Haberin İngilizcesi için tıklayın
ILGA Europe’un 2009’dan beri her sene yayımladığı Rainbow Map’in 2023 verileri paylaşıldı. Ocak-Aralık 2022 arasında 49 Avrupa ülkesinde LGBTİ+ haklarının durumunu inceleyen araştırmada Türkiye beş yıldır olduğu gibi bu yıl da 48. sırada. Listenin son sırasında ise Azerbaycan yer alıyor.
Listenin ilk dört sırasında sırasıyla Malta (yüzde 89.29 ), Belçika (yüzde 76.3), Danimarka (yüzde 75.542) İspanya (74.10) yer alıyor.
Listenin son beşinde ise Belarus, Rusya, Ermenistan, Türkiye ve Azerbaycan yer alıyor.
2009 yılında beri yayınlanan raporlara göre, Türkiye’nin puanı 2015 yılına kadar yüzde 14-15 bandındaydı. 2015 yılında yüzde 12 puana gerileyen Türkiye, 2016, 2017 ve 2018’de yüzde 9, 2019’da yüzde 5, 2020’den beri de yüzde 4 puan alarak listenin son sıralarında yer aldı.
Türkiye detayları: Gülşen ve Mabel Matiz
Raporun içinde yer alan Türkiye bölümünde, Türkiye’de 2022 yılında için gerçekleşen LGBTİ+ hak ihlalleri detaylıca anlatılıyor.
Üç sayfalık Türkiye raporunda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın “aile” kavramı üzerinden LGBTİ+’ları hedef göstermesine de yer verildi. Mülteci LGBTİ+’ların sorunlarına dikkat çekildi.
Raporda, Türkiye’de düzenlenen LGBTİ+ karşıtı “Büyük Aile” buluşması ve LGBTİ+’lara ölüm çağrısı yapan broşür de detaylıca yer aldı.
Ayrıca, Sanatçı Mabel Matiz’in de şarkısı nedeniyle nefret söylemlerinin hedefinde olduğu belirtildi. Raporda, Gülşen’e yönelik nefret söylemleride yer aldı ve soruşturmalara da detaylıca değinildi.
ILGA-Europe önerileri
ILGA-Europe, Türkiye'deki LGBTİ kişilerin yasal ve politik durumunu iyileştirmek için şunları öneriyor:
Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet özelliklerine açıkça atıfta bulunarak LGBTİ kişilere anayasa kapsamında koruma sağlamak.
LGBTİ örgütlerinin toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün etkili bir şekilde kullanılmasının önündeki engellerin kaldırılması ve LGBTİ insan hakları savunucularının devlet koruması ve güvenliğinin sağlanması.
Cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, cinsiyet ifadesi ve cinsiyet özelliklerine dayalı tüm önyargı saikli suçları açıkça kapsayan nefret suçu yasalarının getirilmesi.
ILGA-Europe bu sıralamalara nasıl karar veriyor?
Sıralamalar, her ülkenin yasalarının ve politikalarının LGBTİ kişilerin yaşamları üzerindeki etkisine göre yapılıyor. Sıralama, bir ülkenin Avrupalı komşularıyla karşılaştırması için yasal standartlarını kaydeder, ancak rakamlar hikâyenin yalnızca bir bölümünü sağlar. Yıllık İncelememiz, her ülkenin son on iki aydaki ilerlemesine ilişkin daha incelikli ve ayrıntılı bir genel bakış sunar ve her ülkeye ve uluslararası düzeydeki gelişmelere ayrılmış bir bölümü vardır.
Hangi kategorileri kullanıyoruz?
ILGA-Europe her ülkeyi çok çeşitli göstergeler kullanarak takip eder; eşitlikten aile meselelerine ve nefret söyleminden cinsiyetin yasal olarak tanınmasına, ifade özgürlüğünden sığınma haklarına kadar her şeyi kapsar. Bu kıyaslama ölçütleri ilk olarak 2009 yılında ILGA-Europe tarafından kullanıldı ve o zamandan beri genişletildi.
TIKLAYIN – Araştırmanın tamamına ulaşın
Araştırmanın Türkiye sayfasına buradan, Türkiye raporuna buradan ulaşabilirsiniz.
(EMK)