* Fotoğraf: Akkuyu Nükleer Güç Santrali (Rosatom).
Almanya nisan ayının ortasında son üç nükleer reaktörünü de kapatarak en azından nükleer enerji üretimi açısından nükleer çağı sona erdirmeyi planlarken, Türkiye ilk nükleer enerji santrali olan Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin (NGS) kurulum çalışmalarına ara vermeden devam ediyor.
Uranyum Atlası'nın yeni yayımlanan baskısında yer alan bilgilere göre, Türkiye'de yenilenebilir enerji maliyetleri, nükleer enerji maliyetinin çok altında.
Şu anda rüzgâr enerjisinden kilovat saat başına yaklaşık 2 dolar sent, güneş enerjisinden ise 1 ila 1,7 dolar sent maliyetle elektrik üretmek mümkün. Bu rakamlar Türkiye'deki en son yenilenebilir enerji ihalelerinin rakamları.
Mevcut devlet teşviklerine göre, yenilenebilir enerji kaynaklarına verilen alım garantisinin, Rusya devlet şirketi Rosatom'un Akkuyu NGS işletmecisi olarak aldığı ücretin (12,35 dolar sent) çok daha altında.
Noll: Anlaşılmaz ve anlamsız
Rosa Luxemburg Vakfı Türkiye Kıdemli Danışmanı Dominic Noll, Türkiye'nin nükleer enerji konusundaki tutumunu şöyle yorumladı:
"Türkiye'nin nükleer enerji macerasına atılması, ekonomik açıdan anlaşılmaz ve ekolojik açıdan tamamen anlamsız. Neyse ki Almanya'da bu durum yakında sona erecek, çünkü nükleer enerji onlarca yıldır yenilenebilir enerjinin yaygınlaştırılmasını engelliyor."
Ekosfer Kampanyalar Direktörü Özgür Gürbüz ise hem çalışmaya hem de Türkiye'nin nükleer enerji yatırımlarına dair şunları dedi:
"Türkiye 50 yılı aşkın bir süredir nükleer çağa adım atmayı planlıyor. Akkuyu'da ilk reaktörler inşa aşamasında. Ülkemizin daha düşük maliyetle değerlendirilmeyi bekleyen büyük yenilenebilir enerji kaynakları olmasına rağmen nükleer santralin açılış günü çok yakında duyurulacak.
"50 binden fazla kişinin ölümüyle sonuçlanan son depremlerin de gösterdiği gibi, Türkiye yüksek deprem riski taşıyan bir bölge. Uranyum Atlası'nın nükleer enerjinin tehlikelerini duyurmanın yanı sıra, ülkemizdeki uranyum madenciliğini durdurmamıza da yardımcı olacağını umuyorum."
Uranyum Atlası'nın Türkçe baskısını okumak için tıklayın.
(TY)