Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Irak Sözcüsü Tanju Bilgiç, medyanın Irak makamlarının önceki günlerde IKYB alanında süren harekata ilişkin açıklamaları konusundaki sorularına verdiği yazılı yanıtta Irak'ın Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarının bakanlığa çağırıldığını ve "Iraklı makamların süre giden harekata yönelik açıklamalarından duyulan rahatsızlık ile Irak'tan beklentilerin iletildiğini, bu konudaki görüşleri içeren bir de nota verildiğini" bildirdi.
Harekatın Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 18 Nisan'da Irak'ın kuzeyindeki "terörist hedeflere yönelik" başlatıldığını hatırlatan Bilgiç, "Irak resmi makamlarınca yapılan açıklamalar ve bu çerçevede öne sürülen temelden yoksun iddialardan duyduğumuz rahatsızlık ile Irak tarafından beklentilerimiz, bugün bakanlığımıza çağrılan Irak Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarına iletilerek, görüşlerimizi içeren bir nota tevdi edil[diğini]" söyledi.
"PKK'nin 40 yıldan bu yana Irak'ın kuzeyinde konuşlandığı kamplar"dan Türkiye'yi hedef alan saldırılar düzenlediğini hatırlatan Bilgiç, "Hal böyleyken [...] ısrarlı taleplerimize bugüne kadar Irak makamlarından arzu ettiğimiz karşılık maalesef alınamamıştır. [...] PKK'nin Irak topraklarındaki varlığının yine bu ülke makamlarınca bertaraf edilmesi öncelikli tercihimizdir. Ayrıca, ortak menfaatlerimiz temelinde [...] mücadele konusunda ülkemiz Irak'la yakın iş birliğine daima hazırdır."
Bilgiç, bu yönde Irak tarafından somut adımlar atılmadığı ve PKK'nın Türkiye'ye yönelik tehdidi sürdüğü müddetçe Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Şartı'nın 51. maddesinden kaynaklanan meşru müdafaa hakkı temelinde gerekli adımları atacağını da vurguladı.
Ne olmuştu?
Salı günü Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih "Türk devletinin saldırılarına devamını reddediyor ve kabul etmiyoruz. Egemenlik haklarımıza saygı bekliyoruz." demiş, Şii lider Mukteda es-Sadr da harekatı "Irak'ın egemenliğinin ihlali" olarak değerlendirmiş ve saldırılara "sessiz kalmayacağız" açıklamasında bulunmuştu.
TIKLAYIN- Berhem Salih ve Mukteda es-Sadr Kuzey Irak'taki operasyonu kınadı
Ancak Irak hükümeti bu açıklamalarla yetinmeyerek Salı günü Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi Ali Riza Güney'e "kesin ifadelerle bir yazılmış bir nota" vermişti. Dışişleri Bakanlığı açıklamasında notada Türkiye'nin "provakatif eylemlerine ve kabul edilemez ihlallerine son vermeye" davet edildiğini belirtmişti.
Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çarşamba günü partisinin grup toplantısında Kuzey Irak'ta yürütülmekte olan sınır ötesi harekatı değerlendiriken "Irak merkezi hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi ile yakın işbirliği içinde yürüttüğümüz bu harekata katılan kahraman askerlerimize Rabb'imden başarılar diliyorum. Rabb'im hepsini de esirgesin, korusun, muzaffer eylesin." diye dualar etmişti.
TIKLAYIN-Irak nota verdi, Erdoğan Bağdat'ın desteğine teşekkür etti, Irak Erdoğan'ı yalanladı
Bunun üzerine Irak Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Al Sahaf imzalı açıklamada, "Irak Dışişleri Bakanlığı, Irak topraklarındaki askeri operasyonları Irak'ın egemenliğinin açık ihlali ve toprak bütünlüğüne yönelik tehdit olarak değerlendiriyor." denilmişti.
Açıklamada Dışişleri Bakanlığının Türkiye büyükelçisini operasyon nedeniyle bakanlığa çağırdığı, büyükelçiye askeri operasyonun tek taraflı, düşmanca ve kışkırtıcı olduğunu belirten sert bir protesto notası verildiği, hatırlatıldı. Irak'ın görüşü şu sözlerle özetlendi: "Türk tarafı, operasyona dayanak olarak Birleşmiş Milletler Şartı'nın meşru müdaafayı kapsayan 51. maddesini gösteriyor. Ancak söz konusu madde bağımsız ülkelerin egemenliğinin ihlal edilmesine izin vermemektedir." (AEK)