Merkezi İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan Uluslararası Azınlık Hakları Grubu (MRG), Türkiye hükümetini Hrant Dink cinayeti davasında etkili bir soruşturma ve adil yargılama sağlamaya çağırdı.
MRG, "Davada hiçbir önemli ilerleme sağlanmadan 10 duruşma ve 33 ay geride kaldığını" vurguladığı açıklamada "bunun, ulusal hukuk ve başta Türkiye'nin de onaylamış olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere uluslararası standartlar tarafından güvence altına alınmış bir prensip olan adil yargılanma hakkına yönelik bir ihlal olduğunu düşündüklerini" ifade edildi.
İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki C Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer'ın Dink cinayetindeki rolünün incelenmesi talep edilmesine rağmen İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğü'ne atandığını hatırlatan MRG, Türkiye hükümetini, savcıların yetkili makamlardan izin alınması şartı olmadan soruşturma açmasına imkan verecek bir kanun değişikliği yapmaya ve kamu görevlilerinin karışmış olabilecekleri davalara aktif biçimde dahil olmamalarını sağlamaya davet etti. Hükümeti Ceza Kanunu'nda değişiklik yapmaya ve "ırkçı saiki" tüm suçlar bakımından ağırlaştırıcı neden olarak düzenlemeye çağırdı.
"Dink ailesinin avukatlarının mahkemeden defalarca farklı devlet organlarından delil toplanması yönünde talepte bulunmasına rağmen delillerin tümünün temin edilmediğini" kaydeden MRG, "hükümetin ilgili belgeleri ve delilleri mahkemeye sunmasını" istedi.
Açıklamada duruşmaların yapıldığı salonun fiziki durumuna da değinildi:
"Bu duruşmalara aralarında gazetecilerin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin de yer aldığı geniş sayıda gözlemci katılmasına rağmen, duruşmalar Beşiktaş'ta 14. Ceza Mahkemesi'nin küçük ve fazlasıyla kalabalık salonunda yapılıyor. Bu durum ancak Türk makamlarının bu konudaki isteksizliğinin işareti olarak yorumlanabilir. Davanın ulusal ve uluslararası açıdan arz ettiği önem nedeniyle, MRG, Adalet Bakanlığı'nın duruşmayı yeterli teknik imkanlara sahip daha büyük bir mahkeme salonuna taşımasını öneriyor."
Bunların yanı sıra, "Gözlemcilerinin 6 Temmuz'daki duruşmada Ogün Samats'ın Dink ailesini tehdit ettiğini gördüğünü" bildiren MRG, "Mahkeme Başkanını Samats'ın bu tür davranışlarına nokta koymaya ve bu gibi tehditlerden ötürü soruşturma talep etmeye" çağırdı.(BÇ)
* MRG, tüm dünyadaki etnik, dinsel ve dilsel azınlıkların ve yerli halkların haklarını güvence altına almak için çalışan bir sivil toplum kuruluşudur. Daha fazla bilgi için tıklayınız.