Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Rusya nükleer silahları karşılıklı olarak azaltmak üzere anlaştı fakat İncirlik'te bulunan 90 nükleer başlığın kaldırılıp kaldırılmayacağı bilinmiyor.
Yıllardır üssün kapatılması için mücadele eden Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'ndan (Küresel BAK) Nilüfer Dalay, hükümetin bu silahların yarattığı tehditten beslendiğini söyledi. Öte yandan başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretinde bu konuyu gündeme getirecei iddia ediliyor.
Dalay, nükleer silahlanma karşıtı sözleri nedeniyle Nobel Barış ödülü alan Barack Obama'nınİran'ı nükleer tehdit olarak gördüğünü, dolayısıyla İncirlik'teki silahları korumak isteyeceğini düşünüyor.
"Türkiye, Ortadoğu ve Kafkaslardaki konumu nedeniyle bu tehdidin ortağı oluyor. Bu nükleer başlıkların sökülmesini ve İncirlik üssünün kapatılmasını istiyoruz. Bu silahlar TSK'ya ait değil. Amerika'nın silahları. Ayrıca bu silahlar aslında teknolojik olarak geri silahlar. Ama bu tehlikeli olmadıklarını göstermez. Hiroşima ve Nagazaki'deki patlamanın 9 katı büyüklüğünde bir zarara neden olabilir."
"ABD de bunu istemez. Çünkü İran'ı nükleer terörist olarak ilan ediyor. İran, uygarlık açısından Arap yarımadasının en gelişmiş ülkesi. O yüzden de İran 'Ortadoğu'da bunu yapabilecek en gelişmiş ülkeyim' demek istiyor. 12-13 Nisan'da Washington'da gerçekleşecek olan nükleer silahsızlanma zirvesi başta olmak üzere önümüzdeki 3-4 aylık süreçte küresel bir nükleer gündem var. Bu anlaşma ABD'nin İran'daki nükleer faaliyetlerini durdurmaya yönelik yapılacak girişimlerine ve özellikle terörist grupların nükleer silahlara sahip olmalarını engelleyecek önemli adımlar atılmasına imkân sağlayacak."
Türkiye nükleer gücü olmadığı halde bu silahlara ev sahipliği yapan diğer NATO üyesi Avrupa ülkeleri gibi 1970'ten bu yana Nükleer Silahlarının Yayılmasının Önlenmesi (NPT) anlaşmasının tarafı. (BT)