Haberin İngilizcesi için tıklayın
Merkezi Washington'da bulunan Freedom House (Özgürlük Evi) pandeminin de damga vurduğu 2020 yılında ülkelerdeki özgürlük ve demokrasi durumuyla ilgili raporunu yayınladı. Rapora göre, dünya genelinde demokrasideki düşüş hızlandı, otoriter liderler daha da cesaretlendi.
Özgürlüklerde 15 yıldır düşüş yaşanıyor
Freedom House’un "Demokrasi Kuşatma Altında" başlıklı raporunda ABD, Hindistan, Azerbaycan, Ermenistan ve Türkiye'nin özgürlük ve demokrasilerine dair durum değerlendirmeleri yer alıyor. Buna göre Türkiye, son 10 yılda özgürlükler konusunda en büyük gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında.
TIKLAYIN - "Salgın, sansürde bahane olarak kullanıldı"
Amerika’nın Sesi’nin haberine göre raporda, "2020’de öldürücü bir pandemi, ekonomik ve fiziksel güvensizlik ve şiddetli çatışmalar dünyayı yıkıma uğratırken, demokrasinin savunucuları otoriter düşmanlarına karşı mücadelede yeni ağır kayıplar verdi, uluslararası denge tiranlık lehine değişti" ifadeleri yer aldı ve 15 yıl üst üste dünya genelinde özgürlüklerde düşüş yaşandığına dikkat çekildi.
Raporda, "özgür olmayan ülkeler” kategorisine giren ülkelerin oranının demokraside gidişatın kötüleşmeye başladığı 2006'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldiği kaydedildi. Rapora, siyasi hak ve özgürlüklerde düşüş yaşayan ülkelerin sayısının, kazanım elde eden ülkelerin sayısını son 15 yıl içinde ilk kez bu kadar yüksek bir oranla geçtiği de eklendi.
Türkiye, "özgür olmayan ülke"
Rapora göre “özgür olmayan ülkeler” kategorisinde yer alan Türkiye, son 10 yıl içinde özgürlükler alanında en büyük gerilemenin yaşandığı ülkeler arasında ve Mali'den sonra ikinci sırada. Türkiye, bu süre zarfında toplam 31 puan geriledi.
TIKLAYIN - "Türkiye'de Temel Haklar Üzerindeki Kısıtlamalar Devam Ediyor"
"Demokratik normlarda çürüme yaşanıyor"
Raporun Türkiye bölümünde şu değerlendirmeler yer aldı:
- AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyasette önemli bir güç sahibi olmaya devam etti ancak 2019'daki yerel seçimlerde muhalefet partilerinin kazandığı zaferin ve koronavirüs salgınının zorda olan ekonomi üzerindeki etkisi, hükümeti muhalefetin baskılanmasına ve kamuoyunda tartışmaların kısıtlanmasına teşvik etti.
- Türkiye’de ana akım medyanın özellikle de televizyon yayıncılarının hükümetin duruşunu yansıttı ve sık sık benzer manşetlerin atıldı. Bazı bağımsız gazete ve internet siteleri faaliyetlerine devam etse de, aslında büyük bir siyasi baskı altındalar.
- Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede, otoriter yönetimlerin genişlemesi ve uluslararası arenada önemli demokrasilerin gittikçe azalan ve tutarsız bir şekilde varlık göstermesi, insan hayatına ve güvenlik konusuna somut etkileri oluyor. Buna siyasi anlaşmazlıkların çözümü için sık sık askeri güce başvurulması da dahil.
Raporda otoriter devletlerin askeri güç kullanması dünya genelinde demokratik normlarda çürüme yaşandığının da bir diğer sonucu olarak değerlendirildi.
Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
(SO)