Rusya Enerji Kalkınma Vakfı Müdürü Sergey Pikin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Akkuyu Nükleer Santrali ve doğalgaz konusunda Moskova'ya yönelik çıkışını Kommersant gazetesine değerlendirdi.
Pikin, Erdoğan'ın doğalgaz anlaşmasında avantaj sağlamaya çalıştığını söyledi.
Sputnik News’ta yer alan habere göre, doğalgaz anlaşmasında en kritik noktanın birim fiyat olduğunu belirten Pikin, Erdoğan'ın fiyatı aşağıya çekmeye çalıştığının altını çizdi.
Rusya'nın en ucuz doğalgazı tedarik ettiğine dikkat çeken Pikin, Erdoğan'ın Rusya gazından vazgeçemeyeceğini, Ankara'nın hedefinin Gazprom'dan yüzde 10 oranında indirim almak olduğunu ifade etti.
“Türkiye gazın yüzde 70’ini Rusya’dan alıyor”
* Yukarıdaki tabloyu Enerji Bakanlığı'ndan aldık. Bu verilere göre Türkiye Rusya'dan toplamda yıllık 30 milyar santimetreküp doğalgaz alıyor.
St. Petersburg Devlet Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Fakültesi'nden Doç. Dr. Aleksandr Sotniçenko da Erdoğan'ın Rusya ile işbirliğini sonlandırmaya yönelik açıklamalarının hedefinde 1 Kasım seçimleri olduğunu kaydetti.
TIKLAYIN - ERDOĞAN’IN RUSYA’YA RESTİ: DOĞALGAZI BAŞKA YERDEN ALIRIZ
Sotniçenko şunları söyledi:
“Türkiye, tükettiği gazın yüzde 70'ini Rusya'dan alıyor ve Türkiye'nin bu hacimde doğalgazı tedarik edebileceği başka doğalgaz hattı bulunmuyor.
“Alternatif yollar mevcut. Örneğin İran'da bol miktarda gaz var ancak taşıma sistemi çok zayıf.
“Katar ise çok uzak. Kaldı ki, Katar'dan gaz alabilmek için önce Suriye'yi fethetmek ve orada düzeni sağlamak gerekiyor.
“Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde de gaz var ancak az. Bu nedenle Erdoğan'ın söylemleri seçmeninin dikkatini çekmeye çalışan boş tehditlerden ibaret.”
3 milyar metreküp ilave gaz talebine ret
Hürriyet’in Reuters’e dayandırarak verdiği habere göre Rusya, Türkiye'nin ek doğalgaz talebini reddetti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin geçen yıl aralık ayındaki Türkiye ziyaretinde Mavi Akım projesinden 3 milyar metreküp ilave gaz gönderilmesi konusunda anlaşıldığını açıklamıştı.
Rusya'nın devlet kontrolündeki doğalgaz şirketi Gazprom CEO'su Alexei Miller, Türkiye'ye Mavi Akım üzerinden 3 milyar metreküp ilave gaz göndermeyi kabul etmediklerini söyledi.
Rus tarafı şimdi bu artırımın 2 milyar metreküpünün Türk Akımı üzerinden yapılacağını ifade etti.
Türk Akımı'nın inşasına ise Moskova ile Ankara arasında henüz anlaşma imzalanamadığı için başlanmadı.
1 Kasım bekleniyor
Sputnik News’un haberine göre, Gazprom Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, projenin Türkiye'deki siyasal belirsizlik nedeniyle geciktiğini açıklamıştı.
Medvedev, "Türk Akımı'nın ilk hattını Aralık 2016'da tamamlayabilirdik ancak bu tarih erteleniyor. Ama korkulacak bir şey yok. Gecikmenin nedeni Türkiye'deki siyasi belirsizlik. 1 Kasım'da yapılacak seçimlerin ardından hükümetin kurulması zaman alabilir. Ancak Türk yetkililer Türk Akımı'nın kendileri için önemli olduğunu söylüyor" demişti. (EKN)