Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Günlük Evrensel gazetesinden Adana'da Demokratik Halk Partisi (DEHAP) üyelerinin düğününe saldırı düzenlenmesine ilişkin habere yer verdiği için cezalandırılan İstanbul Özgür Radyo'ya Türkiye'nin tazminat ödemesine karar verdi.
Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) "kin ve düşmanlığa tahrik" iddiasıyla bir bir ay yayın durdurma cezası verdiği Özgür Radyo-Ses Radyo Televizyon Yayın Yapım Ve Tanıtım Anonim Şirketi, idari yargıdan da sonuç alamayınca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) ifade özgürlüğü hakkını düzenleyen 10. maddeye aykırılıktan AİHM'e başvurmuştu.
AİHM: Şiddet unsuru yokken orantısız ceza verildi
AİHM, bugün (10 Mart) tebliğ ettiği kararında, 4756 sayılı Kanunla değişik 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluşları ve Yayınları Hakkındaki (RTÜK) Kanunun 4/b bendi uyarınca verilen kapatma cezasının demokratik bir toplumda gereksiz olduğuna işaret etti.
Handuside-Britanya, Radio France-Fransa, Radşo Twist-Slovakya gibi kararlarına atıf yapan AİHM, rahatsız edici bir içeriğe sahip olsa da şiddet kullanımını özendirecek bir niteliği olmayan haber nedeniyle, yer verildiği gazeteye herhangi bir işlem yapılmadığı halde, radyonun cezalandırıldığını tespit etti.
Radyoya 16 bin 300 TL tazminat ödenecek
Yayın durdurmanın ayrıca "cezada orantılılık" ilkesine de aykırılık taşıdığına hükmeden AİHM, oybirliğiyle, Türkiye'nin radyo yetkililerine, 4 bini avrosu (8 bin 800 TL) manevi, 3 bin 500'ü (7 bin 700 TL) mahkeme gideri olmak üzere toplam 16 bin 300 TL ödenmesine karar verdi.
24 Şubat 2004'te RTÜK, 27 Ağustos 2003 tarihli "Konuşan Sayfalar" programında "Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk edildiği veya halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik edildiği veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara imkan verildiği" (b bendi) gerekçesiyle radyoya 30 gün yayın durdurma cezası vermişti.
DEHAP adalet istedi, haberi suç oldu
Bu tarihten itibaren İdare Mahkemesi'ne başvuran radyo yetkililerinin verdikleri hukuki mücadele, 28 Şubat 2006 tarihinde İdare Mahkemesi'nin itirazların reddedilmesi yönünde Danıştayın verdiği kararı onamasıyla son buldu.
Suça gerekçe olarak, "Günlük Evrensel" gazetesinin 27 Ağustos 2003 tarihli sayısında manşetten verilen "Katliam gibi saldırı" başlıklı habere yer verilmesi gösterilmişti.Haberde, Adana'da DEHAP üyelerinin düğününe saldırı düzenlenmesi konu ediliyordu.
Haberde, düğüne saldırıdan iki gün sonra düzenlenen eylemde DEHAP Başkanı Tuncer Bakırhan'ın, sorumluların yakalanması ve yargılanmasına yönelik mesaj okunuyordu. (EÖ)