Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) İdlib’deki çatışmalardan kaçarak Türkiye sınırına yığılan göçmenlerin Türkiye güvenlik güçlerince gerisin geri sürüldüğünü duyurdu ve göçmenlerin güvenli bölgelere geçişine izin verilmesi için Avrupa Birliği (AB) tarafından Türkiye’ye baskı yapılmasını istedi.
Büyütmek için tıklayın. |
HRW tarafından yapılan açıklamada, Aralık 2017’den bu yana sınırda sayıları bazen binlere ulaşan ve kaçakçıların kullandığı yollardan Türkiye’ye sığınmaya çalışan göçmenlerin Türk güvenlik güçlerince sistematik olarak engellendiği ve açılan ateş sonucu birçok göçmenin hayatını kaybettiği ya da yaralandığı belirtildi.
Açıklamada, göçmenlerin çatışmaların sürdüğü İdlib’e sevk edildiği vurgulanırken, 26 Mart’ta Bulgaristan’ın Varna şehrinde düzenlenecek Avrupa Birliği - Türkiye zirvesinde, göçmenlerin güvenli bölgelere girişine izin vermesi için Türkiye’ye baskı yapılması istendi.
"Binlerce kişi gerisin geri kıyıma gönderiliyor"
HRW yöneticilerinden Gerry Simpson, “Sınır muhafızları sınır boyunca kalan son açık noktaları da kapatırken, yüz binlerce Suriyeli sınırın öbür tarafında, ateş altındaki alanlarda kapana kısılmış durumda. AB, muhtaç göçmenlere sınırını açması için Türkiye’yi sıkıştırmalı ve Türkiye mülteci yasalarını görmezden gelip binlerce kişiyi gerisin geriye kıyıma gönderirken sessizce oturmak yerine anlamlı bir destek sağlamalı” dedi.
AB – Türkiye ilişkilerinin ele alınacağı Varna zirvesinde Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov bir araya gelecek. Zirvede, hukukun üstünlüğü ve temel özgürlükler açısından Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelerin de gündemde olması bekleniyor.
İdlib'de 400 bin sivil evini terkederek göçtü
Aralık 2017’de Suriye ordusunun Rusya’nın askeri desteğiyle başlattığı İdlib operasyonunda şimdiye kadar yaklaşık 400 bin sivil evini terkederek yaşadığı bölgeden göçmüş durumda. Bu insanlar, birçoğu Türkiye sınırının yakınındaki derme çatma barınaklarda, gıda, su ve sağlık hizmetlerine erişimden yoksun halde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar. (ŞA)