Türkiye Psikiyatri Derneği, Maraş merkezde meydana gelen ve 10 ili etkileyen iki depremin ardından yükseköğretim kurumlarında uzaktan eğitime geçişle ilgili bir görüş raporu yayınladı.
Dernek, kararın kaygı uyandırdığı belirtildi ve gözden geçirilmesini talep etti. Raporda, Gençlerin en uygun koşullar altında eğitim alması en temel toplumsal gereksinimlerden biri olarak değerlendirildi.
"Psikolojik sorunlara neden olabilir"
Dernek, barınma olanağı sağlamak için üniversiteleri uzaktan eğitime geçirmenin bedelinin ağır olacağını belirtti.
Raporda pandemi dönemiyle beraber ekran başında eğitim almanın gençlerin ruh sağlığını ve akademik başarısını olumsuz etkilediğini gösteren bilimsel çalışmalar hatırlatıldı. Karar, pandemi döneminde eğitim görmüş nesil için haksızlık olarak değerlendirildi.
Depremden doğrudan etkilenen öğrencilerin uzaktan eğitime erişim olanakları olmadığından uzaktan eğitimin öğrenciler arasındaki ekonomik ve sosyal eşitsizlikleri derinleştireceği belirtildi.
Büyük doğal afetlere bağlı travmalarda iyileşmenin toplumsal dayanışma ile başladığını söyleyen dernek, üniversitenin gençler için aynı zamanda sosyalleşme ortamı olduğunu belirterek eğitim sürecinin içinde dayanışma çağrısında bulundu.
Ayrıca, hayatın olağan akışına uygun olmayan her bir müdahalenin gelecekte hem psikolojik hem de sosyal sorunlara neden olacağı savunuldu. Türkiye Psikiyatri Derneği, olanakları elveren üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesi için çağrı yaptı.
Deprem mağduru yurttaşların barınma gereksinimlerinin öğrenci yurtları dışındaki kamuya ve özel sektöre ait barınma olanakları ile karşılanması, hizmet veremeyecek durumdaki üniversitelerin öğrencilerinin eğitimlerinin kesintiye uğramaması, eğitime devam edemeyecek öğrencilere izin verilmesi ve gereksinimi olan öğrencilere uygun psikososyal desteğin sağlanmasını talep etti.
(NK/EMK)