AİHM'deki davayla ilgili 11 dosyanın avukatı Tahir Elçi, bianet'e "Digor'da yaşanan bir katliamdır. Hükümet, Digor'un sorumluluğunu kabul etti; ayrıca bundan sonra yaşam hakkının korunması ve etkin soruşturma yapılmasıyla ilgili gerekli önlemleri alacağı taahhüdünü verdi" dedi.
Hükümetin dostane çözüm için önce yalnızca para vermeyi önerdiğini, ancak herhangi bir resmi beyan olmaksızın bunu kabul etmeyeceklerini ifade ettiklerini söyleyen Elçi, "Müzakereler sonucunda bu metin ortaya çıktı" diye konuştu.
Elçi: Türkiye'de yargılama sürüyor, bu metni mahkemeye sunacağız
Elçi, sekiz özel tim mensubunun olayla ilgili yargılanmasının Türkiye'de sürdüğünü, Kars Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği beraat kararına itiraz ettiklerini, davanın şimdi Yargıtay'da olduğunu bildirdikten sonra, "Bu dostane çözüm metninde hükümetin yaşam hakkı ihlaliyle sorumluluğu kabul etmesini de mahkemeye sunacağız" dedi.
Elçi, AİHM'deki davada Digor'da öldürülen yedi, yaralanan yedi kişinin yakınlarını temsil ediyordu. Davanın başvurucuları şöyleydi: Güli Hacıoğlu ve İsmail Hacıoğlu, Adem Özbarış ve yakınları, Latif Boylu, Serfirat Çidamal, Mehmet Kaya, Herdem Bezar, Hasan Özbuğanlı, Abdurrahman Arar, Dilber Aydın ve yakınları, Abdurrahman Parlak, Türkan Parlak, Fatma Canpolat, Hazal Taş, Cemile Aydın ve Murat Aydın, Zahir Serbest, Cafer Özbuğanlı.
Digor'da göstericilere ateş açılmıştı
Digor'da, PKK'nin kuruluş yıldönümü nedeniyle 14 Ağustos günü ilçe merkezine doğru dört ayrı yerde gösteriler yapılmıştı.
Üç grup, yerel yöneticilerin gayretleriyle herhangi bir olay çıkmadan dağılırken ilçeye bağlı Başköy, Varlı, Yağlıca, Bacalı ve Arpalı köylerinden yaklaşık 3 bin kişilik son grup ilçe merkezine doğru yürüyüş yapınca, özel timcilerin konumlandıkları tepeden kitlenin üzerine ateş açıldı.
17 kişinin öldüğü 63 kişinin de yaralandığı olayda bir çok kişi de gözaltına alındı.
Olayın hemen ardından ölen ve yaralananların yakınları güvenlik kuvvetleri hakkında 15 Ağustos günü suç duyurusunda bulunurken, göstericilerle ilgili de 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefetten soruşturma açıldı.
Bu soruşturma sonunda 160 kişi aleyhine açılan dava ise Şartlı Salıverme Yasasıyla af kapsamına girerek ertelendi.
8 özel timciye dava açıldı
Olayın ardından ölenlerin yakınları 15 Ağustos 1993'te Digor Cumhuriyet Savcılığı'na Özel Timler hakkında suç duyurusunda bulundu.
Suçu işleyen görevliler Kars Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı oldukları için Digor Savcılığı, şikayet başvurusunu Kars Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletti.
Bunun üzerine kimlikleri belirlenen Kars Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Özel Harekat Timi üyeleri Tuncay Yasa, İsmail Yıldız, Mustafa Demir, Yunus Alper, Sezai Özyurt, Atila Yıldız, Suat Kaymak ile Sıraç Birol hakkında soruşturma başlatıldı.
Süleyman Taş, Faruk Aydın, Kıyasetin Çalışçı, Tutiye Talan, Zarife Boylu, Necla Geçener, Gücan Çağdavul, Selvi Çağdavul, Hasan Çağdavul, Nurettin Orun, Cemil Özvariş, Suna Çidamal, Erdal Buğan, Yeter Kerenciler, Zeynet Çağdavul, Fatma Farlak ile Tuncer Hacıoğulu isimli köylülerin ölümüne ilişkin, dava ancak üç yıl sonra 22 Nisan 1996'da açılabildi. (TK)