Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın 15 ayının avlanması ile ilgili açtığı ihaleyi Lahey'deki Yaban Hayatı Adalet Komisyonu'na taşıdı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, 15 ayı, 109 yaban keçisi ve 4 çengel boynuzlu dağ keçisinin de aralarında bulunduğu birçok yabani hayvan türünün 1 Mayıs-15 Aralık tarihleri arasında avlanmasına izin verdi.
Artvin'de 6, Kastamonu'da 5, Sinop'ta 3 ve Giresun'da 1 olmak üzere 15 ayının vurulması planlanıyor. Bunlardan bir bölümü şimdiye kadar avlandı bile. Kastamonu'daki beş ayı ise 50 bin lira karşılığında ekim ayında avlanacak.
Hayvan hakları sivil toplum örgütlerinden oluşan HAKİM, "Av turizmi"nin iptali için, Hollanda'nın Lahey kentinde geçtiğimiz ay kurulan Yaban Hayatı Adalet Komisyonu'na başvurduğunu açıkladı.
Cinayetin para ile satılır hali
HAKİM Koordinatörü Veteriner Teknikeri Burak Özgüner, avcılığın Türkiye'de ve dünyada yasaklanması gerektiğini belirtti.
"Bakanlığın 'av turizmi' adı altında ihale açmasını 'cinayetin para ile satılır hali' olarak değerlendiriyoruz. Avcılığın tüm Türkiye'de ve dünyada yasaklanması gerekiyor. Doğaya tamamen yabancı olan ve 'popülasyon kontrolü' iddiasıyla yapılan bu cinayetler kabul edilemez, tamamen bir insanlık suçu. Bakanlığın 'av turizmi' ihaleleri konusunda bugün, Türkiye'de bir ilk olarak Yaban Hayatı Adalet Komisyonu'na başvurumuzu gerçekleştirdik."
WWF imza toplamıştı, bakanlık yanıt vermişti
WWF, change.org'da başlattığı imza kampanyası ile bu ihalelerin iptal edilmesini istemişti. Toplanan 80 bin imza Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne teslim edilmişti.
Bakanlık WWF’e yolladığı mektupta, "...üreme yeteneği düşmüş/düşme başlangıcında özellikle erkek bireyler ile popülasyon dinamiği açısından hastalıklı, sakat ve genetik bozukluğu olan bireyler öncelikle dikkate alınmaktadır" demişti.
WWF, bu yanıtla ilgili şöyle düşünüyor:
“Bırakalım bu bireyler doğal yaşamın bir parçası olsun. Hayatta kalabilmek için bu tür zayıf veya yaşlı bireyleri insanlar yerine doğadaki yırtıcılar avlasın. Yaban hayatın kendi dengesini bulmasına fırsat verelim. Üreme yeteneği düşmüş yaban keçisine/karacaya/geyiğe, kurdun/ayının/vaşağın biz insanlardan daha fazla ihtiyacı var. Doğada besin bulamayınca bu hayvanlar insanlarla karşı karşıya geliyor.” (NV)