Bildirge'nin kültürel çeşitlilikle ilgili en önemli vurgularından biri diller üzerine. Anadilinde her düzeyde eğitimi, farklı dillerin korunması, geliştirilmesinin kültürel çeşitlilik için öneminin altı çiziliyor; kültürel çoğulluk hedefleniyor. UNESCO 2008'i "Uluslararası Diller Yılı" ilan etmişti.
UNESCO bu gün için "kültürel çeşitliliğin değerlerini anlama ve 'bir arada yaşama'yı öğrenme fırsatı" diyor. Örgütün yöneticisi Koichiro Matsuura, bu yılki mesajında kültürel çeşitliliğin kalkınma ve yoksullukla mücadele için ne denli önemli bir araç olduğunu belirtti.
Türkiye kültürel ifade çeşitliliği sözleşmesini onaylamış değil
Kültürel İfade Çeşitliliğinin Korunması ve Yükseltilmesi Sözleşmesi, yeterince ülkenin onaylamasının ardından 18 Mart 2007'de uluslararası bağlayıcılık kazandı. Küba'dan Çin'e, Mısır'dan Togo'ya 80 ülke bu sözleşmeyi onaylamış, kabul etmiş durumda.
Ancak Türkiye hâlâ bu listede yok.
Sözleşme, ülkelerin kültürel politika üretmedeki egemenlik haklarını tanırken kültürel mal ve hizmetlerin kimlik, değer ve anlamların taşıyıcıları olduğunu kabul ediyor, kültürel ifadelerin çeşitliliği için uluslararası dayanışma ve işbirliğini güçlendirmeyi amaçlıyor.
Kürtçe'nin W harfiyle uğraşmak
Türkiye'deyse genellikle emniyet ve ordunun suç duyurularıyla harekete geçen yargı Kürtçe duyuru, basın açıklaması, yazı, haber ve bildirilerdeki W harfiyle uğraşıyor. Bu harfi kullanan bir siyasetçiyse Siyasi Partiler Yasası'nın Türkçe'den başka dil kullanılamaz hükmü, değilse 1928'den kalan "Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında Kanun" işletiliyor. (TK/GG)