Türkiye'nin Kuzey Irak'a düzenlediği hava harekatından sonra Kuzey Irak'ın 100 kilometre içindeki Süleymaniye ve Erbil'deki köylerden bin 800 kişi yerinden edildi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) sözcüsü Astrid van Genderen Cenevre'deki konuşmasında "300 ailenin, yani bin 800 kişinin her şeylerini arkada bırakarak, köylerini terk etmek zorunda kaldığını, bölgeye gönderilen yardımın yerine ulaşmış olacağını" söyledi.
Yerinden edilmişler harekatta 10 köyün zarar gördüğünü, bir kadının öldüğünü ve en az altı kişinin yaralandığını, 200'den fazla büyük baş hayvanın öldürüldüğünü söylemişlerdi. Bölgedeki bir köyün muhtarı "Bazı köylere ulaşmayı sağlayan köprülerin ve bir okulun yıkıldığını" aktarmıştı.
Arkalarında aile fertlerini, büyük baş hayvanlarını bıraktılar
UNHCR konuştukları ailelerin, mutlaka arkalarında, gitmek zorunda kaldıkları başka köylere götüremedikleri büyük baş hayvanlarına bakmak üzerte aileden birini bıraktıklarını söylediklerini belirtti.
Yerinden edilenlerin gittikleri öbür köylerin liderleri, yer olmadığı için büyük baş hayvanları getirmemelerini söylemiş.
Köylerinden ayrılanların sığındığı aileler de zor durumda kalacak
UNHCR'a gelen bilgiye göre dün de Sangasar Pishdar'da bombalama sürdü ve insanlar yerlerinden edildi. Köylerini terk etmek zorunda kalanların sığındıkları akraba ya da arkadaşları da evdeki nüfus arttığı için zor durumda kalacaklar. Yerinden edilmişlerin çoğu 200-300 dolar maliyetli alternatif barınma seçeneklerini karşılayamıyorlar. Sert kış koşulları da durumu kötüleştirecek.
UNHCR işbirliği içinde olduğu diğer kuruluşlarla birlikte bölgesel Kürdistan hükümetinin isteği üzerine Süleymaniye ve Erbil'e battaniye, yatak, soba, fener, bidon,çarşaf, sabun gönderdi. Gaz ihtiyacını da bölgesel yönetim tedarik edecek.
Bugüne kadar toplam 2,4 milyon Iraklı yerlerinden edildi, 2,2 milyon Iraklıysa Suriye ve Ürdün gibi komşu ülkelere gitmek zorunda kaldı. (NZ/TK)