Polen Ekoloji, Ekim ayı ekoloji haberleri bültenini yayınladı. Ulusal ve yeren basından yapılan taramayla hazırlanan bültende bu ay enerji alanında 15, madencilikte 23, kent suçları ve mülksüzleştirme açısından 21, doğa tahribatı ve ormansızlaştırmadan 19 ve hayvan haklarıyla ilgili 2 konu başlığı olmak üzere toplam 80 haber, ekoloji mücadelesi gündeminde yer etti.
Polen Ekoloji bülteni şu sözlerle sundu:
“Ekim ayında her yıl düzenli olarak pek çok şey olur. Mesela Kuzey Buz Denizi yazın ardından yeniden buz tutmaya başlar. Ancak bu yıl öyle olmadı. Sibirya’daki dev yangınlar ve albedo etkisinin azalmasıyla kutup bölgesi yeryüzünün diğer her yerinden daha çok ısındı ve buz tutma süreci gecikti.
“Gezegen alarm verirken tüm dünyada toplumsal kriz koşulları da alabildiğine derinleşiyor. Kapitalizmin ekolojik rejimi, ekosistemin bir parçası olan kapitalist toplumu sürdürülemez hale getiren en önemli etken haline geldi. Her ay işte bu krize, bu yıkım sürecine kendi coğrafyamızdan bakmaya devam ediyoruz.”
Neler oldu?
Ekim ayında Türkiye’de ekoloji mücadelesi:
* İklim krizinin dolaylı etkileri pek çok ekolojik yıkımda görülürken doğrudan etkisi bu ay 4 habere konu oldu. Bunlardan İstanbul’un barajlardaki doluluk oranının yüzde 30’lara inmesi sonbaharın ilerleyen ayları için içme suyu sıkıntısını yaşanabileceğine işaret ediyor.
TIKLAYIN - İstanbul'un suyu son 10 yılın 2. en düşük seviyesinde
* Ekoloji mücadelesinin örgütlü bileşenleriyle ilgili diğer öne çıkan gelişmeler ise 4 Ekim’de Ekoloji Birliği Türkiye’nin kışkırttığı ve dahil olduğu savaşlara karşı bir açıklama yaparak savaş karşıtı bir tutum alması, 13 Ekim’deki ilk duruşmasında Munzur Çevre Derneği başkanı Ali Ekber Barmağıç’ın serbest bırakılması, Gıda, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları’nın 16 Ekim Dünya Gıda Günü açıklaması ve Kazma Bırak kampanyası bileşenlerinin İzmir depremi ardından yaptıkları dayanışma ve mücadele çağrısı oldu.
TIKLAYIN - "Savaş çığırtkanlığı yapmak bu yüzyılın en büyük çılgınlığı"
* Meclisin açılmasıyla birlikte doğaya saldırının bir kolu da buradan başlatıldı. Getirilen torba yasa, gıda tasarısı, kıyı yönetmeliği ve işletmelerin orman alanlarını kullanımıyla ilgili değişikliklerle sermayenin maliyetlerini azaltmak için her türlü koruma yasasının altı hızla boşaltılmaya başladı. Halkın, ekoloji örgütlerinin mecliste temsili engellenirken sokakta mücadele sürdü, bazı maddeler geri çekildi. Bu yasaları çıkarmakta aceleci olan iktidar, hayvanseverlerin 4 Ekim’deki “avcılık yasaklansın” talebine ise kulak tıkıyor.
TIKLAYIN - "Avcılık tamamen yasaklansın"
* Öte yandan Sayıştay raporları ile ÇED süreçlerindeki usulsüzlükler, madencilik faaliyetlerindeki talan, amaç dışı kullanım ve ihmaller bir kez daha belgelenmiş oldu. Devletin eksik denetimlerde kestiği cezalardaki artış ve buna karşın çevre koruma yatırımlarındaki azalma da dikkat çekiyor.
* Akkuyu’da nükleer santrale dava açılırken Amasra, Salihli, Şavşat-Hanlı, Yusufeli-Demirdöven, Ayvacık-Büyükhusun, Korgan-Çiftlik, Gevye-Kılıçkaya, Arhavi-Pilarget, Çarşamba, Eruh-Kuşdalı’daki enerji santrallerine karşı mücadelede gelişmeler oldu. Loç Vadisi ve Muğla’da ise kazanımlar geldi.
TIKLAYIN - Danıştay'dan Loç Vadisi’nde HES’e bir kez daha ret
* Madene karşı direnen Kirazlıyayla’nın kadınları bu ay mahkemeyi kuşatırken Ünye Üçpınar’daki yurttaşlara belki de örnek oldular ve Üçpınarlıların halen süren direnişi bu ay öne çıktı. Kazdağları’nda tedbiri elden bırakmadan değerlendirilecek bir kazanım sağlanmış oldu. Divriği, Çatalca, Samsun-Kavak, Murgul, Bergama, Balıkesir-Balya, Dikilş-Deliktaş, Çukuralan, Efemçukuru, Şirvan, Beypazarı, Kırklareli-Kapaklı, Kemaliye, Belen, Keşan, Gözne, Hacıbektaş’taki maden süreleriyle ilgili gelişmeler yaşandı.
TIKLAYIN - "Kirazlıyayla'da ağaçların rengi griye döndü"
* Bu ayın öne çıkan diğer başlıkları ise Taksim Meydanı tasarım sürecinin aceleye getirilmesi, İBB’nin yol kenarı “dikey” saksılarını kaldırması, Amed’de Sur’daki restorasyon ve “Berlin duvarı”, Alamos Gold’un Kazdağları’ndan çekilip yerini Cengiz’e bırakma ihtimali, farklı yerlere yayılan “çıplak ayaklı kitap okuma” eylemleri, “Yeşil Yol”un yok ettiği endemik türler yerine çim ekilmesi ihalesi, Hollanda çöplerinin Adana’da bitivermesi, Munzur’da gözelere dökülen beton, Saraçoğlu Mahallesi’ndeki kamusal alanın ticarileştirilmesi, Kuzey Ormanları’ndaki son 3 ayda 196 tahribat, IUCN’nin Akdeniz’e dökülen plastiklerle ilgili raporu oldu.
TIKLAYIN - Ankara'da 102 örgütten Saraçoğlu Mahallesi için çağrı
* Ayrıca Kazma Bırak kampanyası bileşenlerinin deprem sonrası açıklaması ve Ekoloji Birliği’nin savaş karşıtı açıklamaları ekoloji mücadelesindeki politikleşme düzeyiyle ilgili olumlu gelişmeler oldu.
Siz de destek verebilirsiniz
Bülten ile ilgili soru, görüş ve önerileriniz için doğrudan e-posta atabilir ve Twitter hesapları üzerinden Polen Ekoloji'ye ulaşabilirsiniz. ulaşabilirsiniz.
Bülteni düzenli olarak almak istiyorsanız [email protected] veya [email protected] adresine e-posta atabilirsiniz. (TP)