"Türkiye'de Virginia Woolf" etkinlik dizisi British Council iş birliğiyle İstanbul ve Ankara'da farklı mekanlarda hayata geçiyor.
British Council'ın "Yaratıcı İş Birlikleri için Hibe Çağrısı" kapsamında gerçekleştirilen proje Woolf'un Türkiye'deki izlerini kelimeler ve resimler aracılığıyla anlamayı hedefliyor. Oluşturulan kapsamlı programla proje, modernizm, eleştirel teori, mimarlık, tiyatro, kültürel çalışmalar ve edebiyat gibi çeşitli alanlarda üretim yapan yazar, çevirmen, akademisyen, sanatçı, dramaturg ve oyunculardan oluşan ulusal ve uluslararası aktörleri bir araya gelecek.
Projenin yaratıcıları ve yürütücüleri "Türkiye'de Virginia Woolf Araştırmaları İnisiyatifi" kurucuları Mine Özyurt Kılıç ve Demet Karabulut Dede, Müze Evliyagil direktörü Can Akgümüş ve müzenin koordinatörü İrem Hasçiftçi Kurt.
Ekip, "Bizler Virginia Woolf'un hayatını ve çalışmalarını sizlerle birlikte onurlandırmaktan büyük heyecan duyuyoruz" diyor.
Proje Kapsamındaki Etkinlikler:
1. Woolf'un Sesi Olmak: Çevirmenler Buluşması ve Çeviri Atölyesi
Galeri KAIROS, 26 Ocak, İstanbul
İki Woolf çevirmeni, Alev Bulut ve Fatih Özgüven ile Woolf'un eserlerini Türkçeye çevirmek üzerine bir söyleşi gerçekleştirilecek. Bu panelde çevirmen olarak yazarla kurdukları ilişkiyi ve çeviri sürecinde edindikleri deneyimleri paylaşacaklar. Söyleşiyi, Woolf'un çalışmalarından seçilen metinler aracılığıyla katılımcılarına uygulamalı bir deneyim yaşatmayı amaçlayan bir çeviri atölyesi izleyecek.
2. Türkiye'de Virginia Woolf Sempozyumu
28 Ocak 2023, Pera Müzesi, İstanbul
Maggie Gee'nin açılış konuşmasını yapacağı bir günlük sempozyumda konuk konuşmacılar Virginia Woolf'un Türkiye seyahatini, Türkiye ve İstanbul hakkındaki görüş ve izlenimlerini, bu ziyaretin onun edebî üslubunu ve eserlerinin Türkiye'deki edebî mirası nasıl etkilediğini ele alacak.
3. Kendimize Ait Bir Metin: Türkiye'de Kendine Ait Bir Oda
Tiyatro Boyalı Kuş, 29 Ocak 2023, İstanbul
Woolf'un aynı adlı eserinden uyarlanan ''Kendine Ait Bir Oda'' adlı oyun, Tiyatro Boyalı Kuş tarafından özel olarak KOMA Sahnesi'nde 29 Ocak 2023'te sahnelenecek. Yolculuğunun başlangıcında mekana özgü olarak kurgulanan, Virginia Woolf'un edebî üslubunun değişim ve yeniden yaratım potansiyeline ayna tutarak, yazarın düşüncelerini ifade etme yollarını yeniden ele almaya devam eden oyun ekibi sahne serüvenlerine izleyenleri ortak edecek. Gösterinin ardından Tiyatro Boyalı Kuş'un kurucusu ve oyunun yönetmeni Jale Karabekir ve ekibi, Woolf ile sahnedeki yolculuklarını anlatacakları bir söyleşi gerçekleştirecek.
4. Satır Araları: Yasemin Bahloul Nirun "Kendine Ait Bir Oda Podcast Dizisi"
18 Şubat, Çevrimiçi Etkinlik
Virginia Woolf Türkiye'de Proje ekip üyeleri, "Kendine Ait Bir Oda" Podcast Serisinin yaratıcısı ve yapımcısı Yasemin Bahloul Nirun ile çevrimiçi bir söyleşi düzenleyecek. "Kendine Ait Bir Oda" podcastinin ortaya çıkma süreci ve Woolf ile kurulan bağlantıdan yola çıkarak proje kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler hakkında konuşulacak.
5. Walking Unshadowed
25 Şubat/2 Nisan 2023, Müze Evliyagil, Ankara
Virginia Woolf'un yaratıcılığını kutlayan ve sanatçılara ilham vermenin çok yönlü yollarını vurgulayan "Walking Unshadowed" sergisi, yazardan ve Türkiye'deki diğer çalışmalardan ilham alan genç soluklu çağdaş sanat üretimlerine odaklanıyor. British Council desteğiyle "Türkiye'de Virginia Woolf" projesi kapsamında gerçekleşen "Walking Unshadowed" sergisini 25.02.-02.04.2023 tarihleri arasında Müze Evliyagil bünyesinde kısa süreli sergi ve projelerin gerçekleştiği ArtOda ağırlayacak.
Virginia Woolf hakkında
25 Ocak 1882'de Londra'da doğdu. Roman türüne yaptığı özgün katkılarla edebiyat tarihine adını yazdırdı. Aynı zamanda döneminin en önemli eleştirmenlerinden biri olarak kabul edilir. 1925'te yayımlanan "Mrs. Dalloway" ünlü yazarın adıyla anılacak 'bilinç akışı' tekniğinin en başarılı örneğidir. 28 Mart 1941'de içine düştüğü ruhsal bir bunalım sonrasında evlerinin yakınlarında bir nehre atlayarak intihar etti.
(AÖ)