*Fotoğraf: Evrim Aydın-Ankara/ AA.
Haberin Kürtçesi için tıklayın
Seçilmiş milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun parlamenter temsilciliğinin düşürülmesi ve hemen akabinde meclisin üçüncü büyük partisi Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması istemiyle Yargıtay'ın açtığı dava dünya basınında da geniş yer buldu.
France 24, "Türkiye'de Kürt destekli HDP, hükümet partiyi kapatma girişimi sonrası 'politik darbe' ile mücadele ediyor" başlığı attığı haberde HDP eski eş başkanlarının 2016'dan bu yana tutuklu olduğu da vurgulandı.
Haberde milletvekili Saruhan Oluç'un basına verdiği demeçte söylediği "Halk tarafından seçilmiş milletvekillerine bunu yapamazsınız" sözlerine de yer verildi.
BBC: 2015'ten beri artan baskı
BBC News, "Erdoğan'ın mahkemeleri hükümete ve muhafazakar AK Parti'ye karşı siyasi muhalefeti bastırmak için kullanmakla suçladığını" belirttiği haberinde şu ifadelere yer verdi:
"HDP, 2015 yılında PKK ile Erdoğan hükümeti arasındaki sarsıntılı ateşkesin bozulmasından bu yana artan siyasi ve yasal baskı altına girdi.
Bu baskı, Türk ordusu subaylarından oluşan isyancı bir hizbin Erdoğan'a karşı 2016 yılında başarısız olan darbesinden bu yana daha da yoğunlaştı."
TIKLAYIN - ABD Sözcülüğü: Türkiye demokrasisini daha da zayıflatır
RTL Today: Teorik olarak reddedilebilir
Lüksemburg merkezli RTL Today, haberine "Anayasa Mahkemesi teorik olarak savcının dilekçesini reddedebilir ve HDP'yi yargılamamayı seçebilir" notu düşerek şunları yazdı:
"Ancak Batılı hükümetler Türk adalet sisteminin bağımsızlığını sorguluyor ve Erdoğan'ı mahkemeleri muhalefeti bastırmayı amaçlayan siyasi bir engel olarak kullanmakla suçluyor.
Erdoğan hükümeti ile Batı arasında yeni bir gerilim dalgası yaşanacağına dair açık endişeler üzerine iddianamenin yayınlanmasının hemen ardından Türk lirası dolar karşısında yüzde 1,5'in üzerinde değer kaybetti.
HDP'ye yönelik siyasi ve hukuki saldırı, 2015 yılında militanlar ile Erdoğan hükümeti arasındaki ateşkesin bozulmasıyla yoğunlaştı.
WP: Biden yönetiminin tepkisini çekti
Washington Post gazetesi ise ABD'den gelen uyarıyı öne çıkarırken, Biden yönetiminin tepkisini vurguladı ve şu analizleri yaptı:
"Birlikte ele alındığında, bu hamleler, ABD ile yozlaşmış ilişkileri düzeltme aşamasında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade özgürlüğü de dahil olmak üzere Türkiye'de insan haklarını güçlendirmeye yönelik son vaatlerini zayıflatırken, diğer Batılı müttefikler gözünde de hükümetin Kürt siyasetçilere yıllarca süren baskısını keskin bir şekilde hızlandırdığını gösteriyor."
"Erdoğan'ın iktidar partisinin aşırı milliyetçi müttefikleri yıllardır HDP'nin yasaklanması çağrısında bulundu."
Al Jazeera: Erdoğan taraftarıydı
"Erdoğan 2016'da başarısız bir darbe girişiminden kurtulduktan sonra daha da güçlendi ve ardından on binlerce kişinin hapse atıldığı veya devlet işlerinden sıyrıldığı bir siyasi baskı izledi" analizi, Katar merkezli ancak Doha ve Londra'dan yönetilen Al Jazeera'den geldi.
Ortadoğu ağırlıklı haber yapan yayın kuruluşunun haberinden şu cümleler önce çıktı:
"Eski eşbaşkan Selahattin Demirtaş'ın yanı sıra binlerce üye de dahil olmak üzere düzinelerce HDP milletvekili ve belediye başkanı, partiye yönelik baskıyla tutuklandı."
"Bir zamanlar Erdoğan taraftarı olan ve hayal kırıklığından HDP'ye katılan Gergerlioğlu aleyhindeki hareket, Türkiye cumhurbaşkanının bir dizi insan hakları reformu sözü vermesinden haftalar sonra geldi."
(PT)
*Derleyen: Pınar Tarcan.