Haberin İngilizcesi için tıklayın
Avrupa Birliği (AB) tarafından en son yayınlanan 2020 ülkeler raporunda Türkiye'nin 2020 yılında insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında "hiçbir ilerleme" olmadığını kaydetmişti.
Yıl içinde de Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'nden gittikçe uzaklaştığı belirtilmişti. Raporda Türkiye'nin ifade özgürlüğü, keyfi tutuklama gibi uygulamaları ayrıntılarıyla yer almıştı.
AİHM'nin Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması kararının uygulanmaması, iş insanı ve hak savunucusu Osman Kavala'nın tutukluğunun sürmesi, 2021'nin "demokrasi gündeminde" ilk sıralarda bulunacak.
Akdeniz için kritik yıl
2020 Temmuz ayından bu yana Fransa-Türkiye-Yunanistan üçgeninde ve Doğu Akdeniz sularında yaşanan gerginlik, çözülmesi gereken konular arasında.
Yıl içinde yaşanan karşılıklı açıklamaların ardından 2021'de hem Yunanistan hem Fransa ile diyalog kurulması bekleniyor. En azından Avrupa Birliği ve çeşitli kurumların beklentileri böyle.
Rusya ile üç mevzu
Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ konusunda fikir ayrılıklarına düşen Rusya ve Türkiye ilişkileri gelgitli bir beklenti yaratıyor.
Türkiye 2021'de ABD ve AB ile ilişkilerini tamir etmeye çalışırken Rusya ile de denge sağlamaya çalışacak.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 2020 yıl sonu değerlendirme toplantısında Erdoğan ile ilişkiler sorulduğunda "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile sıklıkla görüş ayrılığına düştüklerini fakat Türk liderin verdiği sözleri tutan biri" olduğunu söyledi.
TIKLAYIN - "Karabağ Savaşı'nın tek kazananı Rusya"
Beyaz Saray'da Biden dönemi
Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) 46. Başkanı Joe Biden, Ocak 20'de göreve başlayacak.
Obama döneminin Başkan Yardımcısı Biden, Türkiye ile ilişkilere alışık olmakla beraber sert eleştirilerde bulunan bir isim.
Sorun olabilecek, başlıklar şöyle:
- Rusya'dan alınan S-400'ler. 14 Aralık 2020'de ABD'deki "Düşmanlara Yaptırım Yoluyla Karşı Koyma Yasası" (CAATSA) ile yaptırım kararı alındı. S-400 geriliminin çözülmemesi halinde Biden, yasadaki diğer yaptırım maddelerini devreye sokabilir.
- Türkiye'nin iadesini talep ettiği Fethullah Gülen hala istekler listesinde.
- İran'a yönelik Amerikan yaptırımlarını delmekle suçlanan Halkbank'a karşı sürmekte olan yargı süreci devam ediyor. ABD'nin görevi Biden'e devredecek olan başkanı Trump, ABD'de sık sık Erdoğan'a bu konuda taviz vermekle suçlanmıştı.
TIKLAYIN - "Trump Halkbank ile ilgili Erdoğan'la görüşmeler yaptı"
Avrupa Birliği'ne üyelik süreci
Bir süredir duraksamada olan Türkiye'nin üyelik süreci 2020'de Doğu Akdeniz ve demokrasi alanlarındaki adımlar ve yanı sıra atılmayan adımlar sebebiyle kopma aşamasına geldi.
Ancak 11 Aralık AB liderler zirvesinde Türkiye'ye "hafif yaptırım" kararı çıkması olumlu bir sinyal olarak algılandı.
TIKLAYIN - "Türkiye ile AB ciddi bir çatışma noktasında"
Kıbrıs ve "iki devlet" tartışmaları
2020'de Kıbrıs'ın kuzeyinde göreve gelen Ersin Tatar -Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da desteklenen aday- adada "iki devletli" bir çözümden yana.
Türkiye buna destek verdi ve yıl içinde Maraş sahili tekrar açıldı.
Yıl içinde Kıbrıs'taki Rum ve Türk taraflar, Türkiye, Yunanistan ve Birleşik Krallık garantörlüğünde Birleşmiş Milletler'in nezdinde yapılacak 5+BM toplantısında çözüm arayacak.
TIKLAYIN - "Hayalet Sahil" Maraş açıldı: Neden kapanmıştı?
(PT)