Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Suriye ve İran'ı hedef alan füze savunma sisteminin parçası olmayı reddeden Türkiye, sistem Kuzey Atlantik Paktı (NATO) çerçevesine konulunca evet dedi.
19-20 Kasım'da Portekiz, Lizbon'da yapılan NATO devlet ve hükümet başkanları toplantısında, füze kalkanının komuta ve kontrol düzenlemelerinin Mart 2011'deki savunma bakanları toplantısına kadar belirlenmesi kararlaştırıldı. Hazirn 2011 itibariyle de sistemin hayata geçmesi için bir eylem planı hazırlanacak.
Türkiye'yi temsilen toplantıya katılan cumhurbşkanı Abdullah Gül sistemin hedefi olrak hiçbir ülkenin isminin anılamayacağını söylemişti. Hükümet de Türkiye topraklarına kurulacak sistemin komutasının Ankara'da olması gerektiğini belirtmişti.
NA
Füze kalkanı projesinin tarihi eski olsa da şimdi ilk kez hayata geçmesi büyük olasılık.
NATO'dan yapılan açıklamada müttefiklerin hali hazırda NATO güçlerini korumak için varolan balistik füze savunma sistemini birlik üyesi Avrupa ülkelerinin "toprklarını ve yurttaşlarını" da koruyacak şekilde genişletme kararı aldıkları belirtildi. "ABD'nin Eylül 2009'da yürürlüğe koyduğu Avrupa'da Füze Savunması İçin Aşamalı Yaklaşımı, NATO'nun füze savunma mimarisine vazgeçilemez bir katkı sunacaktır."
George W. Bush döneminde oluşturulan füze klkanı projesi Polonya ve Çek Cumhuriyeti'ne yerleştirilecek üsler öngörüyordu ve bu durum Rusya'nın sert tepki göstermesine neden olmuştu.
ABD Başkanı Barack Obama, seçilmesinin ardından önceki dönem oluşturulan projeyi revize etmiş, daha esnek bir savunma sistemi oluşturulmasına karar vermişti. Bu durumda, İran'ın komşusu olan Türkiye'nin önemi de artmıştı. Mart 2008'de Türkiye'yi ziyaret eden ABD savunma bakanı Robert Gates konuyu gündeme getirmişti. Nisan 2008'de savunma bakanı Vecdi Gönül, Türkiye'nin füze kalkanı sistemine katılmayacağını öne sürmüştü.
Türkiye'nin sıkışıklığı
Hükümet özellikle Ahmet Davutoğlu'nun dışişleri bakanlığına gelmesiyle birlikte "komşularla sıfır sorun" diye nitelediği bir politikaya yöneldi. Bu çerçevede Suriye, Lübnan gibi ülkelerle ticari ve diplomatik ilişkiler ilerletildi; karşılıklı vizeyi kaldırmak gibi uygulamalara gidildi.
İran'ın nükleer kapasitesini geliştirme çalışmalarıyle İsrail ve ABD başta olmak üzere Batı'dan gelen tepkilere karşılık Türkiye Brezilya'yla birlikte arabuluculuk rolü üstlendi. Bölge ülkeleriyle ilişkilerini yoğunlaştıran hükümet ABD'nin en yakın müttefiki İsrail'eyse Filistin konusunda ters düştü. Gazze ambargosunu delmeye çalışan filoda bulunan Mavi Marmara gemisine İsrail ordusunun düzenlediği saldırının ardından gerilim yükselmişti.