Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) başına gaz fişeği isabet ederek öldürülen Tarık Ataykaya'nın ailesinin yaptığı başvuruyla ilgili karar verdi.
Ataykaya, 28 Mart 2006'da Diyarbakır'daki bir eylemde başına gaz fişeği kapsülü isabet etmesi sonucu hayatını kaybetmişti.
AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 2. maddesindeki yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Türkiye Ataykaya’nın ailesine 65 bin Euro manevi tazminat, 5 bin Euro da mahkeme masrafı ödeyecek.
Polis tespit edilemedi
24 Mart 2006’da 14 PKK’linin öldürüldüğü çatışma sonrasında, 28-31 Mayıs 2006 arasında birçok gösteri yapıldı ve bu gösterilerde dokuz kişi hayatını kaybetti.
29 Mart 2006’da Tarık Ataykaya çalıştığı yerden çıktığı sırada yapılan gösterilerin içinde kaldı. Göstericileri dağıtmak için biber gazı kullanan polislerden birinin attığı biber gazı fişeği kafasına isabet etti ve birkaç dakika içinde hayatını kaybetti.
Ertesi gün otopsi yapıldı. Birkaç gün sonra uzmanlar 12 nolu fişeğin Tarık Ataykaya’nın kafasına isabet ettiği sonucuna vardı ama fişeğin hangi polisin silahından ateşlendiği belirlenemedi.
19 Nisan’da babası Mehmet Nesip Ataykaya Diyarbakır Savcılığı’na şikayette bulundu. Soruşturmada birçok tanık dinlendi ve biber gazı fişeğini atan yüzü maskeli polisi gördüklerini söylediler. Soruşturma sonucunda takipsizlik kararı verildi.
Diyarbakır Valiliği tarafından olayda biber gazı kullanan 14 polis hakkında idari soruşturma da yapıldı ve “yeterli kanıt bulunamadığı” gerekçesiyle 30 Ocak 2008’de soruşturma bitirildi.
AİHM: Hedef alınarak atıldı
Tarık Ataykaya’nın babası Mehmet Nesip Ataykaya oğlunun polisin aşırı güç kullanımı sebebiyle öldüğünü ve savcılık tarafından gerekli soruşturmaların yapılmadığını söyleyerek 17 Ekim 2008’de AİHM’e başvurdu.
Aynı zamanda oğlunun ölümü hakkındaki soruşturmanın sonuca varmamasının insani olmadığını belirtti. Adaletin ölümcül atışı yapan kişiyi cezalandırmak konusunda yetersiz olduğunu savundu.
Mahkeme ilk olarak Ataykaya’nın oğlunun 29 Mayıs 2006’da polisin attığı gaz fişeğinin kafasına isabet etmesi sebebiyle hayatını kaybettiğine karar verdi.
AİHM kararında, polislerin cezasız kalması adına tespit yapılamadığı, fişeğin direkt olarak kişiyi hedef alındığı kesin olduğu halde bir uzman görüşüne başvurulmadığı ifade edildi. (BK/AS)