Türkiye'nin İsrail'le diplomatik ilişkilerini ikinci katip düzeyine indirip askeri yöndeki ticari faaliyetlerini de dondurduğunu açıklamasının ardından gözler Ortadoğu'daki yeni adımlara çevrildi. Financial Times gazetesi iki ülke arasındaki krizin vardığı noktada sert tepkiler gösteren Türkiye'nin tavrının zamanla Mısır ve Ürdün'ü de etkileyebileceğinden söz etti.
Bu iki ülkenin İsrail'le ilişkilerinin olumsuz biçimde etkilenme olasılığının İsraillileri endişelendirdiğini vurgulayan gazete, Arap ülkeleri arasında İsrail'le diplomatik ilişkisi olan sadece iki ülkenin bulunduğunu, onların da Mısır ve Ürdün olduğunu vurguladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün adli yılın açılışı nedeniyle düzenlenen tören sonrası verdiği demeçte, "İsrail, bugüne kadar Türkiye'nin özellikle bölgede kendi siyasi amaçları için ortaklığını kaybetmiştir" şeklinde konuşmuştu.
Mısır ve Ürdün'ün kaybedilme ihtimalinde İsrail'in İslam dünyasında artık müttefikinin kalmayacağını anlatan Financial Times, söz konusu yazıya başlık olarak Başbakan Erdoğan'ın İsrail için kullandığı "şımarık oğlan" ifadesini seçti.
Erdoğan gazetecilerin İsrail'le yaşanan krize ilişkin sorularını yanıtlarken "bugüne kadar dünyada BM'nin İsrail ile ilgili almış olduğu kararlar karşısında, İsrail her zaman şımarık oğlan rolünü oynamıştır ve bunun devamlı sürebileceğini zannetmiştir" demişti.
Doğu Akdeniz'e daha fazla savaş gemisi
İsrail'e karşı yaptırımlarda kararlı olacaklarını anlatan Erdoğan, bu yaptırımların ardından bir "C planı" da geleceğini söyleyerek Türkiye'nin tavrının aynı yönde devam edeceğini belirtmişti. Erdoğan'ın sözleri arasında daha "tehditkâr" olan ise Türk donanmasının Doğu Akdeniz'de artık daha fazla görüneceği ifadesiydi.
Diplomaside kritik dönemeç
Financial Times da Erdoğan'ın planladığı Gazze ziyaretinin sonuçlarına da değindi ve Erdoğan'ın Mısır'dan Gazze'ye geçebileceğini, bu nedenle İsrail'in bu geziyi ''kritik bir sınav'' olarak nitelediğini yazdı.
Erdoğan iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler askıya alınmadan üç ay kadar önce, partisinin grup toplantısında, İsrail'in "Türkiye'yi başkalarına benzetmemesini" söylemiş ve bunu bir "hata" olarak niteleyip "bedelinin ağır olacağı" yönünde ifadeler kullanmıştı. Aynı konuşmada, İsrail'e yönelik olarak "herkes sussa da Türkiye'nin Gazze'ye sırtını dönmeyeceği"ni söyleyerek "Gazze" kozunu hatırlatmıştı.
Financial Times'ın bu konudaki yorumu, Erdoğan'ın Mısır'dan Gazze Şeridi'ne geçmesinin Hamas için büyük bir zafer, İsrail için de ciddi bir diplomatik darbe olacağı şeklinde. Gazete, İsrail'in eski diplomatlarından Alon Liel'in "Eğer Mısırlılar Erdoğan'ın Gazze'ye Refah sınır kapısından girmesine izin verirse, Türkiye ve Mısır arasındaki ilişkilerde de yeni bir döneme girilmiş olur" sözlerine yer verdi ve Liel'in "izin çıkarsa, bu bölge diplomasisinde dramatik bir yön değişimi anlamına gelecektir" yorumunu öne çıkardı.
Erdoğan Gazze gezisine dair "Bu son ana kadar devam edecek bir süreç. Şu anda Mısırlı dostlarımızla, kardeşlerimizle görüşerek orada nihai kararı vereceğiz. Ona göre Gazze'ye ziyaret olabilir veya olmaz" sözleri ise gezinin şimdilik bir koz olarak kullandığının göstergesi. (YY)