Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İstanbul'da düzenlenen 23. Dünya Enerji Kongresi'nde birer konuşma yapan Rusya Devlet Başkanı Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, kongrenin açılış oturumunun sona ermesinin ardından ayrı ayrı Mabeyn Köşkü'ne geldi.
Erdoğan ile Putin'in görüşmesi saat 17.10'da başladı ve yaklaşık 1 saat 40 dakika sürdü.
Toplantı basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Anadolu Ajansı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında, Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin anlaşmanın imzalandığı haberini 20:40’ta son dakika haberi olarak geçti. Türk Akımı anlaşmasıyla Rus doğalgazı Türkiye'ye taşınacak.
İki lider görüşme ve imza sonrası basın açıklaması yaptı
Erdoğan: Normalleşme devam edecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün gerçekten Sayın Başkan'la dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta, başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır" dedi.
“Suriye işbirliğini değerlendirdik”
“Bölgedeki mevcut durum ile Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı operasyonunu görüştük. Bu konuda ne gibi bir işbirliği yapacağımızı değerlendirdik.
Putin: Rusya piyasasını açmış olduk
Rusya Devlet Başkanı Putin ise kongren hakkında “Çok büyük bir organizasyonun başarılı bir şekilde gerçekleşmesinden dolayı Türk dostlarımı tebrik ederim” diyerek başladığı konuşmasında:
“Rusya hükümeti Türkiye'den ihraç edilen ve kısıtlama olan narenciyeyi Rusya piyasasına açmış olduk. Rusya tarım ürünleri üretmiyor. Ve Türkiye'den bunları Rusya'ya ithal edince bizim fiyatlarımız düşecektir.
“Türk ortaklarımız için Rusya'nın piyasasının açılışı anlamına geliyor. 2015 yılında Türkiye'den ihracatın hacmi 500 milyon dolar civarındaydı. Dolayısıyla önemli kararlar alındı. Rusya bu çalışmaya ilgi duymaktadır. Enerji alanındaki işbirliğimizi ele aldık.”
Türk Akımı nedir?Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin, Rusya gazını Karadeniz üzerinden Bulgaristan’a, buradan da Güney ve Orta Avrupa’ya taşıyacak Güney Akım boru hattının yerine Türkiye üzerinden Türkiye-Yunanistan sınırına gazı taşıyacak yeni bir boru hattı üzerinde çalışıldığını Aralık 2014 tarihinde açıklamıştı. Rusya enerji şirketi Gazprom ile Botaş Rusya Medyası’nda “Türk Akımı” olarak adlandırılan Yeni Mavi Akım boru hattı için mutabakat imzalamıştı. Boru hattının kapasitesi 63 milyar metreküp (bcm) olacak Bunun 14 bcm’i, Türkiye’deki tüketiciler için ayrılırken, yaklaşık 50 bcm’i, bir doğalgaz teslim noktasının tesis edileceği Türkiye-Yunanistan sınırına aktarılacak. Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akım'ının 910 kilometresi Karadeniz'in altından geçecek. Trakya'dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Gazprom 5 Ekim günü, Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesinin yıllık 63 milyar metreküplük kapasitesini 32 milyar metreküpe indirme kararı almıştı. Rusya Başbakanı Medvedev, "Türk Akımı'nın ilk hattını Aralık 2016'da tamamlayabilirdik ancak bu tarih erteleniyor. Ama korkulacak bir şey yok. Gecikmenin nedeni Türkiye'deki siyasi belirsizlik. 1 Kasım'da yapılacak seçimlerin ardından hükümetin kurulması zaman alabilir" demişti. Siyasi belirsizlik ile çalışmaların aksaması sonrası iki ülke arasında yaşanan Rusya'ya ait savaş uçaığının Suriye sınırında düşürülmesi sonra başlayan diplomatik krizde proje tümüyle durdu. Erdoğan'ın Haziran 2016'da Putin'e mektup yollamasıyla başlayan normalleşme sürecinde Türk Akımı yeniden gündeme geldi. |
(HK)