Twitter, geri çektiği Şeffaflık Raporu’nu yayınladı. Raporda Türkiye’nin hala en çok içerik kaldırılmasını ve kişisel bilgi paylaşılmasını isteyen ülke.
Rapora göre,
* Türkiye 2014’ün son altı ayında toplam 496 kullanıcı hakkında 356 defa bilgi talep etti. Bu taleplerin hiçbiri yerine getirilmedi. Türkiye 2014’ün ilk altı ayında 27 hesap hakkında 24 defa, önceki dört yarı yıl boyunca da birer hesap hakkında birer defa bilgi talep etmişti. Twitter, Türkiye ile ilgili hiçbir kullanıcı bilgisini paylaşmadı.
* Türkiye, 328 mahkeme, 149 idari taleple 2642 hesapla ilgili içerik kaldırma talebinde bulundu. Twitter bu taleplerin yüzde 50’sini gerçekleştirdi. 62 Twitter hesabı, 1820 tweet buzlandı/withold* uygulandı. Dünya genelinde Twitter toplam 1982 tweeti buzlamıştı. Türkiye bu rakamla dünyada en çok tweet buzlatan ülke oldu. Buzlanan 85 hesabın da 62'si Türkiye'den.
* Raporda son altı aylık dönemde talepler de buzlanan içerikler de arttığı ortaya çıktı. 2014’ün ilk altı ayında mahkeme ve idari olarak toplam 186 taleple 304 hesaba dair içerik kaldırılmasını istemişti. Twitter bunların yüzde 30’unu gerçekleştirmiş, 17 hesapla 183 tweet buzlanmıştı.
Rakamlardaki çelişki sürüyor
Türkiye hükümeti yetkilileri ile Twitter raporundaki çelişkiler sürüyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan 23 Aralık’ta AA’ya verdiği demeçte sadece 6-8 Ekim arasındaki Kobane protestoları zamanında Türkiye’nin talebiyle 84 hesabın askıya alındığını açıklamıştı. Oysa Twitter’ın raporuna göre tüm altı ay içinde buzlanan hesap sayısı Bakan’ın açıkladığı sayıdan 22 eksik.
Twitter’ın şeffaflık raporuna şu linkten ulaşabilirsiniz.
Twitter'ın geri çektiği Şeffaflık Raporu'na araştırmacı Efe Kerem Sözeri'nin şu paylaşımından ulaşabilirsiniz. (EA)
* Buzlama/Withold uygulaması bir içeriğin belli bir ülkedeki kullanıcıların görmesini engelleyen uygulama. Twitter ayarlarındaki ülke tercihlerini göz önünde bulunduran uygulamadan kurtulmak için kullanıcıların ayarlarındaki ülke tercihini değiştirmesi gerekiyor.