İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İşletme Fakültesi öğretim üyesi ve Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği kurucu üyesi Doç Dr. İpek İlkkaracan, Çırağan Sarayı'nda yaptığı "Emek Piyasasında Toplumsal Cinsiyete Eşitliğine Doğru: İş ve Aile Yaşamını Uzlaştırma Politikaları" isimli sunumunda evliliklerle birlikte kadının işgücüne katılımda ciddi düşüş olduğuna dikkat çekti.
"Kadın istihdamı için eğitimi artıralım lafını revize etmemiz lazım. Tüm eğitim seviyelerinde evlenen erkeğin işgücüne katılımı artarken, kadının azalıyor. Erkekle kadının tek eşitlendiği nokta üniversite mezunu bekar kadın ve erkeklerin iş gücü oranına katılımı oranında (%85) Üniversite mezunu kadın evlenince işgücüne katılımı azalırken (%75), erkeklerin artıyor (%100e yakın)."
"İşgücüne katılım mekanizmaları çok zayıf"
Uzlaştırma politikalarının ev içi ve iş yaşamındaki iş yükünün getirdiği sorumluluklarının eşzamanlı olarak yerinde getirmek için mekanizmalar geliştirilmesini hedefleyen politikalar bütünü olduğunu söyleyen İlkkaracan, Türkiye'de kadının işgücüne katılımı için gereken mekanizmaların dünya standartlarının çok altında olduğunu söyledi.
"Türkiye uzlaştırma mekanizmaları açısından bir yokluklar ülkesi. 3 yaş altı için kreş yok, 3-5 yaş için çok kısıtlı. Devlet hiçbir sorumluluk almıyor. Okul öncesi eğitime katılım, 3 yaş için %4, 4 yaş %16, 5 yaş %61 ile OECD ülkeleri arasında açık farkla en düşük. 16 haftalık annelik izni dışında bakım sorumluluklarını desteklemeye yönelik hiçbir çalışma izni yok. Enformel sektör istihdamının yaygınlığı bu izinlerden faydalanma hakkını engelliyor. Çalışma saatleri OECD içerisinde en yüksek; çalışanların %40'ı, 60 saatin üzerinde çalışıyor."
Sadece erkeğin çalıştığı aile modelinin baskın olduğu Türkiye'de çocuk ve ev bakımının kadının tam zamanlı ücretsiz emeği üzerine kurulu olduğunu belirten Karacan, bu sebeple uzlaştırma mekanizmalarının Türkiye için elzem olduğu ifade etti.
İlkkaracan'ın daha önce ele alınmayan bir konuyu inceleyen ve sunumuyla aynı adı taşıyan kitabı Kadının İnsan Hakları Yeni Çözümler Derneği ve İstanbul Teknik Üniversitesi BMT-KAUM ortak yayını olarak kısa bir süre önce piyasaya sürüldü. (EG/EÖ)