Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ermenistan'la imzalanan protokol hakkında bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda bilgi verdi. "Yerleşmiş statükoları sabırlar örülerek barışın kurulması lazım" dedi.
Demokratik Toplum Partisi (DTP) Başkanvekili Selahattin Demirtaş, protokole destek verdiklerini söyledi.
"Hükümetin samimiyetine inanmak için tarih kitaplarına 'Ermeni halkına yapılan katliamı koyması gerektiğini" savunan Demirtaş, "Hükümet hala Türkiye'de devam eden Ermeni düşmanlığını ortadan kaldırmak için hiçbir tedbir almaması Hrant Dink örneğinde mevcuttur" dedi.
Davutoğlu konuşmasında "Bütün çevre bölgelerimizde, kara ve deniz havzalarında refah kuşağı oluşturma çabasını sürdüreceğiz" dedi. bu çabanın unsurlarını şöyle sıraladı:
- Bu bölgelerdeki herkes için güvenlik ve istikrar düzeni kurmak,
- Sorunlar olduğunda sorunların diyalog yoluyla çözülmesi,
- Kültürel alanda yan yana iç içe yaşayan ülkelerin toplulukların, farklılıklarını içselleştirmek.
"Karşılı ekonomik bağımlılık olmadan kalıcı barış mümkün değildir. Anadolu topraklarında bu statüko karşısında kayıtsız kalmamız mümkün değil. Bunun için tek yöntem vardır, barışçıl yöntemlerle bizim istediğimiz, siyasal diyalog zemini oluşturan bir düzen etrafında yeniden şekillendirmek" diyen Davutoğlu, "İkinci hedefimiz yüzyıllar boyu birlikte yaşamış Türk ve Ermeni milletleri arasında geçmiş acılara dayalı istismara dayalı ortamı ortadan kaldıracak sağlıklı bir kanal kurmak" dedi. "Türkiye ile Ermenistan arasında normal ilişkilerin tesis edilmesi için karşılıklı toprak bütünlüğünü korumayı garanti altına alıyor" diye ekledi.
Dışişleri Bakanı, Azerbaycan'ın toprak bütünlüğü konusunda hassas olduklarını da belirtti.
Davutoğlu'nun ardından kürsüye çıkan Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Grup Başkanvekili Oktay Vural, protokolü eleştirdi. Devlet Bahçeli'nin bu konudaki görüşlerinin partinin görüşleri olduğunu kaydetti.
Demirtaş, Türkiye ile Ermenistan arasında yaşanan sorunun, Cumhuriyet tarihi boyunca en önemli sorunların başında geldiğine dikkat çekti. Ermeni sorununu tartışmanın yararlı olacağını dile getirdi.
Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinde tarihte ortak acılar yaşandığını belirten Demirtaş, her şeyden önce tarih kitaplarındaki ayrımcı uygulamalardan vazgeçilmesi gerektiğini ifade etti.
"'Ermeni uşağı' kavramı bu ülkede küfür olarak kullanılmıştır. Türk-Ermeni ilişkilerinde sanki geçmişte ortak acılar yaşanmamış gibi niye çabalanıyor. Her şeyden önce Türkiye tarih kitaplarındaki ayrımcı uygulamalarından vazgeçmelidir. Bunu ancak ayırımcılığa uğrayanlar anlar. Türkiye toplumu bir arada kardeşçe yaşayacaksa ortak barış dilini tarih kitaplarına yansıtarak başlamalıdır."
Hükümet hala Türkiye'de devam eden Ermeni düşmanlığını ortadan kaldırmak için hiçbir tedbir almadığı eleştirisini getiren Demirtaş, konuşmasında CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, annesi de Ermeni kökenli" sözleri üzerinden Cumhurbaşkanı Gül'e eleştiri getirdi:
"O süreçte Gül, Ermeni olmadığı araştırması telaşı içine girdi. Ermeni kimliği ile ilgili toplumda yayılmak istenen ırkçılığa karşı hükümetin önlem alması gerekiyor. Sadece ermeni değil, tüm etnik kimlikler konusunda önlem alması gerekir" dedi.
Görüşmelerde AKP Adana Milletvekili Ömer Çelik de söz aldı. "Türkiye komşularına istikrar ihraç ediyor. Türkiye eksen kuran bir ülkedir. Atılan adımlarla bunu açıkça ortaya koymuştur. Ermenistan Türkiye'nin uzattığı bu iyi niyet adımını iyi değerlendirirse kendi çıkarına olur" diye konuştu.(BÇ)