Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis geçen hafta sonuç alınamadan biten Kıbrıs müzakerelerinin ardından, Türkiye'nin adadaki askerlerini çekmesi ve müdahale hakkından vazgeçmesi koşuluyla sorunları yeniden müzakere etmeye hazır olduklarını söyledi.
Anastasiadis, Atina'da yaptığı basın toplantısında, Güney Kıbrıs tarafının “Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri tarafından belirlenen parametreler çerçevesinde bir çözüm için görüşmelere hazır” olduğunu belirtti.
Görüşmeler sırasında Türkiye'nin, hem müdahale hakkı hem de askerlerinin Kıbrıs'taki varlığı konusunda esnek olabileceği izlenimi verdiğini ancak bu pozisyonunu yazılı olarak taahhüt etmediğini ifade eden Anastasiadis, adanın kuzeyindeki Türkiye askerlerinin belirlenecek bir takvim çerçevesinde tamamen geri çekilmesi ve Türkiye'nin Kıbrıs'a müdahaleden vazgeçtiğine dair taahhüdüne dayanan bir anlaşma için görüşmeye hazır olduklarını ifade etti.
Kotzias: Türkiye ne bekliyordu!
Kıbrıs Konferansı’ndan sonuç alınamamasının ardından taraflar birbirini suçlamıştı.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kotzias da Türk mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu öncülüğündeki Ankara heyetinin görüşmeleri önce oyaladığını ardından da çıkmaz sokağa soktuğunu belirtti.
Kotzias, Atina’da düzenlediği basın toplantısında “Türkler ne bekliyordu? Türkiye’nin ne zaman isterse Kıbrıs’ı işgal etme hakkına sahip olmasına izin verilmesini mi bekliyorlardı” diye sordu.
Yunan Dışişleri Bakanı, Türkiye Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun görüşmeler sırasında birtakım tavizlere yanaştığını söyledi. “Ancak sıra uzlaşı metnine bu tavizleri yazmaya geldiğinde geri adım attılar. Bizimle beş gün boyunca dalga geçtiler.”
TIKLAYIN - KUZEY KIBRIS CUMHURBAŞKANI: ÖN ŞARTLAR DIŞINDA HER UZLAŞMAYA AÇIĞIZ
Müftüoğlu: Kotzias’ın uzlaşmaz yaklaşımı
Türkiye ise görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasından Yunanistan’ı ve özellikle de Yunanistan Dışişleri Bakanı Kotzias’ı sorumlu tutmuştu.
Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüseyin Müftüoğlu, “Bakan Kotzias’ın uzlaşmaz ve yapıcılıktan uzak yaklaşımı, konferans boyunca Kıbrıs Rum ve Yunanistan taraflarınca ortaya konulmuştur. Konferans, iyi niyetin ve siyasi iradenin yoksunluğunda çözüme varılmasının mümkün olamayacağını bir kez daha gözler önüne sermiştir” demişti.
Akıncı: İki taraf da kaybetti
Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ise Kıbrıs’ta çözüm için kendi nesillerinin son denemesini yaptıklarını söyledi, gelecek kuşaklar için daha zor olacağını söylemişti.
“Bizden ilk günden sıfır askeri sıfır garantiyi istemeyin, bu süreç içinde o yöne doğru gidebilir, yerine yeni bir sistemi, tüm tarafların kabul edeceği sistemi enjekte ettikçe bu noktaya evrilebilir, söylemlerimize rağmen maalesef bu konudaki ısrarlı tutumlarından bir an bile vazgeçmediler.
“Konferans sıfır asker, sıfır garanti söylemiyle başladı, sıfır asker, sıfır garanti söylemiyle bitti. Türkiye’nin bu konularda hiçbir adım atmadığı, açılım yapılmadığı doğru değildir.”
Erdoğan'dan enerji şirketleri vurgusu
Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün, “Doğu Akdeniz’de geçtiğimiz hafta maalesef büyük bir fırsat kaçırıldı" dedi.
"Bizim ve Kıbrıs Türk tarafının tüm yapıcı yaklaşımına rağmen, Rum tarafının olumsuz tavrı sebebiyle adadaki anlaşmazlıkların bir kez daha çözümsüz kalmasından üzüntü duyuyoruz. Tarafların tutumları böylesine açıkça ortadayken kimi enerji şirketlerinin Rum kesiminin atmakta olduğu sorumsuzca adımların bir parçası olmaları kesinlikle anlayışla karşılanamaz."
Ne olmuştu
Kıbrıs sorununun çözümü için; Kuzey Kıbrıs, Güney Kıbrıs ile İngiltere, Yunanistan ve Türkiye İsviçre'deki Crans-Montana kasabasında 10 gün süren müzakereler yürütmüş, bu görüşmeler 7 Temmuz'da başarısızlıkla sona ermişti. (YY)
Kaynak: Reuters, Kıbrıs gazeteleri
TIKLAYIN - "SIFIR ASKER BİZİM İÇİN TOPLANTIYA BAŞLAMA NOKTASI BİLE DEĞİL"