Fotoğraf Akademisi’nin basın fotoğrafı ve belgesel fotoğrafçılığı alanında çalışmalar isteyenlere eğitim vereceği Belgesel Fotoğraf Okulu’nun ilk periyodu beş ay sürecek bir seminer dizisiyle öğretime başlayacak.
Kayıtları 1 Şubat'ta başlayan ve ay sonuna kadar sürecek olan seminerlere katılacak olanlar 27-28 Şubat tarihlerinde yapılacak mülakatlar sonucunda belli olacak.
Koordinatörlüğü’nü Yücel Tunca’nın yürüttüğü, çeşitli üniversitelerde çalışan çok sayıda fotoğrafçı ve öğretim görevlisi gönüllü olarak yer alacağı eğitimlerin başlama tarihi 1 Mart.
Araştıran, sorgulayan, tartışan muhalif 15 fotoğrafçının katılımcı olarak seçileceği okul katılımcılarını ilk aşamada bir tarz etrafında toplanmalarından çok, etik bir davranış kültürü geliştirmesini hedefliyor.
Belgesel Fotoğraf Okulu’nda seminerlere katılacak olan öğretim görevlileri arasında şu isimler yer alıyor:
Fotoğrafçı ve eğitmen Mehtap Orgun, Murat Yaykın, Nilüfer Gökeşmeoğlu ve Şamil Hazır, araştırmacı, yönetmen Petra Holzer, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Ayça Çiftçi, Esra Arsan, Ethem Özgüven, Orhan Cem Çetin, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden İsmail Gökçe ve Yücel Tunca, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Gamze Toksoy, Sabancı Üniversitesi’nden Ahmet Öncü ile NarPhotos Fotoğraf Ajansı’ndan Mehmet Kaçmaz ve Özcan Yurdalan.
2011 yılında Fotoğraf Akademisi’nin açılışına kadar üç kez tekrarlanacak seminer dizisinin bir sonraki takvimi 2009 Ekim’inde başlayacak ve bu defa sekiz ay sürecek.
Aylık 80 lira ödenecek seminerler hakkında ayrıntılı bilgileri akademinin İnternet sitesinden edinebilirsiniz.
Galata Fotoğrafhanesi
2004 yılında Yücel Tunca ve Orhan Cem Çetin tarafından kurulan Galata Fotoğrafhanesi, geride kalan beş yıl içerisinde düzenlediği atölyeler ve etkinliklerle 1000’den çok amatör ve profesyonel fotoğrafçının gelişimine katkıda bulundu.
Cumartesi günleri düzenlenen çeşitli söyleşiler, belgesel film gösterimleri ve sergiler ile şehrin kültür hayatına da etki eden Fotoğrafhane’nin öğrencileri, 2008 yılında Galata Fotoğrafçıları adıyla anılmaya başlandılar. Öğrenim dönemlerinin bitiminden itibaren Galata Fotoğrafhanesi Fotoğraf Kulübü’nde çalışmalarını sürdürüyor, geziler, tartışma toplantıları düzenliyor ve Belgesel Fotoğraf Okulu’nun çalışmalarında aktif görevler üstleniyor.
Fotoğraf Vakfı
1999 Marmara Depremi sonrasında yapılan Fotoğrafçı Çocuklar Atölyeleri’nin temelini oluşturduğu Vakfın resmi kuruluş 2003.
Belgesel ağırlıklı çalışmalar yapan fotoğrafçılardan Dora Günel, Kemal Cengizkan, Mehmet Kaçmaz, Özcan Yurdalan ve Yücel Tunca’nın kuruculuğunu üstlendiği Vakıf, ilk yıllarında World Press Photo’nun basın fotoğrafçılarına yönelik eğitim faliyetlerinde Türkiye’deki partneri konumuna geldi.
Sonraki yıllarda eğitim alanında çalışmalarını geliştiren Fotoğraf Vakfı, belgesel fotoğraf üzerine kavramsal yayınların hazırlanıp basılmasına öncülük etti. İstanbul Saydam Günleri ile ULiSfotoFEST’in organizasyonlarını da üstlenen Fotoğraf Vakfı, iki yıldır Galata Fotoğrafhanesi ile işbirliği halinde eğitim ve kültürel çalışmalarına devam ediyor. (BÇ)