Avrupa Birliği'nin Suriye'ye yaptırımlar uygulamasının ardından Türkiye de enerji konusunda yaptırımlarda bulunabileceğinin sinyalini verdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız Suriye'yle ilişkiler konusunda enerji kartını ortaya koydu. "Şu anda oraya elektrik veriyoruz. Bu seyir devam ederse tüm bu kararları gözden geçirmek zorunda kalabiliriz" diyen Yıldız, Türkiye Petrolleri A.O. (TPAO) ile Suriye'nin petrol şirketinin ortak arama yaptığı altı kuyudaki çalışmaların durdurulduğunu söyledi.
Ankara'da Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu ve TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu'yla bir araya geldiği toplantının ardından konuşan Yıldız, elektrik konusunu Başbakan Erdoğan'a arz edeceklerini, kararın bundan sonra alınacağını ifade etti. Suriye'ye halen elektrik verildiğini anlatan Yıldız, "Fakat önümüzdeki hafta ne olur bilemiyorum" dedi. Su konusunda bir karar alınıp alınmayacağına dair ise "Su, bu ilişkinin istisnasıdır. Suyla ilgili bir kararımız yok" dedi.
Sert açıklamalar
Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül de Suriye'ye yönelik sert açıklamalar da bulundu. Erdoğan AKP grup toplantısında Suriye'de elçiliklere yapılan saldırıyla ilgili olarak "Suriye'deki bir avuç kendini bilmezin, alçağın, kışkırtmalar neticesinde ortaya koyduğu bir eylemdir. Özür dilemenin ötesinde gereğinin yapılmasını, sorumluların derhal bulunmasını da Suriye yönetiminden bekliyoruz "dedi. Erdoğan Suriye Devlet Başkanı Esad'a yönelik olarak
"Öldürerek, hapsederek, sindirerek hiçbir yere varılamayacağı artık daha iyi görülmeli, idrak edilmeli" dedikten sonra "Mazlumların ahını alanlar, bunun bedelini er ya da geç öderler" ifadesini kullandı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt'le yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Suriye'deki elçiliklere yönelik protestoyla ilgili olarak "Gösterileri şiddetle kınadık. Gerekli tedbirleri almazlar ve bunlar tekrarlanırsa şüphesiz ki tepkimiz daha farklı olacaktır" dedi.
Uluslararası baskılar
Suriye'ye uluslararası kamuoyunun baskısı da sürüyor. Önceki gün Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin dışişleri bakanları Brüksel'de bir araya gelerek Suriye'ye yeni yaptırımlar uygulamaya karar verdi.
Bu çerçevede Şam yönetiminin önde gelen 18 yetkilisinin mal varlıklarının dondurulması ve bu kişilerin Avrupa Birliği ülkelerine seyahatlerinin yasaklanması kararlaştırıldı.
Deutsche Welle'nin haberine göre, ayrıca Avrupa Yatırım Bankası'nın Suriye'ye kredi akışı durduruldu. Avrupa Yatırım Bankası 1978 ile 2010 yılları arasında Suriye'ye yarısından çoğu enerji sektöründe kullanılmak üzere 1 milyar 700 milyon euro kredi aktarmıştı.
Ürdün Kralı Abdullah da geçtiğimiz günlerde Beşar Esad'a istifa çağrısında bulunmuştu. Abdullah, BBC'ye yaptığı açıklamada "Onun yerinde olsam istifa ederdim. Yerime gelecek kişinin mevcut durumu değiştirebileceğinden emin olurdum" demişti. (YY)