Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 22 yıl önce vurularak öldürülen siyasetçi Sefer Cerf’le ilgili kararında Türkiye’yi tazminata mahkum etti.
Halkın Demokrasi Partisi (HADEP) Yönetim Kurulu Üyesi Sefer Cerf, 3 Ekim 1994’te Adana, Yüreğir’deki Güneydoğu adlı kahvede otururken vurularak öldürüldü.
Eşi Yaşar Cerf’in Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığı başvuru bugün sonuçlandı.
AİHM, Türkiye’yi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 2. maddesinde düzenlenen “yaşam hakkı” ihlalini etkin soruşturmamaktan suçlu buldu.
Yaşar Cerf’e 20 bin Euro manevi tazminat, 3 bin Euro da mahkeme masrafı ödeyecek.
“Olay yerinde hiç polis yoktu”
Sefer Cerf, 48 yaşındayken oturduğu kafede uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Yapılan olay yeri incelemesinin ardından soruşturma açıldı. 17 günlük soruşturmanın ardından şüpheliler için yakalama kararı çıkarıldı, ancak başka işlem yapılmadı.
Ocak 2000’de Hizbullah’a yönelik operasyonda gözaltına alınan M.D. Sefer Cerf’i öldürdüğünü itiraf etti.
Açılan davanın ardından M.D. ve dört kişiye “Hizbullah üyeliği” ve “örgüt adına eylem yapmaktan” 2009 ve 2013’te sonuçlanan davalarda, 5,5 yıldan müebbet hapse varan cezalar verildi.
Ancak Cerf’in eşi Yaşar Cerf, kocasının siyasi faaliyetleri nedeniyle güvenlik güçleri ya da onların destek verdiği Hizbullah üyelerince öldürüldüğünü savundu ve soruşturmanın etkili yürütülmediği söyledi, karar itiraz etti.
Yaşar Cerf ayrıca, cinayetin gerçekleştiği gün Terörle Mücadele Şubesinden polislerin çevrede olmadığını ifade etti.
İtirazında, kendisinin, kızının ve olayın görgü tanığı olanların polis tarafından tehdit edildiğini de ekledi.
Yaşar Cerf, Hizbullah üyeliğindne mahkum olan beş kişi hakkındaki tek delilin kendi itirafları olduğunu, bu ifadenin de işkence altında alındığını belirtti.
AİHM, Cerf’in iddialarını haklı buldu ve bugün resmi internet sitesinden açıkladığı kararla Cerf’e maddi ve manevi tazminat ödenmesine hükmetti.
Görgü tanığı da öldürüldü
Cerf’in öldürüldüğü Güneydoğu adlı kahvenin sahibi Sait Macir de HADEP il yönetim kurulu üyesi ve Mutlu ilçe başkanıydı.
Cerf ve onunula birlikte öldürülen HADEP il başkanı Rebih Çabuk cinayetlerine tanık oldu. Aynı gün karakolda ifade verdi. Faillerin kim olduğunu görmediğini söylemesine rağmen karakolda tehdit edildi.
Eşi Beyaz Macir, bu olaydan sonra kocasının sürekli taciz edildiğini ve polisin gerekçe göstermeksizin, Güneydoğu kahvehanesini üç gün süreyle kapattığını söyledi.
Olaydan iki gün sonra cinayetin tanıklarından Ahmet Dizman, sivil kıyafetli polisler tarafından kaçırıldı ve dövüldü. Polis kendisine Sait Macir'i tanıyıp tanımadığını sordu, onu da öldüreceklerini söylediler.
Sait Macir de Güneydoğu kahvesinin önünde 30 Aralık 1994 tarihinde vuruldu, kaldırıldığı hastanede 1 Ocak 1995’te öldü.
Macir’in ölümüyle ilgili dosyanın gönderildiği Konya Devlet Güvenlik Mahkemesi “Macir'in ideolojik sebeplerden ötürü terör örgütü tarafından öldürüldüğüne dair herhangi bir kanıtın mevcut olmadığını” belirtti, görevsizlik kararı verdi. Cinayetin failleir bulunamadı.
Beyaz Macir de 10 Temmuz 1995'de “kocasının Devletin gizli ajanları tarafından öldürüldüğü ve etkili bir soruşturma yapılmadığı” iddiasıyla AİHM’e başvurdu. Dostane çözüme gidildi ve Türkiye Macir’e 70 bin Euro tazminat ödedi. (AS)