Nobel Barış Ödülü sahibi Başpiskopos Desmond Tutu'nun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Kürt sorununu barışçıl müzakerelerle çözmesini önerdiği mektubunu, Türkiye geri çevirdi.
Mektubu Türkiye'nin Londra'daki büyükelçiliğine dün (10 Ağustos) götüren Tutu'nun temsilcisi Rahip Matthew Esau, olay üzerine yaptığı açıklamada "Büyükelçiliğin tavrı büyük hayalkırıklığı yarattı" dedi.
Esau şöyle konuştu:
"Bir hafta önce kendilerine Başpiskopos Tutu'dan bir mektup getireceğimizi bildirmiştik. Büyükelçinin kişisel yardımcısıyla telefonda konuştuk, bize büyükelçinin şahsen bizimle görüşememesi halinde bile mektubu kendisinin teslim alacağını söylemişti. Ama bu sabah büyükelçiliğe gittiğimizde, kapıdaki polis bize kimsenin içeri alınmaması ve mektup teslim alınmaması yönünde sıkı emir aldığını söyledi. Bu tavrı Başpiskopos Tutu'nun temsilcilerine yönelik yakışıksız bir tavır olarak algıladık. Bu tavrı Türkiye hükümetinin en yüksek düzeyinde protesto edeceğiz."
"Güney Afrika bile böyle yapmadı"
Esau sözlerine şöyle devam etti:
"Apartheid sırasında, ırkçılarla ve Güney Afrika'daki siyahlara baskı uygulayanlarla mücadele ettiğimiz sırada bile, Londra'daki veya dünyanın herhangi bir yerindeki büyükelçiliğimiz mektupları reddetmemişti. Türkiye hükümetinin Başpiskopos Tutu'nun yardım teklifine yaklaşımı böyleyse çok üzüldük. Ama Türkiye hükümetiyle bağlantı çabalarımıza son vermeyeceğiz."
Esau'yla birlikte mektubu teslim etmeye giden heyette bulunan Britanyalı parlamenter Jeremy Corbyn de "Türkiye hükümetiyle Kürt halkının siyasi temsilcileri arasında doğru dürüst görüşmelerin zamanı. Büyükelçinin Başpiskopos Tutu'nun kişisel temsilcisine kapıyı bile açmamış olması sıradışı. Mektubu göndereceğiz ve adalet kampanyamızı sürdüreceğiz" dedi.
Tutu "Barışçıl müzakere tek yol" demişti
Mektubunda, Erdoğan'ın Filistin sorununa dair açıklamalarını anımsatan Tutu, "Her iki taraftan genç insanların yaşamlarını kaybetmesine neden olan çatışmaların yükselmesinden kaygılı" olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyordu:
"Tecrübeyle biliyoruz ki, böylesi bir çatışmadan kimse muzaffer çıkamaz. Tıpkı Ortadoğu'daki gibi, sorunların tek kalıcı çözümü barışçıl müzakerelerdir. Kürt sorununun da, Kürt halkının gerçek önderliğiyle yürütülecek barışçıl müzakerelerle çözülebileceği kanısındayız."
Tutu, Erdoğan'a Güney Afrika merkezli Kürt İnsan hakları Eylem Grubu'nun (KHRAG) yardımını da önermişti. (TK)