Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Türkiye'nin dış politika algısını tespit etmek için 81 ilde rastgele örnekleme metoduyla seçtiği 18 yaş üstü 1000 katılımcı ile "Türkiye'de Dış Politika Algısı" başlıklı kamuoyu araştırması yaptı.
Mansur Akgün, Sabiha Senyücel, Aybars Görgülü, Erdem Aydın tarafından hazırlanan araştırmanın sonuç bölümünde, katılımcıların Avrupa Birliği'ne (AB) üyeliği istemesi ve ABD ile ilişkilerin geleceğini olumlu bulmasının, Türkiye'nin Batı'dan uzaklaştığı ve ekseninin kaydığı iddialarının toplumsal düzeyde doğru olmadığını gösterdiği belirtildi.
Yüzde 54 dış politika ile ilgileniyor
Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 54'ü dış politika ile ilgileniyor. Yüzde 14 Türkiye'nin en önemli dış politika meselesinin AB ile ilişkiler olduğunu düşünüyor.
Türkiye'nin karşısındaki en büyük tehlike sorusunu yüzde 14 Terör/PKK, yüzde 12 ABD, yüzde 11 uluslararası terör, yüzde 10 İsrail diye yanıtladı.
"İsrail ve ABD Türkiye'ye düşmanca davranan ülkeler"
Yüzde 23, hiçbir ülkenin Türkiye'ye dostça yaklaşmadığını düşünürken, yüzde 40'ı İsrail'i Türkiye'ye düşmanca yaklaşan ülke olarak görüyor, bunu yüzde 33 ile ABD izliyor.
Yüzde 65 Türkiye'nin dış politikasını olumlu buluyor
Türkiye'nin dış politikasını katılımcıların yüzde 65'i olumlu buluyor. Dış politika kararlarında en önemli kişi/kurumun yüzde 25 Başbakan, yüzde 25'i ise Dışişleri Bakanlığı olduğunu düşünüyor.
Yüzde 69 AB'ye üyelik istiyor
Yüzde 69'u, Türkiye'nin AB'ye üye olmasını istiyor, yüzde 26'si istemiyor. Yüzde 22, Türkiye'nin AB üyeliği önündeki en büyük engeli yabancı düşmanlığı/ Türkiye'nin Müslüman bir ülke olması olarak görüyor. Yüzde 30'u Türkiye'nin AB'ne asla giremeyeceğini düşünüyor.
Yüzde 22, Kıbrıs sorununun barışçıl uzlaşmayla çözülmesini isterken, yüzde 8'i Kuzey Kıbrıs'ın Türkiye'ye bağlanmasını istiyor.
Yüzde 67 Obama'nın başkanlığını olumlu buluyor
Katılımcıların yüzde 52'si ABD'nin Türkiye'ye dostça, yüzde 72'si ise Türkiye'nin ABD'ye dostça yaklaştığını düşünüyor. Yüzde 67'si Obama'nın başkanlığını olumlu değerlendiriyor, Obama başkan seçildiğinde bu oran yüzde 80'di.
Yüzde 82 Türkiye Ortadoğu'ya model olabilir diyor
Yüzde 23 İsrail'i Ortadoğu'da barış ve istikrarın önündeki en büyük engel olarak görüyor. Türkiye'nin Ortadoğu'ya siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan model olabilir mi sorusuna cevaplar: yüzde 72, 80 ve 82.
Yüzde 75 Türkiye'nin İsrail-Filistin meselesinde rol oynaması gerektiğini düşünüyor. Türkiye'nin Lübnan'a barış gücü göndermesine ise yüzde 58'i destekliyor.
"Ermenistan ile yakınlaşalım, ama sınırlar açılmasın"
Katılımcıların yüzde 50'si siyasi açıdan Ermenistan ile Türkiye'nin yakınlaşmasına destek verirken, yüzde 44'ü Ermenistan ile diplomatik ilişkiler kurulması ve sınırın açılmasını desteklemiyor.
Yüzde 74, Türkiye'nin Kafkasya ve Orta Asya'da ekin bir rol oynayabileceğini düşünüyor.
Araştırmanın önsözünde sonuçların verdiği siyasi mesajlar şöyle özetlendi:
* Yönetenler için: Türkiye'de dış politika ile ilgilenenler uygulanan siyasetten büyük ölçüde memnun; sorun çözücü yaklaşımı destekliyor, Türkiye'nin taraf olduğu sorunların da çözümünü bekliyor. AB'ye üye olmak, ABD ile ilişkilerin güçlendirilmesini istiyor
* ABD yönetimi için: Türkiye'nin yapısal bir Amerika karşıtlığı yok. Size daha fazla sempati duymasını istiyorsanız Ankara ile temaslarınızı güçlendirin, Türkiye'nin çıkar ve uyarılarını ciddiye alın.
* AB için: Türkiye hala AB'ye üye olmak istiyor. Bu fırsatı kullanın ve üyelik sürecinin önünü açın. Kıbrıs konusunda yapıcı olun, Türkiye zannettiğiniz gibi adanın kuzeyinin kendisine bağlanmasını istemiyor.
* Ortadoğu için: Türkiye Arap dünyası ile ilişkilerini geliştirmek ve bölgede sorunların çözümüne destek olmak istiyor. İsrail bir yandan tehdit olarak görülüyor, bir yandan da ilişkilerin gelişmesi isteniyor. (NV/ŞA)