Fotoğraf: AA
Google, dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınından insanların nasıl etkilendiğini gösteren bir rapor yayınladı.
Kullanıcılarının geçtiğimiz aylara göre farklı yaşam alanlarındaki hareketlilik değişimlerini gösteren rapor “Covid-19 Topluluk Haraketliliği” adını taşıyor ve ülke bazında, kullanıcıların ev, market, park, toplu taşıma gibi alanları kullanımını kapsıyor.
Anonim konum bilgileri kullanılarak görselleştirilen veriler halk sağlığı görevlilerinin sosyal medyaya verilen yanıtları anlamalarına yardımcı olmak için hazırladı.
16 Şubat - 29 Mart tarihlerini arasını kapsayan ve rapora yansıyan istatistikler şöyle:
Perakende ve rekreasyon
Restoranlar, kafeler, alışveriş merkezleri, tema parkları, müzeler, kütüphaneler ve sinema salonları gibi yerler için hareketlilik eğilimleri yüzde 75 azaldı.
Bakkaliye ve eczane
Marketler, gıda depoları, çiftçi pazarları, özel gıda mağazaları, eczaneler gibi yerler için hareketlilik eğilimleri yüzde 39 azaldı.
Parklar
Milli parklar, halk plajları, marinalar, köpek parkları, plazalar ve halk bahçeleri gibi yerler için hareketlilik eğilimleri yüzde 58 azaldı.
Toplu taşıma istasyonları
Toplu taşıma, metro, otobüs ve tren istasyonları gibi merkezler gibi yerler için hareketlilik eğilimleri yüzde 71 azaldı.
İşyerleri
İş yerleri için hareketlilik eğilimleri yüzde 45 azaldı
Yerleşim
İkamet yerleri için hareketlilik eğilimleri yüzde 17 arttı.
Dünyada durum
Covid-19 salgınından en fazla zarar gören ülkelerden biri olan İtalya’da ise alışveriş ve eğlence alanlarında topluluk hareketliliği yüzde 94, market ve eczane alanlarında yüzde 85, parklarda yüzde 90, toplu taşıma istasyon alanlarında yüzde 87, iş yerlerinde yüzde 63 azalırken, ikamet yerlerindeki topluluk hareketliliği ise yüzde 24 arttı.
İspanya'da alışveriş ve eğlence alanlarında topluluk hareketliliği yüzde 94, market ve eczane alanlarında yüzde 76, parklarda yüzde 89, toplu taşıma istasyon alanlarında yüzde 88, iş yerlerinde yüzde 64 azalırken, ikamet yerlerindeki topluluk hareketliliği ise yüzde 22 arttı.
Birleşik Krallık’ta da alışveriş ve eğlence alanlarında topluluk hareketliliği yüzde 85, market ve eczane alanlarında yüzde 46, parklarda yüzde 52, toplu taşıma istasyon alanlarında yüzde 75, iş yerlerinde yüzde 55 azalırken, ikamet yerlerindeki topluluk hareketliliği ise yüzde 15 arttı.
Almanya’da alışveriş ve eğlence alanlarında topluluk hareketliliğinin yüzde 77, market ve eczane alanlarında yüzde 51, parklarda yüzde 49, toplu taşıma istasyon alanlarında yüzde 68, iş yerlerinde yüzde 39 azaldığı belirtilen raporda, ülkedeki ikamet yerlerindeki topluluk hareketliliğinin ise yüzde 11 arttığı aktarıldı.
Hollanda’da ise alışveriş ve eğlence alanlarında topluluk hareketliliği yüzde 65, market ve eczane alanlarında yüzde 29, parklarda yüzde 30, toplu taşıma istasyon alanlarında yüzde 68, iş yerlerinde yüzde 35 azalırken, ikamet yerlerindeki topluluk hareketliliği ise yüzde 11 arttı.
Fransa’daki alışveriş ve eğlence alanlarında topluluk hareketliliği yüzde 88, market ve eczane alanlarında yüzde 72, parklarda yüzde 82, toplu taşıma istasyon alanlarında yüzde 87, iş yerlerinde yüzde 56 azaldığı ve ikamet yerlerindeki topluluk hareketliliğinin ise yüzde 18 arttığı kaydedildi.
Avrupa'dan sonra Covid-19 salgının merkezi haline gelen Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) ise alışveriş ve eğlence alanlarında topluluk hareketliliği yüzde 47 düştü. Market ve eczaneler de topluluk hareketliliğinin yüzde 22 gerilerken, parklardaki topluluk hareketliliğinin yüzde 19 azaldı. Toplu taşıma merkezlerinde topluluk hareketliliği yüzde 51, iş yerlerindeki topluluk hareketliliği yüzde 38 azalırken, ikamet yerlerindeki topluluk hareketliliği ise yüzde 12 arttı.
(HA)