* Fotoğraf: Anadolu Ajansı (AA) - Arşiv
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in resmi ulusal kanalı SVT'de yayınlanan "Gündem" programında konuştu.
Jens Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya'ya "terörle mücadele kanunlarını sıkılaştırma ve NATO ile işbirliği yapma" çağrısında bulundu. Sputnik haber sitesinin aktardığına göre, Stoltenberg, bunun "PKK'nin saldırılarına açık bir durumda olan Türkiye için önemli olduğunu" söyledi:
"Bu, Türkiye için önemli çünkü Türkiye terör saldırılarından en çok muzdarip olan NATO ülkesi ve dolayısıyla bundan endişe duyuyor."
"NATO ülkelerinin terör örgütlerine ilişkin farklı görüşleri olduğunu" kaydeden NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, "orantılı" önlem çağrısı yaptı ve "Türkiye'nin kendisini savunma hakkına vurgu yaptı."
"Kanıt var mı?"
Stoltenberg'in bu açıklaması, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) 19 Kasım'da kuzey Suriye ve Irak'a yönelik hava saldırılarının ardından geldi.
Milli Savunma Bakanlığı, harekatla ilgili açıklamasında, 13 Kasım'da Taksim'de altı kişinin hayatını kaybettiği patlamaya atıfta bulunmuş, harekatın Birleşmiş Milletler (BM) Anlaşması'nın "meşru müdafa" hakkını düzenleyen 51. Maddesi uyarınca gerçekleştirildiğini söylemişti.
Jens Stoltenberg'in İsveç medyasına verdiği demeci sosyal medya hesabından paylaşan savaş muhabiri ve analist Magda Gad ise "Jens Stoltenberg, İstanbul'daki olaydan Kobanî'deki YPG'nin sorumlu olduğuna dair kanıt sunabilir mi?" diye sordu: "Veya onun konumunda herhangi bir şey uydurabilir misin? Farklı ülkeler için çifte standartlar demişken..."
Kan Jens Stoltenberg lägga fram bevis för att YPG i Kobane var ansvariga för dådet i Istanbul? Eller får man hitta på vad som helst i hans position? Snacka om dubbla standarder för olika länder. https://t.co/w3WXD2cqzT
— Magda Gad (@gad_media) November 21, 2022
TIKLAYIN - Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetiminden açıklama
TIKLAYIN - PKK: "İstanbul'daki patlamayla herhangi bir ilişkimiz yok"
Türkiye, 24 Şubat'ta Rusya-Ukrayna savaşının başlamasıyla NATO'ya üye olma kararı alan İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üye olmasına her iki ülkenin üyelik başvurusu yaptığı 18 Mayıs 2022 öncesinden itibaren "terör" ile ilgili endişelerini dillendirerek karşı çıkıyordu.
Söz konusu anlaşmazlık, 28 Haziran'da imzalanan bir memorandum ile giderildi. Bu bağlamda Türkiye'nin taleplerinden biri de İsveç ve Finlandiya'da bulunan toplam 33 kişinin Türkiye'ye iadesiydi.
TIKLAYIN - İsveç, terörle mücadele kanunlarını sıkılaştırıyor
Hava saldırıları İsveç'te protesto edildi
Öte yandan, Yeni Yaşam gazetesinin aktardığına göre, Türkiye'nin kuzey Suriye ve Irak'a yönelik hava saldırıları İsveç'te protesto edildi.
Protesto kapsamında başkent Stockholm'deki Türkiye Büyükelçiliği'nin duvarına saldırıları protesto eden görüntüler yansıtıldı.
Yansıtılan görüntüler, kısaca, "Erdoğan'ın ifade özgürlüğüne ve LGBTQ+ların haklarına yönelik sürekli saldırıları ve Türkiye'nin Kürt halkına yönelik tekrarlanan terörü nedeniyle, Stockholm'deki Türk büyükelçiliğine iyi seçilmiş bazı mesajlar yansıttık" mesajıyla kamuoyuna duyuruldu.
Stockholm'de Segels Torg Meydanı'nda toplanan protestocular, ayrıca İsveç'in "Türkiye'ye yönelik silah ambargosunu kaldırmasının" ve "Türkiye ile yapılan NATO anlaşmasının" iptalini istedi. (SD)