Türkiye’nin dört bir yanında çalışma yürüten sivil toplum örgütleri “Sivil Sesler Festivali”nde bir araya geldi. Sivil toplum tüm renklerinin ve çeşitliliğinin buluştuğu festivalde, sivil toplum temsilcileri bir kez daha demokrasi için, gelecek için ve içinde bulunduğumuz krizden çıkmak için sivil toplumun vazgeçilmez önemde olduğunu hatırlattı.
Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonunun desteğiyle, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi Derneği (STGM) tarafından düzenlenen festivalde kadın haklarından çocuk haklarına, kent haklarından hayvan haklarına, LGBTİ+ haklarından dijital haklara kadar pek çok farklı başlıkta çalışma yürüten beş yüzden fazla sivil toplum aktörü bir araya geldi.
Eş zamanlı etkinlikler ilgi gördü
Yoğun bir programla iki gün süren festivalde eş zamanlı atölyelerle birlikte Türkiye’nin ilk mülteci çocuk korosu olan Al Farah Mülteci Çocuk Korosu sahne aldı. Yüzümle Mutluyum Derneği ise dans performansı sergiledi. Sivil Sinema bölümünde ise sivil toplum örgütlerinin çalışmaları festival katılımcılarıyla buluştu.
Festivalde Bilgi Üniversitesi Sosyal Kuluçka Merkezi, Etkiniz AB Programı, Hafıza Merkezi ve Sivil Düşün Programları sivil toplum örgütleri için desteklerini tanıtırken örgütler de stantlarda çalışmalarını anlatma imkanı buldu.
Festival iki gün boyunca iki ana oturumla sivil toplumu tartışmaya açarken “ Sivil Toplum Sayesinde” başlıklı oturum Hürriyet Gazetesi Yazarı İpek Özbey’in moderasyonluğunda gerçekleşti.
Panelde, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Operasyon Bölüm Başkanı Andre Lys, İsveç Büyükelçiliği Katılım Öncesi ve İnsani Yardım Bölüm Başkanı Malin Stawe, Yunanistan Ülke Direktörü Gerasimos Kouvaras, Action Aid, STGM Kurucu Üyesi, Doğa Koruma Merkezi Yönetim Kurulu üyesi Sunay Demircan konuşma yaptı.
Action Aid Yunanistan Ülke Direktörü Gerasimos Kouvaras konuşmasında sivil toplumun alanının daralmasına vurgu yaparken, sivil alanın yapısal ve bilinçli olarak sıkıştırıldığını söyledi. Avrupa’da da durum kötüleştiğini söyleyen Kouvaras “Gönüllülüğün suç haline geldiği bir ortam var ve bu konuşulması gereken bir durum.” dedi.
İsveç Büyükelçiliği Katılım Öncesi ve İnsani Yardım Bölüm Başkanı, Müsteşar Malin Stawe ise Cuma günü gerçekleşen İklim Grevi’ne de atıfta bulunarak iklim kriziyle mücadeleyi sivil toplumun katılımı olmadan başarmamız mümkün değil diye konuştu.
Sunay Demircan ise tüm dünyanın bir çöküş döneminde olduğunu vurgulayarak, sivil toplumun bugüne değil geleceğe odaklanması gerektiğini söyledi. Demircan, “Tanımlanmış duvarları kırmamız gerekiyor. Bunun için her şeyin ötesine ihtiyacımız. Sınırları aşmamız gerekiyor. diye konuştu.
“Her sivil toplum kuruluşu dijitali çare olarak görmeli”
Festivalin son gününde ise “Sivil Toplum için Teknoloji” başlığı altında dijital teknolojilerin sivil toplumun kapasitesini geliştirmesine sağladığı katkı ve yarattığı sorunlar konuşuldu. Oturumu STGM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Levent Korkut modere ederken, panelde veri araştırmacısı Pınar Dağ, İhtiyaç Haritası’ndan Mert Fırat, İrlanda'da sivil toplum alanında önemli çalışmalar yürüten Enclude'un Genel Müdürü Eamon Stack ve Dijital Topuklar’dan Elif Doğan konuşmacı olarak yer aldı.
Mert Fırat, dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyleyerek, her sivil toplum kuruluşunun dijitali bir çare olarak görmesi gerektiğini belirtti.
Fırat şöyle konuştu:
“Bizim en önemli ihtiyacımız gönüllüler ve görünürlükler. Tüm bu süreçte dijital platformların önemi devreye giriyor. Sosyal ve sivil alanın dijital alanla birleştiği ve bundan sonra böyle devam edeceği değişmez bir gerçek. Dijitallik bizim için bir çare halinde. Bu nedenle ben gelecekte de sürekli olarak bu süreci kullanacağımızı düşünüyorum”
“Veriyi anlamlandırmak bizleri iyi bir aktivist yapar.”
Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Üyesi ve veri araştırmacısı Pınar Dağ ise verinin sadece sivil topluma değil bütün herkese faydalı olduğunu vurguladığı konuşmasında, şöyle dedi:
“Sivil toplum bu noktada veriden değer yaratma ve onu anlamlı hale getirmeli. Veriyi anlamlandırmada ve yorumlandırmada uzun bir yolumuz var ancak dijitalleşen verinin kamuyu harekete geçirmede, politikacıları harekete geçirmede karşımıza çıkan çok önemli bir durum. Veriyi anlamlandırmak bizleri iyi bir aktivist yapar.”
“Veriyle, kaynakları ve ihtiyaçları bir araya getirmemiz gerekiyor”
İrlanda’da yardımseverlik alanında çalışan yazılım mühendisi ve Enclude'un Genel Müdürü Eamon Stack konuşmasında teknolojinin toplumsal fayda için kullanıldığında önemli kazanımlar elde edildiğini hatırlattı.
"Veri ile kaynakları ve ihtiyaçları bir araya getirmeye önem veriyoruz. Sivil toplum bizim insanlarla bir araya gelmemize ve daha etkin yapılar ortaya koymamıza yardımcı oluyor.” diyen Stack, verinin iyi bir işlemeyle ve yönetimle çok küçük STK'larda harika başarılar ortaya çıkaracağını söyledi.
Sivil Sesler Festivali, müzik ve sinema gösterimi ile sona erdi. (EMK)