti.
O'Brien, yaptırımların delinmesine destek verilmesi durumunda, yaptırım adımları ya da ihlali durduracak başka adımları atabileceklerini kaydetmişti.
Konuşması sırasında Türkiye'nin başta Ukrayna'ya sağladığı silahlı insansız hava araçları ve Karadeniz'deki tahıl koridoru anlaşması olmak üzere farklı konularda farklı roller oynadığını belirten Büyükelçi O'Brien, hem Türkiye hükümetine hem de özel sektöre "yaptırımlara uyulmasını beklentisini "çok açık bir şekilde aktardıklarını" açıklamıştı.
O'Brien, özel sektörün "bu konuda çok net olduğunu ve büyük ölçüde de yaptırımlara uyduklarını gözlemlediklerini", ABD'nin yaptırımlar konusunda politikasının net olduğunu, Türkiye tarafına da "çıkarlarımız gerektirdiği takdirde yaptırım uygularız" mesajını verdiklerini söylemişti:
Büyükelçi, "Yaptırımlara uyulduğunu görmek için hem Türk makamları hem özel sektörü ile çok yakın angajmanımızı sürdüreceğiz. Eğer yaptırımlara uyulmadığı tespit edilirse aksiyon alınacak" demişti.
Buna göre, yaptırımların delinmesine yol açan materyallerin temini nedeniyle ikincil yaptırım kararlarının alınabilecek ya da "ihlali durduracak başka adımların atılması seçeneği" de değerlendirilecek.
Öncesinde, Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de kaleme aldığı bir yazıda, "Türkiye'nin AB'nin Rusya'ya yönelik kısıtlayıcı önlemlerine katılmama politikası giderek artan endişe kaynağı" açıklamasında bulunmuştu.
TIKLAYIN - TÜSİAD, haberleri doğruladı: ABD'den "yaptırım riski" mektubu
(SD)