Yunanistan'ın Sakız Adasının Kuzeybatısındaki Psara Adasına 65 mülteci kuvvetli esen poyraza rağmen 1 Ağustos Çarşamba gecesi ulaşıp karaya çıktı.
Yerel basına yansıyan haberlere göre Pakistanlı mülteciler kara yollarıyla bağlantısı olmayan ve ancak patikalarla ulaşılan, Psara'nın kuzeyindeki Adham koyuna saat 21 sıralarında bırakıldı.
Denizde yaşanan tüm zorluklara rağmen, Psara'daki sağlık görevililerince hemen yapılan muayene sonucunda mültecilerin sağlık durumunun genelde iyi olduğu bildiriliyor.
Psara Liman Başkanlığı ve Sakız Adasından gelen askerî takviye ile sürdürülen kurtarma operasyonu 2 Ağustos Perşembe'nin gündüz saatlerine kadar sürdü.
Temmuz sonu itibarıyla esmeye başlayan Kuzey rüzgârı, ada yerlilerinin deyimiyle "meltemi", Ege Denizinin ulaşımı zor noktalarından Psara adasına seyahatleri mutlaka etkileyip tehlikeli hale getirebiliyor.
Kayalık kıyılar, engebeli arazi
Sakız merkezli Astraparis haber portalı konuyla ilgili manşetinde sansayonel bir dil kullanarak hadiseyi bir aksiyon filmine benzetti.
Mültecilerden 18 genç erkek sahilden ilk evlerin olduğu noktalara kendi imkânlarıyla yürümüşlerdi. Arazinin aşılması zor, engebeli, taşlı ve dikenli olması sebebiyle hareket imkânı düşük olanlar için kurtarma operasyonu, poyrazdan kabarmış olmasına rağmen denizden yürütüldü. Genelde sarp kayalıklarla kuşatılmış Psara Türkiye ile yakın mesafede bulunan birçok adaya göre daha ender de olsa, mültecilerin bırakıldığı adalardan.
Tek köye sahip Psara Adasının merkezine bölüm bölüm taşınan mülteciler Liman Başkanlığının yanındaki açık bir alanda, uzun bürokratik işlemlerin tamamlanmasını gün boyunca bekledi ve Perşembe 2 Ağustos akşamı itibarıyla Sakız Adasına götürüldü. Alınan bilgilere göre mültecileri Türkiye kıyılarından Yunanistan'a taşıyan kişi de güvenlik kuvvetlerince yakalandı.
Büyük bir ihtimalle Yunanistan’ın Ege'deki adalarında bulunan birçok mülteci kampından birine yerleştirilecek olan grup üyelerinin adadan ayrılırken morallerinin yüksek olduğu gözlemlendi. Psara ve Sakız Liman başkanlıkları görevlileri ve yetkililerinin mültecilere yönelik tavırları genelde kibar, hatta sevecendi.
AB-Türkiye anlaşması ve adalarda durum
Oysa Avrupa Birliği ile Türkiye arasında yürürlükte olan anlaşmaya göre Yunanistan'da belirsiz süreler boyunca tutulan mültecilerin akibeti şimdilik meçhul gibi görünüyor.
Yalnız ana karada değil, Ege'deki nispeten küçük adalarda da bulunabilen mülteci kampları hakkında bilgi edinmek, gittikçe zorlaşırken özellikle çocukların eğitim hakkından men edildikleri söylentileri ayyuka çıkmış vaziyette.
Hapishaneleri andıran sert güvenlik önlemleri, bazı görevlilerin ırkçı tavırları, AB'nin bezdiren bürokrasisi, beslenme ve sağlık sorunları da sık sık gündeme gelen dinamiklerden.
Savaştan kaçan çocukların ve ailelerinin, hayatlarından adeta çalınan haftaları, ayları, hatta yılları belirsizlik içinde, sanki arafta bekliyor olmaları durumlarını iyice ağırlaştırıyor.
Psara Adası'nda Liman Başkanlığının yanındaki alanda mültecilerden geriye birçok plastik su şişesi, Psara Belediyesinin tahsis ettiği tuvalet kağıdı ruloları, Vatan marka barbunya pilaki ve Ülker bebe bisküvi ambalajları kaldı. (MT/HK)