Derginin Mısır, Türkiye ve Tunus'ta yasaklandığına dair AFP Ajansı'nın servise koyduğu, uluslar arası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün de 12 Ocak'ta tepki gösterdiği durum, Avrupa yayınlarını tüm Ortadoğu'ya ulaştıran İsviçre'deki Levant Distributors Şirketi'nin aldığı karardan ileri geliyor.
NMPP: Dünya Kitabevi'ne bir sayı gönderdik
Derginin Fransa ve dünyanın diğer yerlerinde dağıtımını üstlenen NMPP Şirketi'nden bir yetkili, "yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak amacıyla" dergiye ait bir sayıyı Türkiye dağıtımcısı Dünya Kitabevi'ne gönderildiğini açıkladı.
Yasaklamayı kınayan RSF, Mısır ve Tunus'un bu yöndeki yasaklamalara ilk kez başvurmadığını duyurduğu açıklamasında, "Ancak Türkiye, medyayı sansür etmek için nadiren dini gerekçeler ileri sürer" demişti.
RSF, "Bir medyanın, toplumun çoğunu ilgilendirse dahi, dini duyarlılıkları şok edebileceği gerekçesiyle yasaklanması eskil ve bizim ağır şekilde kınadığımız bir uygulamadır" açıklaması yapmıştı.
Tunus'ta yasak nedeni, Hz Muhammed görüntüsü
10 Ocak'ta açıklama yapan Tunuslu yetkililer, derginin bir Hz. Muhammed görüntüsüne yer verdiği için yasaklandığını bildirmişlerdi. Yetkililer, "Hz Muhammed görüntüsüne yer vermek İslam dininde kesinlikle yasaktır ve Tunusluların dini duygularını da rencide edebilir" dediler.
Dergi fotoğrafının da, İstanbul'daki Türk ve İslam Sanatları Müzesi'nde bulunan ve 1583 yılına ait bir Kuran baskısındaki canlı renkli bir el yazmasından alındığı ifade ediliyor.
"Dünyada dini duyarlılıkları inciten olaylar arttı"
RSF'nin bağlantı kurduğu derginin yayın müdürü Pierre Baron, gösterilen tepkinin mevcut hoşgörüsüzlük ortamının habercisi olduğunu iddia etti.
Baron, suçlanan sayının Hıristiyan ve Yahudi aşırı dini akımları da ele aldığını belirterek, yazı işleri olarak, dünyada dini duyarlılıkları inciten olayların artış göstermesi nedeniyle aşırı akımlar konusunda bir sayı çıkarmayı uygun gördüklerini açıkladı.(EÖ)