İnternet'teki en büyük video paylaşım sitesi YouTube.com, yaklaşık iki aydır Ankara'da üç mahkemenin ard arda aldığı kararlarla Türkiye'den aralıksız olarak erişilmez halde.
Ankara'daki Sulh Ceza Mahkemeleri, "Atatürk'ün anısına hakaret" niteliğinde video parçaları nedeniyle siteye Türkiye'den erişim yasağı getirdi.
Türkiye RSF'nin İnternet düşmanları listesinde değil
Türkiye, bu durumda Çin, İran ve Tayland gibi youtube sitesini yasaklayan az sayıda ülkeler arasında yer alıyor.
Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütünün her yıl yayımladığı İnternet'e Düşman Ülkeler Listesi'ndeyse Suudi Arabistan, Belarus, Myanmar, Çin, Kuzey Kore, Mısır, Küba, Etiyopya, İran, Özbekistan, Suriye, Tunus, Türkmenistan, Vietnam, Zimbabwe yer alıyor.
Youtube.com, 5 Mayıs'tan beri erişilmez
En son site, Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 5 Mayıs'ta koyduğu yasak kararının Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nca işleme konmasıyla erişilmez kılındı.
Ankara 11. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 24 Nisan'da aldığı benzer bir kararın ardından Site Ankara 5. Sulh Ceza Mahkemesi'nin 30 Nisan'da aldığı diğer bir kararla kapalı kalmıştı.
Savcı: Görüntü, dünya üzerinden kaldırılmadıkça açmayız
Ankara Cumhuriyet Savcılığı Basın Savcısı Nadi Türkaslan, bu sitedeki görüntülerin sadece Türkiye veritabanından kaldırıldığını, dünya üzerinde kaldırılmaması halinde siteyi açmayacaklarını söyledi.
Doğan Haber Ajansı'ndan Mutlu Yuca'nın haberine göre, Bolu'daki çalıştayda konuşan Türkaslan şunları söyledi:
"Terör örgütünün propagandasını yapan İnternet sitesine erişimi engelleme hakkımız yok. Böyle bir tuhaflık var. Başbakana, dine, bayrağa ve Genelkurmay'a hakaret var. Bu videolar orada duruyor. Ama engelleme hakkımız yok. Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret içeren videolar var. Biz kanunu uyguluyoruz. Kanun da katalog olarak 8 tane bent var. Emniyete veya Genelkurmay'a şikayet gidiyor. Onlar da bize başvuruyor."
Ankara Barosu ve turk.internet.com sitesinin organize ettiği ve İnternet'te erişim yasaklarının da tartışıldığı Abant Toplantısı'na, Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi'nden avukat Özgür Eralp ile turk.internet.com Genel Müdürü Füsun Nebil de katıldı.
Nebil 5651 sayılı yasadaki sorunları anlattı
NTV'de Yasemin Arpa'ya göre Nebil, geçmişten bugüne site kapatma uygulamalarını anlattı ve 5651 sayılı yasayla ilgili temel sorunları şu şekilde sıraladı:
"Müstehcenlik" kavramının belirsiz olması, sakıncalı içeriğin çıkarılması yerine sitenin tamamının erişime kapatılması, dokuz katalog suç dışında yetki olup olmadığının tartışmalı olması, İhtisas mahkemelerinin bulunmaması ve Site sahiplerine kapatmaya ilişkin bilgi verilmemesi, savunma hakkı tanınmaması. (EÖ/EZÖ)