*Fotoğraf: Tolonews
Türkiye ile Katar, radikal İslamcı Taliban ile başkent Kabil’deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı ve ülkedeki diğer dört havaalanının işletilmesi konusunda ön anlaştı.
AA’nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre dün Kabil’e ulaşan Türkiye-Katar heyeti, Kabil Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı başta olmak üzere diğer dört havalimanının işletilmesi konusunda Taliban’la prensipte mutabakata vardı.
Havaalanlarının işletilmesi konusunda taraflar arasındaki görüşmelerde, detayların belirlenmesi amacıyla karşılıklı teknik ekipler kurulması ve görüşmelerin gelecek günlerde teknik komiteler vasıtasıyla sürdürülmesi konusunda fikir birliği sağlandı.
Kabil’den Katar’ın başkenti Doha’ya geçecek olan Türkiye–Katar heyetinin ortak çalışmalara devam edeceği belirtildi.
TIKLAYIN-Hediye Levent: Afganistan'da çok karanlık bir süreç başladı
Ne olmuştu?
Taliban, eş zamanlı şekilde haziran ayından itibaren şiddetli saldırılarla Afganistan’da birçok ilçeyi, ağustos ayında da vilayet merkezlerini ele geçirmişti.
Cumhurbaşkanı Eşref Gani’nin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin başkentten ayrılmasıyla radikal İslamcı örgüt, 15 Ağustos’ta başkanlık sarayı ve kamu binalarını ele geçirerek ülkede kontrolü sağlamıştı.
Taliban'ın Afganistan'a girmesiyle birlikte aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkenin Kabil Havaalanı'ndan tahliyesini istedi.
Son günün 31 Ağustos'un olduğu tahliyenin kargaşası sürerken, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye'nin havaalanından çekilse bile işletmeye devam edeceğini açıkladı.
TIKLAYIN-Talibanlı Afganistan'ı neler bekliyor?
>>Türkiye havaalanını neden istiyor?
Havaalanının kontrolünü sağlamak Afganistan'ın dünyaya açılmasında önemli olduğu gibi, kontrolü ve işletmesini elinde tutan ülkeye de prestij kazandırıyor.
Afganistan'ın ve Kabil Havaalanı'nın jeopolitik konumunun uluslararası anlamda kilit bir rol oynadığının farkında olan Türkiye, havaalanının ekonomik getirisinden de faydalanmak istiyor.
NATO ve Türkiye ilişkileri
Türkiye, NATO'ya üye ülkeler arasında kritik öneme sahip bir ülkedir. Özellikle ABD ile arasında zaman zaman gerilimler yaşanıyor.
Kabil Havaalanı'nı işletmek hem NATO ülkeleri arasındaki iletişimi hem de ABD arasındaki ilişkileri güçlendireceği gibi Türkiye'nin NATO'daki yerini güçlendirmeye katkıda bulunuyor.
Tarihi ve siyasi ilişkiler
Türkiye'nin hem Afganistan ile hem de Pakistan ile geçmişten gelen yakınlığı, siyasi ve ekonomik iş birlikleri yapması Türkiye'nin havaalanını işletmesinde önemli bir faktör olarak görülüyor.
Kendini Müslüman olarak tanımlayan ülkeler arasında yerini güçlendirmek isteyen Türkiye, Afganistan ve Pakistan ile ilişkilerini güçlendirmek ve bağını koparmamak istiyor.
Siyasi, kültürel, diplomatik ve ekonomik alanda anlaşmaların devam etmesi ve bağın kopmaması için Kabil Havaalanı'nı işletmek ve kontrolünü elinde bulundurmak Türkiye için kilit bir öneme sahip. (RT)