Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
Fotoğraf: AA
Türkiye, Rusya ve İran Astana'daki Suriye görüşmelerinin sonucuna ilişkin ortak açıklama yaptı.
Kazakistan Dışişleri Bakanı Kayrat Abdrahmanov’un okuduğu açıklamaya göre, Suriye'de ateşkesin denetimi ve uygulanması için Türkiye, Rusya ve İran üçlü mekanizma kuracak.
Suriye krizinin askeri çözümle sonlandırılamayacağına değinilen açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) öncülüğündeki Cenevre görüşmelerinin de desteklenmesi ve Suriye'deki çözüme uluslararası toplumun katkı sağlamasının önemi vurgulandı.
Abdrahmanov Suriye hükümeti ve silahlı muhalif grupların Cenevre'de 8 Şubat'ta düzenlenecek toplantıya çağrıldığını da belirtti.
Krizin sadece 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının tamamının uygulandığı bir siyasi süreçle çözülebileceğini belirten Abdrahmanov, ateşkes rejimini güçlendirmeye, ihlallerin asgariye indirilmesine katkıda bulunmaya, şiddeti azaltmaya, güven artırmaya, 2165 (2014) sayılı BM Güvenlik Konseyi kararına uygun olarak insani erişiminin hızlı ve sorunsuz şekilde önünün açılmasına ve Suriye’de sivillerin korunması ve serbest dolaşımını sağlamaya çalışacaklarını belirtti.
Dün başlayan Astana toplantısında, Suriye’deki içsavaş döneminde, silahlı muhalif gruplar, Esad yönetimi, İran, Türkiye ve Rusya ilk kez uluslararası bir toplantıda bir araya geldi.
Muhaliflerin askeri liderleri ve Esad yönetimi, Astana görüşmelerinin ilk gününde aynı masada oturmayı kabul etmemiş, farklı odalarda yer alan heyetler garantör ülkeler aracılığıyla görüşmelere başlanmıştı. (YY)
TIKLAYIN - RUSYA, SURİYE'DE ATEŞKESE KATILAN GRUPLARIN LİSTESİNİ YAYINLADI
Astana süreci nedir? |
Astana’daki görüşmeleri gündeme ilk olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin taşımıştı: “Bundan sonraki adım Suriye'nin tamamında ateşkesi tam anlamıyla sağlayacak bir anlaşmaya varmak. İran, Esad ve Türkiye, Suriye’deki tarafların Astana'da barış görüşmeleri yapması konusunda mutabık.” Barış görüşmelerinin ateşkesi takiben bir ay içinde Kazakistan'ın başkenti Astana'da başlaması planlanıyordu. Türkiye ve Rusya'nın garantörlüğünde Suriye'de sağlanan ateşkes 29 Aralık 2016’da yürürlüğe girdi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) de hazırlanan ateşkes anlaşmasıyla ilgili Rusya'nın sunduğu tasarıyı 31 Aralık'ta oybirliği ile kabul etti. Ateşkes anlaşması İslam Devleti (IŞİD) ve Nusra Cephesi'nin de dahil olduğu bazı gruplar ile Halk Savunma Birliklerini (YPG) kapsamıyor. 4 Ocak’taki konuşmasında Suriye'deki ateşkes sürecine değinen Çavuşoğlu, “Siyasi çözüm için de çok gayret sarf edeceğiz” dedi. Çavuşoğlu, Astana görüşmelerinin de 23 Ocak'ta gerçekleştirileceğini açıklamıştı, Reuters ise kesin bir tarihin henüz belirlenemediğini yazdı. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da 8 Ocak’ta, Suriye savaşıyla ilgili Astana'da gerçekleştirilecek görüşmelerde “Her konuyu müzakere etmeye hazır olduğunu” açıkladı. Taraflar 23 Ocak'ta görüşmelere başladı. |