Uluslararası basın, Hollanda ile Türkiye arasındaki gerginliği, her iki ülkede de seçmenin sandık başına gidecek olmasına bağlıyor.
TIKLAYIN - KRİZE GİREN TÜRKİYE - HOLLANDA İLİŞKİLERİ 405 YILDIR SÜRÜYORDU
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) medyası Türkiye’yi Ortadoğu’daki konumuyla değerlendirirken, Avrupa basınında “Nazi benzetmesine” tepkiler öne çıkıyor ve Türkiye’nin antidemokratikleştiği ifade ediliyor.
Washington Post: Oy kazanmak için
ABD’de yayınlanan Washington Post’tan Ishaan Tharoor’un makalesi, “Türkiye ve Hollanda arasındaki atışma oy kazanmak için” başlığını taşıyor.
“Türkiye ve Hollanda arasında yükselen gerginlik, bu yılki önemli seçim kampanyalarının uluslararası olayları nasıl etkileyeceğine dair korkutucu bir örnek. Hollandalı seçmen Çarşamba günü sandık başına gidiyor. Bu seçim, Avrupa’nın siyasi geleceğine emsal olarak görülüyor. Tüm gözler, aşırı sağcı, AB muhalifi, İslam karşıtı, popülist Geert Wilders’te. Erdoğan ve Wilders, diğer ülkeler için ‘kullanışlı öcü’ler olarak görülüyor.”
New York Times: İlişkiler batıyor
New York Times’ın Patrick Kingsley ve Alissa J. Rubinmarch imzalı haberi, “Hollanda’yla çekişme, Türkiye’nin Avrupa ilişkilerini batırıyor” başlığını taşıyor.
“Türkiye Cumhurbaşkanı Hollanda hükümetini Nazizm ile suçladıktan sonra, Türkiye ile Avrupa’nın çekişmesi daha da kötüleşti. Hollandalıların tepkisi de alışılmadık şekilde güçlü oldu. Hollanda’nın seçim kampanyası tartışmaları da göçmenlik ve entegrasyon üzerine.”
Die Zeit: Hollanda’da da seçim var
Almanya’da yayınlanan Die Zeit gazetesinin “Rutte Türkiye’den Özür Dilemeyi Reddetti” başlıklı haberinde Holanda Başbakanı Mark Rutte’nin Türkiye’den özür dilemeyi reddettiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Nazi torunları ve faşist” diye suçlamasının kabul edilemez olduğunu söylediği ifade ediliyor. Gazete ayrıca Hollanda’da Çarşamba günü parlamento seçimleri yapılacağı hatırlatılıyor.
Süddeutsche Zeitung: Türkiye makul sınırları aştı
Gazetedeki yorum, “Türkiye Makul Sınırları Aştı” başlığını taşıyor:
“Bir sürü tehdit, Nazi suçlamaları ve Türkiye bakanlarının Avrupa’da gerilla taktikleriyle seçim kampanyası yürütmelerinden sonra Türkiye artık AB üyesi olamaz. Bu politikasıyla Türkiye makul sınırları çoktan aştı. AB Türkiye’de demokrasinin ortadan kaldırılmasını engelleyemez. Ama buna karşı bir cevabı olmalıdır. Türkiye ile üyelik müzakerelerine geçici olarak bir son vermek kaçınılmaz hale gelmiştir.”
Independent: Ankara’dan misilleme tehdidi
Britanya’da yayınlanan Independent “Dipomatik Kriz Tırmanırken, Türkiye Hollanda’ya Karşı Sert Misilleme Tehididinde Bulundu” başlıklı haberinde, Ayşe Betül Sayan’ın sınırdışı edilmesi, Rotterdam’da göstericilerin zor kullanarak dağıtılmasına Ankara’nın sert misilleme tehditleri yaparak cevap verdiği belirtildi.
The Times: Referandumun anahtarı
Times’ın haberi, “Erdoğan’ın Kazanmasının Anahtarı Avrupa’daki Türkler” başlığını taşıyor.
Haberde, Avrupa’daki 4,5 milyon Türkiye vatandaşının 16 Nisan’da yapılacak referandumda önemli olduğu, pekçoğunun Erdoğan destekçisi olduğu belirtiliyor. Times ayrıca, Türkiye kanunlarının politikacılara yurtdışında kampanya yapmalarını yasaklamasına rağmen bunun ihlal edilerek illegal davrandıklarını, muhalefetin Erdoğan’ın diktatörlük kurmak istediğini savunduğunu yazdı.
Guardian: Diaspora ikiye bölündü
Guardian’ın Berlin muhabiri Philip Oltermann imzalı yazıda, “Almanya’daki Türkiye diasporasının, Erdoğan iktidarı üzerinden ikiye bölündüğü” ifade edildi.
“Almanyalı siyasetçiler, AKP’nin diasporayı, ‘evet’ oyu vermesi için dini ya da ekonomik araçlarla tehdit ettiği görüşünü savunuyor.”
Ne olmuştu?
Kriz, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 16 Nisan'daki anayasa değişikliği referandumu nedeniyle Cumartesi günü Hollanda'nın Rotterdam kentinde yapacağı kampanya toplantısı iptal edilmesiyle başladı.
Ardından Çavuşoğlu, “Nazi” suçlaması yaptığı Hollanda’ya her şeye rağmen gideceğini duyundu. Hollanda 11 Mart'ta Bakan Çavuşoğlu'nun uçuş iznini iptal etti.
Uçuş iptali protesto edilirken, Rotterdam'daki protestoya katılmak isteyen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan’ın konsolosluğa girişine izin verilmedi, polis eşliğinde sınırdışı edilerek Almanya'ya götürüldü. Türkiye bugün de Hollanda’ya iki ayrı nota verdi. (AS)
* Fotoğraf: Die Zeit.