Kazdağı Bayramiç'te bugün (28 Haziran) sonlanan dört günlük Türkiye Permakültür Buluşması, alternatif tarım arayışında permakültüre yönelenlerin bir araya gelmesine olanak sağladı. Buluşmaya Türkiye'nin dört bir yanından gelen katılımcıların yanı sıra Bayramiçliler de yoğun ilgi gösterdi.
Bill Mollison'ın 1974'te geliştirdiği permakültür, İngilizce "permanent" (kalıcı) ve "agriculture" (tarım) kelimelerinin birleşmesinden türeyen bir tasarım bilimi. Çevresindeki ekosistemlerle uyum içinde ve ekolojik bütüne saygılı bir toplum idealine sahip permakültürde, sürdürülebilir yöntem ve tekniklerle sürdürülebilir yerleşimlerin oluşturulması hedefleniyor.
Permakültürde eski usul tarım teknikleri kullanılıyor, çiftçi tohumu kendi ürününden ayırıyor, kimyasal gübre değil, kendi hayvanından elde ettiği gübreyi kullanıyor, ilaç yerine de karışık ekim ve münavebe sistemi uygulanıyor. Bu arada kaynakların mümkün olan en verimli biçimde kullanılması esas alınıyor.
Permakültür Platformu'ndan Hira Doğrul, buluşmanın yeni bir hareketin ilk adımı olduğunu, buluşma sayesinde Türkiye'de permakültürle ilgilenenlerin birbirlerini tanıdığını, kendi alanlarında yaptıkları projeleri anlattıklarını belirtti. Doğrul, "Gündelik hayatları değiştirmenin yöntemlerine odaklanıyoruz. Gündelik yaşam değişimlerinin daha büyük bir değişime yol açacağına inanıyoruz," dedi.
Doğrul, farklı kesimlerden 22-65 yaş arasındaki 140 kadar insanın bir araya geldiği buluşmada izlenen yolu şöyle özetledi: "Birlikte ne yapabileceğimizi ve yaşadığımız sorunlara ilişkin ne tür çözümler üretebileceğimizi konuştuk. Türkiye'de permakültürün uygulandığı yerlerin haritasını çıkarmak üzere çalışmaya başladık.
"Şehirde mahalle bahçeleri ve şehir bahçeleri oluşturma projemiz var. Diğer proje ise kırsaldaki üreticiyle şehirdeki üreticiyi buluşturarak mümkün olduğunca aracısız bir yol izlemek. Buna 'toplum destekli tarım' ya da 'toplum destekli takas' diyoruz.
"Takas modeli üzerine iki gün tartıştık. Çok keyifli bir ortam vardı. Peynirler, limonlar, zeytinyağları kahkahalarla takas edildi. Ekolojik kitaplar basan Sinek Sekiz Yayınevi de takasa kitaplarla katıldı, kitap ile zeytinyağı takas edildi. Bu yöntem Türkiye'de bu kadar kalabalık bir grupla belki de ilk defa denendi."
Bazı atölye başlıkları şöyle:
- Permakültürün esasları - Permakültür dünyadaki mevcut sorunları nasıl görüyor ve ne tür çözümler üretiyor?
- Kritik etik - Günümüz küresel uygarlığı nasıl ve niçin kaçınılmaz bir çöküşe doğru ilerliyor?
- Topluluk oluşturma ve geniş katılımlara açık dayanışma grupları kurma yöntemleri atölyesi.
- Şehirde permakültür uygulamaları ve şehir bahçeciliği atölyesi. (SÖ/ÇÖ)
Ayrıntılı bilgi için web adresleri: