Çizim: Ercan Altuntaş
Kobanî davasının 19. duruşma periyodunun 1. oturumu Sincan Cezaevi Kampüsündeki Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesinde dün görüldü.
TIKLAYIN-Adalet, siyaset ve hukuk: Kobani Davası
Davada, Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önceki dönem Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel, HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü ve HDP MYK üyelerinin de aralarında bulunduğu 21’i tutuklu 108 kişi yargılanıyor.
TIKLAYIN - “Mahkeme, iktidarın çizdiği sınırdan çıkamıyor”
TIKLAYIN - “Kobanî davasında mahkeme, kendi yarattığı hukuku uyguluyor”
Sincan Cezaevi'nde tutulan siyasetçiler duruşma salonunda hazır bulunurken, farklı cezaevlerinde bulunan siyasetçiler Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya bağlandı.
“Politik şiddet devam ediyor”
Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Sebahat Tuncel söz aldı.
Duruşma salonuna gelen kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan Tuncel, “Bugün Uğur Kaymaz’ın katledilmesinin üzerinden 18 yıl geçti. Çocuklarımız bile o gün bu ülkede ‘terörist’ ilan edildi. O günden bugüne politik şiddet devam ediyor. En son Newroz’da 5 yaşındaki çocuklardan parmak izinin alınması bu ülkenin zihniyetini gösteriyor” dedi.
Kadına yönelik şiddetin savaş dönemlerinde çok daha fazla arttığını dile getiren Tuncel, Türkiye’nin Kobanî’ye saldırısına değindi:
“Oradan Kürtlerin Türkiye’ye bir tehdidi mi var? Barış, müzakere ve diyalog ile sorunu çözmek yerine, sürekli toplum üzerinden baskı uygulayarak bir operasyon düzenleniyor. Kimse bunu eleştiremiyor bile ama bu savaşta en çok kadınlar zarar görüyor. Rojava Devriminde en fazla sembol olan kadınlardı. Kadınları köle olarak gören IŞİD vahşetine karşı direndiler ve kazandılar. Bütün dünya ayakta alkışlarken, orada Kürt kadınları demokratik bir yaşamı inşa etmek isterken yine saldırdılar.
“Kimse Türkiye neden operasyon yapıyor, diye sormuyor. Herkes iktidarın dediğini yapmak zorunda. Bu savaşların Türkiye’nin barışına faydası yok. Önünde sonunda Türkiye Kürtlerle barışmak zorunda kalacak. Kobanî ile dayanıştığımız için buradayız, aradan ne kadar zaman geçti devletin hala politikaları aynı.
“Kadınlar uyandı, emeğine sahip çıkıyor”
“Kadına yönelik şiddet şimdiki bir mesele değil. Kadınlar yurttaşlık hakları için mücadele etmişler. Kadınlar artık uyandı, dünyanın her yerinde emeğine sahip çıkıyorlar. Örgütlü erkek egemenliği var, o yüzden en büyük cevap kadın örgütlülüğüdür.
“İran’da bir kadın katledildi, ‘Jin Jiyan Azadi’ diyerek yeni bir devrime öncülük ediyorlar. Milyonlarca kadın dünyanın her yerinde Jîna Mahsa Amini’ye sahip çıktı. 21’nci yüzyılda hala kadınların kılık kıyafetlerine karışıyorlar. Ha İran yönetimi ha Türkiye yönetimi hepsi aynı. Kadına yönelik şiddet çok boyutlu ve burada KJA yargılanıyor, 8 Mart eylem ve etkinliklerimiz yargılanıyor. Bunun da bir nedeni var KJA’nın yargılanması, Kürt kadınlara yönelik politik şiddetin sebebi. Bu dava devam ederken, Deniz Poyraz katledildi. Deniz Poyraz politik bir cinayettir.
“Yaşam hakkını ihlal edenler yargılanmıyor”
“HDP’yi kriminalize ediyor. İşte devletin yarattığı dil bu. Seve Demir, Fatma Uyar devlet şiddetiyle katledildiler ve failler hakkında bir şey yok ama biz bunları dile getirdiğimiz için yargılanıyoruz. Taybet Ananın 7 gün boyunca cenazesi sokakta kaldı, Meryem Ana, Cemile Çağırga, Nagihan Akarsel, Garibe Gezer devletin şiddetiyle katledildiler.
“Bu ülkede kadınlar çıplak soyulup medyada teşhir edildi. Silopi’de Varto’da. O kadınların çıplaklığından utanmadık, o kadınlar direnişi giyinmişlerdi. Bunların hiçbirinin hesabı sorulmadı. Devlet yaşam hakkı ihlal etmiş ama bunlar açığa çıkmadı.
“Niye cezasızlık var mesele Kürtler olunca? Ama bir Kürt kadını siyaset yaptı, miting ve toplantı yaptı diye yargılama konusu yapıyorsunuz. Bu ülkede yaşam hakkını ihlal edenler için bir şey yok. Faili meçhuller var bu ülkede, hala hesabı verilmiş değil. Kürt meselesini kabul etmediği için aslında Kürtleri kabul etmiyor.
“Cenazelere katıldık diye yargılanıyoruz”
“Nasıl bir cumhurbaşkanı Kürt kadınların çocuk doğurmalarına laf eder. Bizim gömülme hakkımız bile yok. 90’lı yıllarda bile Kürtlere bu reva görülmedi. Bir annenin çocuğunun cenazesini torbayla veriyorsun. Bu nasıl bir ahlaksızlık ve vicdansızlıktır. Cenazelere katıldık diye yargılanıyoruz. Böyle milliyetçi, ırkçı, cinsiyetçi bir ortamda yaşıyoruz.
“Burada adil ve bağımsız bir yargılama mümkün mü? Dünyanın her yerinde sokaklarda erkek devlet şiddetine karşı direnen kadınları selamlıyoruz. Bu kadınlar politik şiddetin mağduru olan bizler için dayanışmak istediler ama siz izin vermediniz.
“Onlar orada ‘Jin Jiyan Azadi’ diyor biz burada, duvarlar ya da siz engelleyebilir misiniz? Engelleyemezsiniz. Mücadelemiz devam edecek. Mutlaka kazanacağız. Bir gün sokaklarda özgürlük halayları çekeceğiz. Jin Jiyan Azadi!”
“İktidar bugün IŞİD’i diriltmek istiyor”
Tuncel’in ardından Zeynep Ölbeci söz aldı. Bir tweet sonucu bugün burada olduğunu ifade eden Ölbeci, iktidarın bu davadaki amacının intikam olduğuna dikkat çekti.
Ölbeci, iktidarın Kürtler için sadece soykırımı düşündüğüne işaret etti: “Sabahtan akşama kadar Kürt halkını Kobanî’den nasıl çıkaracaklarını konuşuyorlar. Türk medyasında sürekli ırkçı düşüncelerini dile getiriyorlar ve kimse buna karşı çıkmıyor. Kürtlere bu kadar düşmanlık olmaz. Siloları bombalıyorlar, silolarda ne var? Hastaneleri bombalıyorlar. Kimse kalkıp bu düşmanlık ve soykırım politikasının nedeni nedir diye sormuyor. Bugün yeniden IŞİD’i diriltmek istiyorlar. Tecavüzcü IŞİD’i Rojava’ya yerleştirmek istiyorlar. Kadın düşmanları aynı zamanda savaş da ister. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nasıl sembolik bir gün ise aynı zamanda faşizme karşı kadınların direndikleri günlerdir de…”
“Kadınlar düşüncelerinden dolayı yargılanıyor”
Kadınları selamlayarak konuşmasına başlayan TJA aktivisti Ayla Akat Ata DSÖ’nün şiddete ilişkin tanımını anlattı.
İstanbul Sözleşmesinde kadına yönelik şiddetin geniş bir şekilde tanımlandığını ifade eden Akat, “İnsan olduğumuzu unutanlara karşı insan olduğumuzu hatırlatma mücadelesi içerisindeyiz. İnsan için geçerli olan tüm haklardan biz de yararlanıyoruz. Ama ne yazık ki kadının hakkı yaşadığı aileye bağlı, topluma bağlı, devlete bağlı. Biz insan olmaktan öte bir şekilde ele alınıyoruz. Şiddet konusunda 146 ülke içerisinde 124’ncü sırada olan bir ülkede yaşıyoruz. Koruma kararı aldıran kadınlar var ama kadınlar devletin koruması altında öldürülüyor. Bizim gibi demokratik barışı önceleyen kadınlar düşüncelerinden dolayı yargılanıyor” dedi.
“Kadın cinayetleri politiktir”
Yerel yönetimlerde eşbaşkanlığı başardıklarını söyleyen Akat, kadın eşbaşkanların hala cezaevinde olduğunu hatırlattı:
“Varto, Doğubayazıt ve Karayazı belediye eşbaşkanlarımız cezalarını bitirmelerine rağmen hala cezaevinde. Bunlar devlet kaynaklı şiddet değil mi? Hangi taşı kaldırsanız altından devlet çıkıyor. O yüzden kadın cinayetleri politiktir. Kadın cinayetlerini önlemeyeceksiniz, önlemek isteyenleri kriminalize edeceksiniz sonra kadın cinayetleri politik değildir diyeceksiniz? Tabii ki politiktir.
“Bu dosyada kadınlar neden feminist diye sözümüzü kesmeye çalışıyorsunuz. Bugün bu dosyadan yargılanan kadınlar sessizlik perdesini yırtan kadınlardır. Sadece parlamentoya bakın, orada bulunan kaç kadın HDP çatısı altında. Bizler o perdeyi yırtarak ve sokaklardan çıkarak bedel ödeye ödeye oraya geldik. Bizim oradaki varlığımızdan rahatsız olanlara karşı siz bizi koruyamadınız. Siz bizi koruyacaktınız ki biz de hak ve hukuk var diyecektik ama siz tercih etmediniz.
“Elimizde sihirli bir değnek yok, anlatınca da anlaşılmıyoruz. İki yıldır bu salondayız, siz de anlamıyorsunuz. Bugün bu dosyanın sanığı olmamızın sebebi yeni demokratik yaşamı istememizdir. Kürt sorununun demokratik çözümü için dört talep masaya konuldu. Dünyada bu dört talebi istiyorlar diye kimse terörist ilan edilmiyor.
“Diyelim ki bu dört talep gerçekleşti. Biz çalıştığımız her yerde birlikte yaşadığımız erkeği değiştirme, dönüştürme iddiamıza devam edeceğiz. Biz ulus taleplerimizi cins taleplerimizle bir araya getirerek bunları kazandık.
“KJA tüm kadınların ortak çatısıydı”
“KJA Kürt kadınların çatısı değildi, o bir kongreydi. Bizimle yaşayan tüm kadınların ortak çatısıydı. Kimsenin yapamadığını yaptık ve ilk susturulan biz kadınlar olduk.
“Örgütlenme hakkımızı kullandığımız için neden buradayız, neden TMK’dan yargılanıyoruz? Bu ayrımcılığa karşı mücadele etmeyecek miyiz? Elbette ki edeceğiz. Siz bizi bu salonlarda yargılıyorsunuz ama örgütlediğimiz eylemler daha da kitleselleşiyor.
“Bizler mücadelemizi ‘inadına isyan, inadına özgürlük’ diyerek sürdürmeye, öfkemizi ve acımızı ‘susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz’ diyerek yaşamaya, kararlılığımızı ‘bir can daha eksilmeyeceğiz’ diyerek sürdürmeye, inancımızı ‘Jin Jiyan Azadi’ diyerek savunmaya devam edeceğiz. Vardık, varız, var olacağız.”
“İktidar egemenliğini paylaşmak istemiyor”
Kadınların konuşmalarının ardından önceki dönem HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş söz aldı. Kadınlar öncülüğünde yürüyen mücadelenin yanında olduğunu söyleyen Demirtaş, eşitsizlik ve ayrımcılığın bu davanın temeli olduğunu kaydetti:
“Esaslı bir çözüm isteniyor ise başat konu kadın sorunu, Kürt meselesinden, ırk meselesinden ve diğer meselelerden önce gelir. Burada egemenlik sistemine alternatif olan partinin üyeleri olduğumuz için yargılanıyoruz.
“Kürtler eşit olabilir mi? Bazıları açısından kabus. Kürt vardır demek, Türk milleti yoktur demek oluyor. Ama fiiliyatta Kürt vardır. İktidar elinde bulunanı kaybetmek istemez. Bugün de tek adam rejimini bırakmak istemiyor, egemenliğini paylaşmak istemiyor. İşte Kobanî Davası budur. Ülke yönetiminde adil ve eşit söz talep ettiğimiz için buradayız.
“Kürtler her şeyi olabiliyor ama Kürt olamıyor”
Kürt halkının kimliğinin yüzyıldır alınmak istendiğine vurgu yapan Demirtaş, buna itiraz edildiği için mahkeme salonlarında yargılandıklarını söyledi:
“Bizim dilimizi, kültürümüzü, kimliğimizi kimsenin alma hakkı yoktur. Kürt siyasetinin öncü kadroları toplum önünde linç edilmek isteniyor. ‘Ya biat edersiniz ve Kürt olarak size ne kadar verirsek ona razı olursunuz ya da aç tavuk gibi bize muhtaç olursunuz’. Bize dayattıkları bu. Biz bunları bilerek siyasete girdik.
“Kürtler her şeyi olabiliyor ama Kürt olamıyor. Mehmet Metiner her şey olduysa herkes her şey olabilir. Onurunu yitirenleri egemenler çok sever. Özgürlük talebinden vazgeçen köleyi sahibi çok sever. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Mesele Kürtlük, Türklük değil onur meselesidir. Bir insanın kimliğine saldıramazsınız. Kimisi kalır burada mücadele eder, kimisi dağa gider.
“Patır patır insanlar ölüyor, savaş diyoruz, sen nasıl savaş diyorsun diye dava açılıyor. Savunma yapıyoruz ama duruşma savcısı savunmam hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Korsan bir şekilde, Ankara 22’nci duruşma savcılığı sıfatıyla ayrı bir tüzel kişilik varmış gibi suç duyurusunda bulunmuş. Cumhurbaşkanına hakaret etmişim. Cumhurbaşkanının ‘Kaç insan ölmüş’ sözlerini ben söyledim diye hakaret etmiş oldum.”
Demirtaş ayrıca AİHM’in Yüksekdağ ve 12 HDP’li milletvekili hakkında verdiği ihlal kararının tartışılması gerektiğinin önemine dikkat çekti.
Duruşma bugün devam ediyor. (AS)