Haberin İngilizcesi için tıklayın
IPS İletişim Vakfı/bianet'in düzenlediği İklim Haberciliği Atölyesi'nde, Yokoluş İsyanı'ndan Elif Ünal, İren Bıçakçı ve Fridays For Future Turkey'den Atlas Sarrafoğlu ile "Türkiye’deki Yeni Dalga İklim Hareketleri" ve iklim krizi konuşuldu.
Dünyadaki iklim hareketlerini anlatarak başlayan iklim aktivistleri Ünal ve Bıçakçı, "İklim hareketleri, küreselden bağımsız ilerlemiyor. Dolayısıyla küresel başlangıç noktasından bakmak lazım" diyerek, küresel iklim eylemlerinden ve İsveç'te Greta Thunberg'in başlattığı, karar alıcıların dikkatini iklim krizine çekmek için yaptığı okul grevinden bahsettiler.
Anlaşmaların yaptırımları yok
İngiltere'de ortaya çıkan Yokoluş İsyanı ve grubun sivil itaatsizlik olarak yaptıkları eylemleri anlatan Bıçakçı ve Ünal, "Bilim insanları ve aktivistler, iklim krizinden haberdardı ancak halkın sokağa çıktığı bir durum yoktu. İnsanlar durumun aciliyetini farkedince aslında 'bir kriz var ve hayatımızı durdurup, iklim krizini ele almalıyız' demeye başladılar" dedi.
İklim hareketlerinin tarihsel sürecine değinen Bıçakçı ve Ünal ortak sunumuna şöyle devam etti:
"Daha önce imzalanmış olan protokollerin yaptırımları söz konusu değildi. Dolayısıyla bunlar iklim hareketlerini başarısız kılan bir durum.
"Karbon emisyonlarının sıfırlanması için Paris Anlaşması da aslında yetersiz kalıyor ve bu anlaşmayı imzalamayan tek ülke Türkiye'ydi, imzaladı ama meclisten geçirilmedi. Talebimizde zaten artık bu anlaşmanın meclisten geçirilmesi.
"Bilim insanlarının krize dair yaptıkları bilimsel açıklamalar daha da arttı. Sürekli başarısızlıklar var. Yeni dalga iklim hareketinin de tepkileri tam olarak bu yönde gelişiyor.
"Yeni dalga iklim hareketi denmesinin sebebi de, aslında öğrencilerin sokağa çıkması ve sivil itaatsizliklerin artması."
İklim hareketlerinin özelliği radikal olmaları
Türkiye'deki iklim hareketlerinden bahseden Ünal ve Bıçakçı, Yokoluş İsyanı'nı, Sıfır Gelecek'i ve Fridays For Future Turkey'i anlattılar ve bu hareketlerin taleplerini şöyle aktardı:
"Yeni hareketin en temel özelliği, radikal olmaları. Söylemleri de radikal çünkü evimiz yanıyor diyorlar" diyen aktivistler, amaçlarının hep, "İklim krizi var, hayatınızı durdurun ve önlem alın" olduklarını söyledi ve şöyle devam ettiler:
"Yapılan eylemler bir kere çok barışçıl.
"Kişilerin hayatlarında iklim acil çağrısı ilan etmelerini istiyoruz. Bizler de hayatlarımızı bu gerçek üzerine kuruyoruz, kurmalıyız."
İklim hareketlerinin yaptıkları eylemleri anlatan Ünal, iklim aktivistlerinin alışılmamış eylem metotları kullandığını söyledi ve taleplerini ekledi:
* Gerçeği söyleyin
* Karbon emisyonlarını sıfırlayın
* Yurttaşa sorun
* Paris Anlaşmasını meclisten geçirin
Atlas Sarrafoğlu "İklim İçin Okul Grevi"ni anlattı
Türkiye’de 9 şehirde 15 noktada yapılan iklim için okul grevini anlatan aktivist ve öğrenci Atlas Sarrafoğlu, iklim krizini, yapılacakları ve taleplerini anlattı.
İklim krizi için çözüm önerileri üzerine konuşuldu.
Gazeteci, radyocu ve Yokoluş İsyanı’ndan Can Tonbil de, Türkiye'deki iklim hareketlerinin işleyişlerinden, iklim krizinin psikolojik ve felsefi olarak arka bağlamından ve Türkiye'de kaybolan biyoçeşitlilikten bahsetti.
Oturum, katılımcıların iklim krizi ile ilgili sorularıyla devam etti. (SO)
Atölye BİA hakkında |
IPS İletişim Vakfı/bianet'in Atölye BİA adıyla düzenlediği habercilik seminerleri medyanın farklı birimlerinden gazetecilere, işsiz bırakılmış gazetecilere, iletişim fakültesi öğrencilerine ve gazetecilik yapmak isteyen herkese açık. Atölye BİA programları hak, toplumsal cinsiyet ve çocuk odaklı habercilikle barış gazeteciliği perspektifi ve tercihiyle temel gazetecilik, haber fotoğrafçılığı, yargı haberciliği, araştırmacı gazetecilik, yeni medya, görselleştirme araçları, dijital güvenlik gibi alan ve temalar üzerinden kuruluyor. Atölye BİA ile birlikte IPS İletişim Vakfı’nın 2002-2007 aralığında düzenlediği temel gazetecilik, kadın, çocuk, insan hakları odaklı habercilik eğitimleri ve 2008-2017 aralığında gerçekleştirilen Okuldan Haber Odası programları yıl içine yayıldı ve gazetecilere ve ilgilenen herkese açık hale geldi. Haziran 2018'de başlayan Atölye BİA programında, Aralık sonu itibariyle 8 atölye (7-13 Haziran Gazeteciler İçin Yeni Medya, 16-25 Temmuz Gazeteciler İçin Haber, 2 Eylül Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 7-9 Eylül Haber Fotoğrafçılığı ve Fotoröportaj, 17-26 Eylül Çevre ve Kent Haberciliği, 1-8 Ekim Yargı Haberciliği, 15-23 ve 8-16 Kasım Gazeteciler için Haber Atölyeleri) 101 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2019 yılında ise farklı tarihlerde (11-18 Şubat, 20-27 Şubat, 14-21 Haziran, 22-29 Temmuz, 2-10 Eylül) beş Temel Gazetecilik Atölyesi, yine farklı tarihlerde (27-28 Nisan Kürtçe Habercilik ve Çeviri, 4-5 Mayıs Dijital Güvenlik, 10-12 Mayıs Haber Fotoğrafçılığı, 13-20 Mayıs Gazeteciler Yeni Medya) dört tematik atölye düzenlendi. Yıl boyunca temel ve tematik habercilik atölyeleri devam edecek. İklim Haberciliği Atölyesi Oslo Metropolitan Üniversitesi Gazetecilik & Medya Uluslararası Merkezi (OsloMet-JMIC) ve İsveç Uluslararası Kalkınma İşbirliği Ajansı (SIDA) desteğiyle gerçekleştiriliyor. |
* Atölye BİA haberleri için tıklayın.