Kayıplara Karşı Uluslararası Komite'nin (ICAD) Bilgi Üniversitesi Dolapdere yerleşkesinde yaptığı kurduğu Adalet Mahkemesi sonuçlandı.
Dün (31 Mayıs) yapılan ve bir gün süren mahkemenin Divan Üyesi Şahin Tümüklü'nün okuduğu bildirgede devletin tüm kayıp kayınlarından özür dilemesi ve PKK ile sürdürülen savaşın en yoğun olduğu dönemlerde görevde olan generaller, emniyet görevlileri ve siyasetçilerin yargılanması talep edildi.
"Savaş Mahkemesi kurulsun"
Tümüklü'nün "Bu ülkede kaybetme devletin 'zor zamanlarında' ve genel anlamda başvurduğu bir politik davranıştır. Bunu çeşitli biçimlerde gerçekleştirir" diyerek açıkladığı sonuç bildirgesi şöyle:
* Ermeni tehciri ile özdeşleşen katliam ve kaybetme anlayışının tarih kitaplarında tek taraflı anlatımına son verilsin.
* Tüm ülkede yaşanan kayıpların sayısının ve öykülerinin tespiti amacıyla bağımsız bir heyet oluşturulsun, Osmanlı ve Türkiye arşivleri açılsın, toplu mezarlar, kimsesizler mezarlıkları açıklansın ve açılsın.* Adli Tıp kayıtları açıklansın ve kayıp yakınlarının DNA testi başvuruları kabul edilsin. Askerin ve emniyetin kayıtları açılsın, bir kirli savaş suçu olan kayıpların faillerinin yargılanması amacıyla Savaş Suçları Mahkemesi kurulsun.
* Kayıp yakınlarının maddi ve manevi zararları tazmin edilsin, köy yakma saldırılarını gerçekleştirenler ve emir verenler açığa çıkarılarak cezalandırılsın.
* Gözaltında kaybedilen ya da toplu mezarlara gömülen insanların akıbeti açıklansın, bu emirleri verenler ve uygulayanlar cezalandırılsın.
* Ergenekon dosyasında ifşa edilerek kamuoyuna ilan edilen Susurluk Raporu'nun içinde yer alan"devlet sırları" birçok suçu ortaya koymaktadır. Bunlar mutlaka yargılama konusu yapılsın.
* Türkiye Cumhuriyeti Devleti tüm kayıp ailelerinden özür dilesin.
* Devlet Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 18 Aralık 1992'de kabul edilen "Zorla Kayıp Edilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Bildiri"de sayılan hususları iç hukuk olarak kabul etsin.
* Gözaltı hukuken kaldırılsın, yakalanan kişiler doğrudan hakim önüne çıkarılsın.
Sorumlularının açığa çıkarılması için yasal dokunulmazlıklar kadar, fiili dokunulmazlıklar da kaldırılsın denilen bildirgede bu nedenle 1991-1996 döneminde yaşanan kayıpların siyasi sorumlularının da yargılanması isteniyor. Listede yer alan isimler şöyle:
JİTEM'in kurucusu olarak bilinen Veli Küçük, Arif Doğan, Levent Ersöz, Genelkurmay Başkanları Doğan Güreş, Hüseyin Kıvrıkoğlu, Hakkı Karadayı, Hilmi Özkök, Yaşar Büyükanıt; Cumhurbaşkanları Kenan Evren, Turgut Özal ve Süleyman Demirel; Başbakanlar Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve Recep Tayyip Erdoğan; Başbakan Yardımcısı olduğu dönemde Murat Karayalçın; İçişleri Bakanları Abdülkadir Aksu, İsmet Sezgin, Mehmet Ağar, Meral Akşener, OHAL Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Generaller Hasan Kundakçı, İlker Başbuğ, Hikmet Köksal, Şener Eruygur, Hurşit Tolon, Mete Sayar, Korkut Eken, Arif Doğan ve İsmet Deliyıldız. (BÇ)