Başbakan Erdoğan'ın ziyaret ettiği Britanya'da bugünkü (23 Ekim)gazeteler Türkiye'nin Irak'a operasyon düzenleme olasılığını tartışıyor.
Times sekiz askerin esir alındığı haberinin askeri müdahale çağrılarını iyice alevlendirdiğini, Guardian diplomatik çabaların bir sınır ötesi harekat ihtimalini şimdilik bertaraf ettiğini yazıyor.
"Türkiye dışişleri bakanının savaştan önce diplomasiye başvurma sözü ve Irak Cumhurbaşkanının PKK gerillalarının bir ateşkes ilan edeceği açıklaması ordunun yakında bir işgale girişmesi tehdidini azalttı" diyen Guardian gelişmeleri krize barışçı bir çözüm bulunabileceğine dair işaretler olarak yorumluyor.
Financial Times başyazısında "Türkiye Irak'a yönelik işgalin berbat bir fikir olduğunun farkına varmalı" diyor. Ancak Başbakan Erdoğan’ın katlanılması güç bir baskı altında olduğunu; yapılması imkansız bir seçime zorlandığını da yazıyor:
"Irak Kürdistanı'nın işgali berbat bir fikir çünkü ilk olarak Türkiye'deki Kürt azınlıkla uzlaşma yolunda yapılan girişimleri sıfırlar. İkincisi 1995, 1997 ve 2001'deki operasyonlar PKK'yi Kandil'den çıkaramadı. Üçüncüsü, işgal Kuzey Irak'taki nispeten sakin ortamı yok ederken Suudi Arabistan ve İran'ı da işin içine karıştırmak suretiyle, Türk-Amerikan ilişkilerinin tabutuna bir çivi daha çakar. Erdoğan da bunun farkında...
"Iraklı Kürtlerin kendi çıkarları uğruna bir kültü andıran PKK'yi dizginlemesi gerek. Amerikan ordusu da Irak genelinde imkanlarını ne kadar zorluyor olsa da hiç değilse en önemli ittifaklarından birisini muhafaza etmek için PKK'ye karşı harekete geçmek durumunda. Türkiye'de yapılacak Irak'a komşu ülkeler konferansı, görüş ayrılıklarının giderilmesi için tüm taraflara fırsat sağlayacak. Ancak bu, muhtemelen son fırsat olacaktır."
Times muhabiri Deborah Haynes, Kandil Dağı'nda kadın PKK mensuplarına ait bir kampı ziyaret etmiş.
PKK'lilerin saldırı beklentisiyle kamplardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalıştığını anlatan Haynes, kadınları örgüt içinde önemli rol üstlendiğini anlatıyor, hakim anlayışı bir PKK üyesinin ağzından "ya ölür ya öldürürüz" sözleriyle özetliyor.
Bugünkü haberinde sınırın öte yanında, Kuzey Irak dağlarındaki kasabalarda halkın endişeli bir bekleyiş içinde olduğunu anlatan Daily Telegraph'ta bu konuda bir de karikatür yer alıyor.
PKK; köpüklü sularda yüzen ve bir kayık şeklinde resmedilen "Irak'ta asker artışı"na sarılıp kendisini kurtarmaya çalışan Başkan Bush'u yutmaya hazırlanan dev bir köpekbalığı olarak resmedilmiş.
Daily Telegraph başyazısında; Türkiye’ye itidal telkin ediyor.
"Gordon Brown, bugün Türkiye Başbakanı Erdoğan’ı konuk ettiğinde, başbakanlığının en büyük uluslararası krizi ile karşı karşıya olacak" diyen gazete, Brown'un Erdoğan'ı sonuçları felaket olabilecek bir operasyondan vazgeçirmeye çalışacağını söylüyor:
"Brown için kazanılıp kaybedilecekler ancak bu kadar büyük olabilirdi. Tahminen 100 bin Türk askeri sınırda beklerken- ki bu sayı 4 yıl önce Saddam Hüseyin'i deviren Amerikan gücünün yaklaşık yarısı demek- uluslararası petrol fiyatları da rekor düzeylerde seyrediyor.
"Tabii ki Türklere sempati gösterilmesi anlaşılır olacaktır; hiç bir egemen devlet vatandaşlarına bir kışkırtma olmaksızın saldırılmasına göz yumamaz. Ancak bir operasyonun Irak'ın hassas siyasi altyapısının istikrarını daha da bozması ihtimali, Türklerin daha güvende olmasını sağlamaktan daha önemli...
"Erdoğan'ın Britanya ve ABD'den ellerindeki tüm imkanları kullanarak PKK'nin canice planlarını bozmasını istemeye yerden göğe hakkı var. Irak hükümetiyse Türkiye'yi bir operasyon aleyhinde uyaracağına, PKK'nin, topraklarını terör için barınak olarak kullanmasını engelleyecek adımlar atmalı."
Independent, Türkiye'nin sabrının azaldığına dikkat çekiyor. Meseleye dair temel bilgileri tartışmaya bir sayfa ayıran gazete, PKK'nin saldırıları durur, Kürdistan Bölgesel Yönetimi bazı adımlar atarsa bir operasyonun hayata geçmeyeceği görüşünde. 2004'ten itibaren yeniden şiddete yönelen PKK'nin, son saldırılarla kendisini "etkili bir güç olarak" sunmaya çalıştığını belirtiyor. (TK)
* Bu metni BBC Türkçe'den derledik.