“Türkiye’nin beni aday göstermemesi Avrupa Konseyi’nde şaşkınlık yarattı. Neden böyle bir karar alındığını onlar da bilmiyor. Siyasi nedenlerle bu kararın verildiğine inanıyorum. Avrupa Konseyi tepkili”
Şaşkın olan sadece Avrupa Konseyi değil. Bu duruma hem şaşkın hem de üzgün olan bir kişi daha var. O da, GREVIO’nun başkanlık görevini Türkiye adına yürüten Prof. Dr. Feride Acar. Türkiye, GREVIO adaylığı için Acar’ı değil, Tenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Prof. Dr. Aşkın Asan’ı “tek aday” olarak gösterdi.
Asan, AKP eski Ankara Milletvekili. Acar ise, İstanbul Sözleşmesi’nin yazan isimlerden ve Mayıs 2018’de, Apolitical isimli web sitesinin “Dünyada cinsiyet eşitliği konusunda etkili mücadele yürüten 100 isim" arasında yer alıyor.
TIKLAYIN - Kadınlar Sosyal Medyadan Seslendi: #GREVIOAdayımızFerideAcar
Acar, aday gösterilmediğini, GREVIO’nun üst düzey yöneticileri ile görüşme yapmak için gittiği Fransa’nın Strazburg kentinde öğrendi. Daha önce en yüksek oyla bu göreve seçildiğini hatırlatan Acar, şunları söylüyor:
“Türkiye bu sefer farklı bir aday göstermiş. Diğer adaya dair bir şey söylemem. Kurulduğu günden beri GRAVIO’nun içindeyim. İstanbul Sözleşmesi’ni yazan isimlerden biriyim. Neden böyle bir karar verildi bilmiyorum. Kararın siyasi bir tercih olduğunu düşünüyorum.”
"Açıklama yapılmadı"
Türkiyeli yetkililerce kendisine aday gösterilmemesine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadığını söyleyen Acar, üzgün ama kadınların kendisini sahiplenmesinden onur duyuyor:
“Demek ki yapmaya çalıştıklarımız, yaptıklarımız, kadınlar açısından karşılığını bulmuş. Sivil toplumun beni desteklemesi benim için çok önemli. Destekler beni mutlu ediyor. Kadın ve LGBT örgütlerin reaksiyonunu anlamlı buluyorum. Ama, benim aday gösterilmeme kararım neye göre verildi, bilmiyorum. Şaşkınım, üzgünüm. Avrupa Konseyi'ndeki yetkililer de şaşkın. Tepkililer."
Sivil toplum yok sayıldı
Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, açıkladığı aday belirleme takviminde, belirlenen adaylarla ilgili kamuoyu görüşlerine başvuracağını belirtti. Ancak, sözleşmenin ve GREVIO’nun oluşturulması süreçlerine katkı sunmuş İstanbul Sözleşmesi İzleme Platformu'na üye kadın ve LGBTİ+ örgütleri, ön elemeden geçen adaylarla ilgili bilgilendirilmedi.
GREVIO’da seçim süreci nasıl işliyor?
İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen, Kadınlara Yönelik Şiddet ve Ev içi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye ilişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi, bağımsız uzmanlardan oluşan bir izleme ve denetleme mekanizmasına sahip. Bu denetleme mekanizmasına GREVIO deniyor.
TIKLAYIN - bianet İstanbul Sözleşmesi Gölge Raporunu GREVIO'ya Sundu
31 Mayıs 2019’da ilk on üyesinin görev süresi sona erecek olan GREVIO’nun yeni dönem üyelerinin seçimi için taraf devletler 1 Şubat 2019 tarihine kadar en çok üçer aday göstermeye davet edildi. Avrupa Konseyi Taraflar Komitesi'nin 1-2 Nisan 2019'da yapılacak altıncı toplantısında GREVIO’nun yeni üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.
Prof. Dr. Feride Acar hakkındaÖğretim Üyesi ve Siyaset Bilimci. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı. 2005'den bu yana Avrupa Konseyi Kadınlara Karsı Şiddetle Mücadele Görev Gücü'nde uluslararası uzman olarak görev yapıyor. TED Ankara Koleji ve ABD'de (Darien High School)da tamamladı ve ODTÜ'den sosyoloji dalında lisans derecesini aldı. Lisansüstü öğrenimine ise ABD'de devam etti ve Pennsylvania Eyaletinde Bryn Mawr College'dan siyaset sosyolojisi dalında yüksek lisans ve doktora dereceleri aldı. 1976'da ODTÜ Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapmaya başladı. 1988'de doçent, 1994'de profesör oldu. 1980'li yıllardan bu yana çalışmalarını kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği alanlarında yoğunlaştırdı. 1994'de ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı ve Yüksek Lisans Programının kurulmasına öncülük etti. 1994-2003 yılları arasında ODTÜ Kadın Çalışmaları Anabilim Dalı ve Yüksek Lisans Programının Kurucu Başkanı olarak görev yapan Feride Acar, Türkiye'de kadın çalışmaları alanının üniversitelerde kurumsallaşmasına katkı yaptı. Kadın-erkek eşitliği ve kadınların insan hakları konularında Dünya Bankası, BM Kalkınma Programı, AB gibi kurumlar için uluslarası danışman olarak görev yapmış; Türkiye Cumhuriyetini birçok uluslararası toplantıda temsil etmiş, ulusal ve uluslararası nitelikli proje ve sivil toplum etkinlikleri içinde de yer aldı. Uluslararası düzlemde kadın haklarının denetiminden sorumlu Birleşmiş Milletler organı olan CEDAW Komitesine (Kadınlara Karsı Ayırımcılığın Önlenmesi Komitesi) 1997 yılında üye seçilen Feride Acar, raportör ve Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunduktan sonra, 2003 de BM CEDAW Komitesi Başkanı oldu. Kadınların uluslararası insan hakları, akademik yasamda kadın, Türkiye'de kadın hakları, İslamcı hareketlerde kadın gibi konular yanında, Türkiye'de siyasal yaşam, siyasal kurumlar ve partiler, toplumsal değişim alanlarında yurtiçinde ve dışında yayınlanmış eserleri bulunuyor. |
Prof. Dr. Aşkın Asan hakkındaTenzile Erdoğan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü. AKP Ankara eski milletvekili. Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcılığı ve Avrasya Üniversitesi Rektörlüğü yaptı. 1998'de KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri bölümüne yardımcı doçent olarak atandı. 2002-2004 yılları arasında Dubai Ajman University of Science and Technology'de görevlendirildi. 2004'de bilgisayar ve öğrenim teknolojileri alanında doçent oldu. Sultan Qaboos Üniversitesi Öğretim Teknolojileri Bölümü'nde öğretim üyesi olarak çalıştı. Çoğu uluslararası olmak üzere 30'un üzerinde makalesi yayımlandı. 23. Dönem'de Akdeniz Parlamenter Asamblesi (APA) Türk Grubu Başkanı ve İKÖPAB Türk Grubu Üyesi. |
(EMK)